Saturday, May 5, 2018

Στο φως η άγνωστη επιστολή της Τζάκι Κένεντι στον Ωνάση - Τι έγραφε στον Έλληνα μεγιστάνα


Στις 20 Οκτωβρίου 1968, ο Αριστοτέλης Ωνάσης παντρεύτηκε την 39χρονη, χήρα του δολοφονημένου Αμερικανού προέδρου, Τζον Κένεντι, Μαρία Κάλας στον Σκορπιό.

Ο γάμος τους απασχόλησε τον διεθνή τύπο και χαρακτηρίστηκε ως ο "γάμος του αιώνα". Ήταν πέντε χρόνια μετά από τη δολοφονία του Κένεντι και μόλις πέντε μήνες από τη δολοφονία του αδερφού του, Ρόμπερτ. Μετά τη γαμήλια τελετή ακολούθησε δεξίωση στη θαλαμηγό «Χριστίνα», όπου Έλληνας κροίσος συνήθιζε να περνάει τα καλοκαίρια του μαζί με την Τζάκι.
Μάλιστα, σε επιστολή της προς τον Ωνάση που έφερε πρώτη φορά στο φως ο Παύλος Ιωαννίδης,  αρχιπιλότος του Ωνάση και ισόβιος αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, η Τζάκι ευχαριστούσε τον Ωνάση για τις υπέροχες στιγμές που έζησε στη θαλαμηγό "Χριστίνα".
Ο Ιωαννίδης παραχώρησε την επιστολή την οποία έγραψε η Τζάκι Ωνάση ύστερα από ένα ταξίδι με τη θαλαμηγό στο eirinika.gr.


Διαβάστε την επιστολή, όπως δημοσιεύτηκε στο eirinika.gr:
Αγαπητέ Άρη,Ήθελα να σου γράψω απόψε -έτσι ώστε να έβρισκες το γράμμα το πρωί- Σε έχω ακούσει να συζητάς όλες τις περίεργες θεωρίες σου για το χρόνο με τα παιδιά σου- Δεν ήξερα αν σου γράφω την Τρίτη ή την Τετάρτη - φοβάμαι ότι είναι Τετάρτη - και εύχομαι να είναι Τρίτη.
Σου έστειλα την επιστολή των παιδιών μου , που μου την έδωσαν όταν ήρθα σπίτι.
-Ποτέ πριν δεν έγραψαν ευχαριστήριες επιστολές χωρίς να τους το ζητήσω πρώτα. Το δείπνο μου ήταν καλό-ενώ παρακολουθήσαμε τους προκριματικούς του Wisconsin- - και σκεφτόμουν πόσο πολύ αγάπησα τις τελευταίες μέρες της θάλασσας και του ήλιου, όταν δεν ήξερα τι συμβαίνει - και ότι πρέπει να τις θυμάμαι - και να μην εγκλωβιστώ πάρα πολύ στην δίνη των μηνών που ακολουθούν - όλους αυτούς τους φτωχούς ανθρώπους με τα ανήσυχα μέτωπά τους.



Μια μέρα πριν από τον γάμο της με τα παιδιά της μπροστά από τη θαλαμηγό Χριστίνα


Θα πεθάνω για τον Bobbie αν αυτό θα βοηθούσε σε κάτι - αλλά μέχρι τότε - θέλω να μείνω σε όλα αυτά  που βρήκα στη θαλαμηγό σου «Χριστίνα» - Ήταν απίστευτο και έκπληξη - και με έκανε τόσο ευτυχισμένη.
Όλη αυτή η φροντίδα σου αγαπητέ μου Άρη- να με κάνεις να νιώσω τόσο ξέγνοιαστα- Πως μπορώ να σε ευχαριστήσω γι’ αυτό; Δεν μπορώ.
Αυτό που μου άρεσε στη «Χριστίνα» ήταν ότι ήταν πρωτόγονο  αλλά οι ( απλοί )άνθρωποι δεν θα το καταλάβαιναν αυτό γιατί στο μυαλό τους η θαλαμηγός σου σημαίνει πολυτέλεια.
Αλλά «πρωτόγονο » σημαίνει πολυτέλεια ....
Αγαπώ την αδερφή σου- Σε είδα με τα παιδιά σου- Ανησυχείς γι’ αυτά- Νομίζω ότι ελπίζω ότι ο John θα μοιάσει λίγο με τον Αλέξανδρο- δεν μιλώ για όλα τα στοιχεία ενός χαρακτήρα - εξαιτίας του ποιος είναι ή ήταν ο πατέρας του.


Όταν επιστρέφαμε από τα ραντεβού για ψάρεμα και μιλούσες για τη θάλασσα - σκεφτόμουν ότι ήταν τόσο όμορφη - και από πού ήξερα λέξεις που ήταν σαν τις δικές σου; - Ήταν Τσώρτσιλ; - ήταν ο Τζακ; - Τότε θυμήθηκα - ήταν και οι δύο - και συναντήθηκαν στην «Χριστίνα» σου και θα γράψω γι’αυτούς σε μια άλλη σελίδα για σένα - αν  απομείνει μελάνι σε αυτή την πένα - πόσο παράξενα είναι όλα τα νήματα που κινούν τις ζωές των ανθρώπων –
Σε ευχαριστώ αγαπητέ μου Άρη -για όλες αυτές τις υπέροχες μέρες-Ελπίζω ότι «δεν σου λείπει το πλοίο σου», τόσο πολύ όσο σε μένα .
Τζάκι

No comments:

Post a Comment

wibiya widget