Thursday, December 7, 2017

Διάγγελμα Τραμπ: Η Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του Ισραήλ - παγκόσμια ανησυχία και αντιδράσεις

Την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ ανακοίνωσε επισήμως στο διάγγελμά του που εκφώνησε από τον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, σημειώνοντας ότι και άλλοι πρόεδροι των ΗΠΑ «επιθυμούσαν να κάνουν το ίδιο, αλλά μόνο ο ίδιος το τόλμησε».
Ο Τραμπ θεωρεί ότι η απόφαση για την Ιερουσαλήμ έχει καθυστερήσει και θα έπρεπε να έχει ληφθεί «εδώ και καιρό» παρά τις έντονες αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα.«Αυτό είναι το σωστό, είναι κάτι που θα έπρεπε να γίνει», είπε χαρακτηριστικά. «Είναι καιρός να αναγνωρίσουμε επισήμως την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ» είπε χαρακτηριστικά και επέμεινε ότι πρόθεσή του είναι να αναγνωρίσει απλώς «μια πραγματικότητα».
Μεταξύ άλλων, ο Αμερικάνος Πρόεδρος τόνισε ότι αυτή του η απόφαση σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας προσέγγισης στη διαμάχη μεταξύ του Ισραήλ και Παλαιστίνης.
Ο Τραμπ τόνισε ταυτόχρονα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν βαθιά δεσμευμένες στην προσπάθεια για τη διευκόλυνση μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, αποδεκτής τόσο από τους Ισραηλινούς όσο και από τους Παλαιστίνιους. «Θα κάνω ότι μπορώ για να βοηθήσω να επιτευχθεί συμφωνία», είπε και συμπλήρωσε ότι «οι ΗΠΑ θα στηρίξουν τη λύση των δύο κρατών, εφόσον συμφωνηθεί και από τις δύο πλευρές». Παρόλα αυτά, τόνισε ότι με την απόφασή του «δεν παίρνει θέση» σε ζητήματα που αφορούν το τελικό καθεστώς, συμπεριλαμβανομένων και των «διαφιλοκινούμενων συνόρων».
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Ιερουσαλήμ «πρέπει να παραμείνει ιερή πόλη και για τις τρεις βασικές θρησκείες».
Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε ότι και επισήμως θα δώσει διαταγή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ ως επισφράγιση της αναγνώρισης, ενώ επεσήμανε ότι η Ιερουσαλήμ είναι σήμερα η έδρα της σύγχρονης κυβέρνησης του Ισραήλ, η έδρα του κοινοβουλίου και του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Ωστόσο, αμέσως μετά τις δηλώσεις του ο Αμερικανός Πρόεδρος υπέγραψε εντολή με την οποία αναβάλλεται η μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ για έξι μήνες, όπως μεταδίδει το Reuters.
Ζήτησε, δε, να υπάρξει «ηρεμία», «αμοιβαία κατανόηση και σεβασμός» αλλά και να επικρατήσουν οι «μετριοπαθείς φωνές» επί εκείνων που κηρύσσουν το μίσος.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος «έκλεισε» το διάγγελμά του λέγοντας: «Ο Θεός να ευλογεί το Ισραήλ, τους Παλαιστίνιους και τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Ισραήλ: Ιστορική ημέρα
Το Ισραήλ χαιρέτισε το διάγγελμα Τραμπ. Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε ένα μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του μίλησε για μια «ιστορική ημέρα« και «ένα σημαντικό βήμα προς την ειρήνη«. Πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία με τους Παλαιστίνιους θα πρέπει να περιλαμβάνει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και κάλεσε και άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα των ΗΠΑ και να μεταφέρουν τις πρεσβείες τους στην πόλη αυτήν.
Ο Νετανιάχου σημείωσε ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στην πρόσβαση των πιστών στους ιερούς τόπους της Ιερουσαλήμ. «Το Ισραήλ πάντα θα διασφαλίζει την ελευθερία της λατρείας για τους εβραίους, τους χριστιανούς και τους μουσουλμάνους εξίσου«, τόνισε.
Μπαράζ αντιδράσεων
