Saturday, April 21, 2018

ABC-.ΕΡΕΥΝΑ. Γιατί τα ζευγάρια με μεγάλα κενά ηλικίας είναι πιο ευτυχισμένα, παρά την κοινωνική αποδοκιμασία

Τα ρομαντικά ζευγάρια με μεγάλο κενό ηλικίας αυξάνουν συχνά τα φρύδια. Οι μελέτες έχουν βρει συνεργάτες με περισσότερο από ένα δεκαετές χάσμα στην κοινωνική αποδοκιμασία λόγω ηλικίας. Αλλά όταν πρόκειται για τις σχέσεις μας, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες προτιμούν κάποιον ηλικίας τους, αλλά είναι ανοιχτοί σε κάποιον 10-15 ετών που είναι μικρότερος ή ανώτερος.
Ενώ υπάρχουν διαφορές μεταξύ των πολιτισμών στο μέγεθος της διαφοράς στα ζευγάρια ηλικίας-χάσματος, όλες οι κουλτούρες καταδεικνύουν το φαινόμενο ζευγών ηλικίας-διαφορά . Σε ορισμένες μη δυτικές χώρες, το μέσο όριο ηλικίας είναι πολύ μεγαλύτερο από ό, τι στις δυτικές χώρες. Για παράδειγμα, σε ορισμένες αφρικανικές χώρες περίπου το 30% των συνδικάτων αντανακλά ένα μεγάλο κενό ηλικίας.
Το ίδιο ισχύει και για την ηλικία; Και τα ζευγάρια με μεγάλα κενά ηλικίας βιώνουν φτωχότερα (ή καλύτερα) αποτελέσματα σχέσεων σε σύγκριση με ζευγάρια παρόμοιων ηλικιών;

Πόσες σχέσεις έχουν μεγάλο κενό ηλικίας;

Σε όλες τις δυτικές χώρες, περίπου το 8% όλων των παντρεμένων ετεροφυλόφιλων ζευγαριών μπορεί να χαρακτηριστεί ως έχον μεγάλο κενό ηλικίας (10 ετών και άνω). Αυτές γενικά αφορούν ηλικιωμένους άνδρες που συνεργάζονται με νεότερες γυναίκες. Περίπου το 1% των ηλικιωμένων ζευγαριών ηλικίας περιλαμβάνει μια ηλικιωμένη γυναίκα που συνεργάζεται με έναν νεότερο άνδρα.
Ωστόσο, τα περιορισμένα στοιχεία για τα ζευγάρια του ίδιου φύλου δείχνουν ότι τα ποσοστά επικράτησης είναι υψηλότερα . Περίπου το 25% των ομάδων  ανδρών και ανδρών και το 15% μεταξύ γυναικών-γυναικών επιδεικνύουν μεγάλο κενό ηλικίας.
Αλλά αυτό που μας λένε αυτές οι τάσεις είναι ότι η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι πιθανό να συνεργάζεται με κάποιον παρόμοιας ηλικίας. Αυτό έχει να κάνει κυρίως με κοινωνικούς κύκλους που γενικά περιλαμβάνουν συμμαθητές παρόμοιων ηλικιών και που προσελκύονται από άλλους που είναι όμοιοι. Η ομοιότητα συνεπάγεται πολλά πράγματα, όπως η προσωπικότητα, τα συμφέροντα και οι αξίες, οι στόχοι ζωής και το στάδιο της ζωής, και τα φυσικά χαρακτηριστικά (η ηλικία είναι δείκτης της φυσικής εμφάνισης).

