Wednesday, May 2, 2018

Τραγικό-Φεύγουν οι λ@θρο με ότι τρόπο βρουν απ την Ελλάδα.....


Έφτιαξε ο καιρός και ξεκίνησαν με τα πόδια οι λ@θρο
 για την Βόρεια Ευρώπη μέσω Αλβανίας....
Εκει βρίσκουν εύκολα φαίνεται διακινητές...
Διαβάστε το άρθρο και θα καταλάβετε .....

Μια ομάδα 10-15 Σύριων κλπ, μεταξύ των οποίων γυναίκες και μικρά παιδιά που κινούνταν πεζή σταμάτησε χθες λίγο πριν τις 7 το πρωί στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων- Κακαβιάς, κοντά στους Νεγράδες, περιπολικό της Αστυνομίας και έλεγχε τα στοιχεία τους.

Η εικόνα αυτή δεν είναι ούτε μοναδική, ούτε σπάνια. Το αντίθετο συμβαίνει: Καθημερινά πλέον και ειδικά τα απογεύματα (με έξαρση μάλιστα το Σαββατοκύριακο που πέρασε σύμφωνα με κατοίκους των χωριών από τα οποία διέρχεται η Ε. Οδός), δεκάδες Σύριοι και άλλοι πρόσφυγες ή και μετανάστες σε ολιγομελή γκρουπ, κατευθύνονται από τα Γιάννενα προς την Ελληνοαλβανική μεθόριο. Όταν νυχτώσει το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο έντονο καθώς υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων, αφού συνήθως κινούνται επί της εθνικής οδού, που δεν έχει φωτισμό.

Σύμφωνα πάντως με μαρτυρίες κατοίκων κυρίως του Δήμου Πωγωνίου, εκτός όσων κινούνται μέσω της Εθνικής Οδού, υπάρχουν και άλλοι που χρησιμοποιούν το εσωτερικό οδικό δίκτυο, είτε μέσω γέφυρας Σουλόπουλου- Ιερομνήμης- Αρετής, είτε μέσω Ζίτσας- Μαζαρακίου, ώστε να αποφεύγουν την κίνηση και την «επιτήρηση» των αστυνομικών. Σύμφωνα με κτηνοτρόφο, προ ολίγων ημερών μια μεγάλη ομάδα προσφύγων/μεταναστών είχε κατασκηνώσει κοντά στη γέφυρα του Καλαμά, στην περιοχή Αρετής, παραμένοντας βέβαια άγνωστο που τελικά κατέληξαν. Βέβαια η κίνηση μέσω επαρχιακών και αγροτικών οδών εγκυμονεί άλλους κινδύνους και σχετικά πρόσφατη είναι η επίθεση λύκων που δέχτηκαν τέσσερις πρόσφυγες στην περιοχή της Ιερομνήμης, από την οποία τραυματίστηκε ο ένας – ευτυχώς ελαφρά- στο πόδι.

Η συνεχιζόμενη κίνηση προσφύγων και μεταναστών προς Αλβανία, προκαλεί βάσιμες υπόνοιες ότι εντός της γείτονος ενδεχομένως να υπάρχουν δίκτυα που να τους προωθούν στη συνέχεια προς ευρωπαϊκές χώρες. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως εικάζεται, η ροή θα είχε σταματήσει.

Η προοπτική μετακίνησης Σύριων, Πακιστανών κλπ προς Αλβανία, ήταν λίγο- πολύ αναμενόμενη και το είχαν επισημάνει από την πρώτη στιγμή τοπικοί φορείς, όταν είχε ξεκινήσει ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης για τη δημιουργία Κέντρων Φιλοξενίας στην Ήπειρο. Οι επισημάνσεις δεν λήφθηκαν τότε υπόψη, οφείλουν όμως έστω και τώρα οι αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες, να εξετάσουν τα νέα δεδομένα που προκύπτουν και να τα αντιμετωπίσουν κατά τον δέοντα τρόπο.

Proinoslogos.g

No comments:

Post a Comment

wibiya widget