Tuesday, May 8, 2018

Τραμπ: Αποχωρούμε από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν


O αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος είχε πολλές φορές στο παρελθόν σχολιάσει αρνητικά τη συμφωνία, τη χαρακτήρισε «ελλαττωματική», σημειώνοντας πως η συμφωνία με το Ιράν δεν έχει επαρκείς μηχανισμούς για να αποφευχθούν οι παρατυπίες




Την απόφασή του να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν γνωστοποίησε ο αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, τονίζοντας πως οι ΗΠΑ θα επαναφέρουν τις κυρώσεις σε βάρος του καθεστώτος της Τεχεράνης.
Σύμφωνα με τον Τραμπ «το ιρανικό καθεστώς διαθέτει επικίνδυνους πυραύλους και υποστηρίζει τρομοκράτες, όπως η Χεζμπολάχ, η Χαμάς, οι Ταλιμπάν κ.α., ενώ έχει σκοτώσει, απαγάγει και βασανίσει αμερικανούς πολίτες».

O αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος είχε πολλές φορές στο παρελθόν σχολιάσει αρνητικά τη συμφωνία, τη χαρακτήρισε «ελλαττωματική», σημειώνοντας πως δεν έχει επαρκείς μηχανισμούς για να αποφευχθούν οι παρατυπίες.
«Δε μπορούμε να αποτρέψουμε τη δημιουργία πυρηνικής βόμβας με την υπάρχουσα συμφωνία» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Άφησε, ωστόσο, ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με το καθεστώς της Τεχεράνης, με την οποία είναι έτοιμος και πρόθυμος να διαπραγματευτεί «μια νέα συμφωνία όταν είναι έτοιμη», σημειώνοντας ότι «θέλει αληθινή και βιώσιμη λύση στην πυρηνική απειλή».
Στο πλαίσιο αυτό, είπε ότι η συμφωνία δεν προστατεύει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της, αλλά επιτρέπει στο Ιράν να συνεχίσει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου. Πρόσθεσε, δε, ότι διαθέτει «αποδείξεις» πως το Ιράν ψεύδεται.
Μάλιστα, ο ίδιος υπέγραψε προεδρικό διάταγμα με το οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αποκαταστήσουν όλες τις κυρώσεις που είχαν άρει πριν από την ιστορική συμφωνία – και θα επιβάλουν πρόσθετες οικονομικές κυρώσεις.

Άμεση αντίδραση από την Τεχεράνη

Την παραμονή του Ιράν στην πυρηνική συμφωνία, χωρίς τη συμμετοχή των ΗΠΑ σε αυτήν, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ροχανί, απαντώντας άμεσα στον αμερικανό πρόεδρο.
Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ο Ροχανί είπε ότι η απόφαση που έλαβε ο Τραμπ υπήρξε «ιστορική εμπειρία» για την Τεχεράνη και κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι ουδέποτε τήρησαν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν.
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι έδωσε εντολή στα στελέχη της πυρηνικής βιομηχανίας της χώρας του να είναι έτοιμα να συνεχίσουν την ανάπτυξη της πυρηνικής βιομηχανίας χωρίς κανέναν περιορισμό, εφόσον χρειαστεί.
Ο Τραμπ, συνέχισε ο Ροχανί, έχει ιστορικό υπονόμευσης των διεθνών συνθηκών και χαρακτήρισε «ψυχολογικό πόλεμο» την απόφαση του Τραμπ.
Τέλος, ανακοίνωσε πως έδωσε εντολή στον υπουργό Εξωτερικών να ξεκινήσει συνομιλίες για την πυρηνική συμφωνία με την ΕΕ, τη Ρωσία και την Κίνα εντός των επόμενων εβδομάδων και διαβεβαίωσε ότι η ιρανική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ.
in.gr


No comments:

Post a Comment

wibiya widget