Γιατί δεν γερνάει η ύλη σε μερικούς;

Πολλοί από τους λόγους που προτείνονται για τα ζευγάρια ηλικίας-χάσματος έχουν σε μεγάλο βαθμό ριζωμένες στις εξελικτικές εξηγήσεις και επικεντρώνονται στην εξήγηση ηλικιωμένων ζευγαριών ανδρών και γυναικών.
Από αυτή την προοπτική, πιστεύεται ότι οι προτιμήσεις των ανδρών για τις νεότερες γυναίκες και οι προτιμήσεις των γυναικών για τους ηλικιωμένους άνδρες σχετίζονται με την αναπαραγωγική ικανότητα. Δηλαδή, ο βαθμός στον οποίο κάποιος έχει "καλά γονίδια" - που υποδεικνύεται από την ελκυστικότητα και την αίσθηση ενέργειας (γνωστή και ως ζωτικότητα) - και από το βαθμό στον οποίο είναι "καλή επένδυση" - υποδεικνύεται από το καθεστώς και τους πόρους τους όπως η ζεστασιά και η αίσθηση της εμπιστοσύνης τους.
Παρόλο που οι άνδρες και οι γυναίκες δίνουν σημασία σε έναν ζεστό και αξιόπιστο εταίρο, οι γυναίκες δίνουν μεγαλύτερη σημασία στο καθεστώς και τους πόρους του άνδρα τους. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι, καθώς οι γυναίκες είναι οι κομιστές των παιδιών, η επένδυση είναι πολύ υψηλή για λογαριασμό τους (χρόνος και προσπάθεια στην κτηνοτροφία και την εκτροφή). Έτσι, είναι έτοιμοι να αναζητήσουν έναν εταίρο που θα επενδύσει επίσης πόρους σε μια σχέση και μια οικογένεια.
Σε ζευγάρια με ένα κενό ηλικίας είναι πιθανότερο η γυναίκα να είναι νεότερη. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στο γεγονός ότι οι γυναίκες δίνουν μεγαλύτερη σημασία στους πόρους και στους άνδρες για τη γονιμότητα.
Αλλά επειδή η δημιουργία  πόρων απαιτεί χρόνο, έχουμε την τάση να αποκτήσουμε πόρους αργότερα στη ζωή και έτσι είναι μεγαλύτεροι από τη στιγμή που έχουμε αποκτήσει αρκετό πλούτο και πόρους για την άνετη παροχή άλλων. Έτσι, οι γυναίκες που ταιριάζουν με το καθεστώς και τους πόρους μπορεί να εξηγήσουν γιατί μερικές μπορεί να προσελκύονται από τους ηλικιωμένους άνδρες.
Αντίθετα, υπάρχουν στοιχεία που υποδεικνύουν ότι οι άντρες εκτιμούν την ελκυστικότητα και τη ζωτικότητα περισσότερο από τις γυναίκες, διότι, από την εξελικτική σκοπιά, η νεολαία θεωρείται δείκτης της γονιμότητας. Δεδομένου ότι οι άνδρες δεν μπορούν να αντέξουν τα παιδιά, η εξέλιξη υποδεικνύει ότι είναι προσαρμοσμένες στις νεότερες γυναίκες για να ενισχύσουν τις πιθανότητες να συνεργαστούν με κάποιον που μπορεί να προσφέρει παιδιά.
Αλλά η εξελικτική εξήγηση είναι περιορισμένη στο ότι δεν εξηγεί γιατί συμβαίνει το αντίστροφο (μια ηλικιωμένη γυναίκα-νεαρό ζευγάρωμα) ή γιατί υπάρχουν κενά ηλικίας στα ζευγάρια του ίδιου φύλου.
Γι 'αυτό, οι κοινωνικοπολιτιστικές εξηγήσεις μπορεί να παρέχουν πληροφορίες.
Όσο περισσότερες γυναίκες εργάζονται πλέον σε ανώτερες θέσεις και πληρώνονται περισσότερο, δεν έχουν πλέον την εξάρτηση από τους άνδρες για πόρους. Έτσι, λιγότερες γυναίκες θα δώσουν προτεραιότητα στους πόρους όταν ψάχνουν για σύντροφο.
Όσον αφορά τα ζευγάρια του ίδιου φύλου, υπάρχει ελάχιστη έρευνα. Κάποιοι υποδηλώνουν ότι η έλλειψη ή η μειωμένη συγκέντρωση κατάλληλων ηλικιακών ομοιών μπορεί να οδηγήσει σε σύζευξη μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου με μεγάλες διαφορές ηλικίας.