Ο ηγέτης της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, ωστόσο, όπως αναμενόταν, καταδίκασε και απέρριψε την αναγνώριση αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας. «Η Ιερουσαλήμ είναι η αιώνια πρωτεύουσα της Παλαιστίνης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμπάς.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος άνοιξε τις «πύλες της κολάσεως» για τα αμερικανικά συμφέροντα, διαμηνύει η Χαμάς αμέσως μετά το διάγγελμα, επισημαίνοντας μάλιστα ότι πρόκειται για «κατάφωρη επίθεση εναντίον του παλαιστινιακού λαού». Η παλαιστινιακή οργάνωση της Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, κάλεσε τους Άραβες και τους μουσουλμάνους «να υπονομεύσουν τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή» και να «αποκλείσουν το Ισραήλ». Οι ανακοινώσεις Τραμπ «καταστρέφουν» τη λύση των δύο κρατών, επισήμανε σε ανακοίνωσή τηςη Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.
Τη σοβαρή ανησυχία της εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την Ιερουσαλήμ και για τις συνέπειες που μπορεί να έχει η εφαρμογή της στην ειρηνευτική διαδικασία.
«Ανεύθυνη» η κίνηση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύσουσα του Ισραήλ είναι η πρώτη αντίδραση από την Αγκυρα διά του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας. Παράλληλα, εκατοντάδες είναι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν έξω από το προξενείο των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη μετά την αμερικανική αναγνώριση.
Από την πλευρά της, η Αίγυπτοςαπορρίπτει την απόφαση των ΗΠΑ να μεταφέρουν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Πρόσθεσε, δε , ότι η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύσουσας από τον Τραμπ δεν έχει αλλάξει το νομικό καθεστώς της πόλης. 
Για «επικίνδυνη κλιμάκωση και θανατική καταδίκη για όλους όσους επιθυμούν ειρήνη» έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρσχολιάζοντας την απόφαση Τραμπ να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ. 
Το Ιράν είναι επίσης ανάμεσα στις χώρες που καταδικάζουν την απόφαση των ΗΠΑ τονίζοντας ότι «παραβιάζει τις διεθνείς συμφωνίες».
Σε δηλώσεις του ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι η Γαλλία είναι μεταξύ των χωρών που «δεν υποστηρίζουν» τη «μονομερή απόφαση» του προέδρου των ΗΠΑ, ενώ έκανε έκκληση να επικρατήσει ηρεμία στην περιοχή. «Πρόκειται για μια απόφαση για την οποία θα μετανιώσει και η Γαλλία δεν την εγκρίνει καθώς αντιβαίνει στους νόμους του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων του Συμβουλίου του ΟΗΕ», είπε χαρακτηρισιτκά ο πρόεδρος της Γαλλίας.
Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες διαμήνυσε σήμερα ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική παρά μόνο η λύση των δύο κρατών για το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους, τονίζοντας ότι το θέμα της Ιερουσαλήμ και του οριστικού καθεστώτος της θα πρέπει να επιλυθεί μέσω άμεσων διαπραγματεύσεων. «Έχω μιλήσει με συνέπεια κατά των μονομερών μέτρων που θα έθεταν σε κίνδυνο την προοπτική της ειρήνης για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους», είπε ο Γκουτέρες, μετά το διάγγελμα Τραμπ. 
«Σε αυτή τη στιγμή της μεγάλης ανησυχίας, θέλω να το ξεκαθαρίσω: δεν υπάρχει εναλλακτική πέραν της λύσης των δύο κρατών. Δεν υπάρχει Σχέδιο Β. Θα κάνω ότι περνά από το χέρι μου για να ενθαρρύνω τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους ηγέτες να επιστρέψουν στη διαπραγμάτευση», τόνισε ο Γκουτέρες σε δημοσιογράφους.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΉ 

No comments:

Post a Comment

wibiya widget