Ποια είναι τα αποτελέσματα της σχέσης για τα ζευγάρια ηλικίας-χάσματος;

Πολλοί άνθρωποι υποθέτουν ότι τα ζευγάρια ηλικίας-χάσματος δεν πληρώνουν καλά όταν πρόκειται για αποτελέσματα σχέσεων. Ωστόσο, μερικές μελέτες διαπιστώνουν ότι η ικανοποίηση της σχέσης που αναφέρεται από τα ζευγάρια ηλικίας είναι μεγαλύτερη. Αυτά τα ζευγάρια φαίνεται να αναφέρουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και δέσμευση και χαμηλότερη ζήλια από ό, τι τα ζευγάρια ανάλογης ηλικίας. Πάνω από τα τρία τέταρτα των ζευγαριών όπου οι νεότερες γυναίκες συνεργάζονται με ηλικιωμένους άνδρες αναφέρουν ικανοποιητικές ρομαντικές σχέσεις.
Ένας παράγοντας που επηρεάζει τα αποτελέσματα σχέσεων των ηλικιωμένων ζευγών ηλικίας είναι οι αντιλήψεις τους για κοινωνική αποδοκιμασία. Δηλαδή, αν τα ζευγάρια ηλικίας-χάσματος πιστεύουν ότι η οικογένειά τους, οι φίλοι και η ευρύτερη κοινότητα απορρίπτουν την ένωσή τους, τότε η δέσμευση των σχέσεων μειώνεται και ο κίνδυνος διάλυσης αυξάνεται.
Αυτά τα φαινόμενα φαίνεται ότι ισχύουν για τα ετεροφυλόφιλα και τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια. Έτσι, τα αρνητικά αποτελέσματα για τα ζευγάρια ηλικίας-διαφορών φαίνεται να μην ανήκουν σε προβλήματα εντός του ζευγαριού, αλλά σε πιέσεις και κρίσεις από τον έξω κόσμο.
Ένας άλλος παράγοντας στο παιχνίδι μπορεί να έχει να κάνει με το στάδιο της ζωής που βιώνει κάθε εταίρος. Για παράδειγμα, ένα δεκαετές χάσμα μεταξύ ενός 20χρονου και ενός 30χρονου μπορεί να αναδείξει διαφορετικές προκλήσεις και ζητήματα παρά για ένα δεκαετές χάσμα όπου ένας εταίρος είναι 53 και ο άλλος 63.
Αυτό συμβαίνει επειδή οι ζωές μας αποτελούνται από διαφορετικά στάδια και κάθε στάδιο αποτελείται από συγκεκριμένα καθήκοντα ζωής που πρέπει να κατακτήσουμε.
Και δίνουμε προτεραιότητα στην κυριαρχία διαφορετικών καθηκόντων σε αυτά τα ξεχωριστά στάδια της ζωής μας . Έτσι, όταν κάθε μέλος ενός ζευγαριού περικλείει ένα διαφορετικό στάδιο ζωής, μπορεί να είναι δύσκολο για το ζευγάρι να συμβιβάσει τις διαφορετικές ανάγκες και στόχους της ζωής του άλλου.

Η ηλικία έχει σημασία;

Η επιτυχία μιας σχέσης εξαρτάται από το βαθμό στον οποίο οι εταίροι μοιράζονται παρόμοιες αξίες, πεποιθήσεις και στόχους σχετικά με τη σχέση τους. υποστηρίζουν ο ένας τον άλλο στην επίτευξη προσωπικών στόχων. να ενθαρρύνει τη δέσμευση της σχέσης, την εμπιστοσύνη και την οικειότητα και να επιλύσουν προβλήματα με εποικοδομητικούς τρόπους. Αυτοί οι παράγοντες έχουν λίγη σχέση με την ηλικία.
Έτσι, η πραγματικότητα είναι, ενώ ένα χάσμα ηλικίας μπορεί να προκαλέσει κάποιες προκλήσεις για τα ζευγάρια, αρκεί τα ζευγάρια να εργάζονται στη σχέση τους, η ηλικία δεν πρέπει να αποτελεί εμπόδιο.
Ο Γκέρι Καραντζάς είναι αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνικής Ψυχολογίας και Επιστήμης Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Deakin. Αυτό το κομμάτι εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη συνομιλία.

No comments:

Post a Comment

wibiya widget