Friday, December 29, 2017

ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ. Τα συστατικά του μπρόκολο που σκοτώνουν τον καρκινο

4 συστατικά στο μπρόκολο που καταπολεμούν τον καρκίνο

4 ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΣΤΟ ΜΠΡΟΚΟΛΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ

Μπρόκολο, ο βασιλιάς των σταυρανθή λαχανικών

Το μπρόκολο και τα φύτρα μπρόκολου είναι οι «βασιλιάδες» των σταυρανθή λαχανικών και υπάρχουν σοβαρότατοι λόγοι για τον συγκεκριμένο ισχυρισμό. Υπάρχουν μια σειρά από έρευνες και μελέτες που δείχνουν την αντικαρκινική δράση του μπρόκολου καθώς συμβάλλουν στη μείωση των καρκινικών όγκων στην καταστροφή των καρκινικών κυττάρων και αποτροπή των εξάπλωσής τους. Το μπρόκολο περιλαμβάνει από τη φύση του μια σειρά από ισχυρά βιο-ενεργά φυτοχημικά στοιχεία που έχουν αντικαρκινική και αντιυπερτασική δράση, μειώνουν τα συμπτώματα της αρθρίτιδας, συμβάλλουν στην καλή υγεία της καρδιάς, των νεφρών ενώ συμβάλλουν στον έλεγχο του σακχάρου.
Οι επιστημονικές μελέτες έδειξαν πως το μπρόκολο:
  • Προστατεύει τα κύτταρα από την οξείδωση και την καταστροφή του DNA
  • Αποτοξινώνει τον οργανισμό
  • Καταστρέφει καρκινικά κύτταρα
  • Έχει αντιιικές, αντιβακτηριδιακές και αντιμυκητισιακές ιδιότητες
  • Είναι ισχυρό αντιφλεγμονώδες
  • Αναστέλλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και την εξάπλωσή τους
Η συγκεκριμένη δράση οφείλεται στο προφίλ των θρεπτικών συστατικών του μπρόκολου που περιέχει άφθονη ποσότητα από φυτικές ίνες, σουλφοραφάνη, γλουκοραφάνη φαινολικές ενώσεις, διινδολική μεθάνη, βήτα καροτένιο, λουτεΐνη, ζεαξανθίνη, βιταμίνη C,E και Κ, φολικό οξύ και ιχνοστοιχεία. Τα σταυρανθή λαχανικά περιέχουν συγκεκριμένες ενώσεις θείου που σαν μικροθρεπτικά συστατικά βελτιώνουν την υγεία και καταπολεμούν βλάβες του ανοσοποιητικού και ακούν στο όνομα γλυκοσινολάτες. Αυτές οι ενώνεις είναι υπεύθυνες για το ιδιαίτερο άρωμα που έχουν τα σταυρανθή λαχανικά όταν τα βράζουμε (μπρόκολο, κουνουπίδι) καθώς και την ελαφρώς πικρή γεύση. Πάμε να τα γνωρίσουμε.

4 δραστικά συστατικά του μπρόκολου στο αντικαρκινικό σας οπλοστάσιο

Σουλφοραφάνη. Η σουλφοραφάνη ξεχωρίζει ως ένα από τα πιο ισχυρά αντικαρκινικά συστατικά του μπρόκολου, υποστηρίζοντας την ομαλή αναπαραγωγή του DNA και την εύρυθμη λειτουργία των κυττάρων κατά τη διαδικασία της κυτταρικής διαίρεσης και του πολλαπλασιασμού. (Οι κυτταρικές μεταλλάξεις είναι συχνά η αρχή ανάπτυξης των καρκινικών όγκων). Η σουλφοραφάνη συμβάλλει στην κυτταρική απόπτωση (κυτταρικός θάνατος) στο κόλον, στην ουροδόχο κύστη, στον προστάτη, στο στήθος, στους πνεύμονες, στον εγκέφαλο, το θυρεοειδή, τη γλώσσα και το δέρμα, καθώς επίσης και στο φάρυγγα, τον οισοφάγο και στα νεφρά. Η σουλοφραφάνη είναι αποτελεσματική σχεδόν σε όλες τις μορφές καρκίνων. 
Συγκεκριμένα 3 μερίδες μπρόκολο, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών ή άλλων σταυρανθή λαχανικών μπορούν να μειώσουν το ρίσκο εμφάνισης καρκίνου εώς και 60%.
Η σουλφοραφάνηεπιπλέον συμβάλλει δραστικά στη μείωση της ζημιάς που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες (εώς και 73%) στις κυτταρικές μεμβράνες και στις πιθανές αλλοιώσεις του  DNA κατά τη διαδικασία της κυτταρικής διαίρεσης και του πολλαπλασιασμού. 
Η σουλφοραφάνη σε αντίθεση με την τοξική χημειοθεραπεία μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο των καρκινικών κυττάρων χωρίς να προκαλέσει βλάβες στα υγιή κύτταρα. Στην πραγματικότητα συμβάλλει στον ομαλό πολλαπλασιασμό των υγιή κυττάρων του σώματος. 
Η σουλφοραφάνη επιπλέον μπορεί να ενισχύσει τη δράση συγκεκριμένων αντικαρκινικών φαρμάκων και χημειοθεραπειών όπως τα cisplatin, gemcitabine, doxorubicin, 5-flourouracil, μειώνοντας παράλληλα την τοξικότητά τους απέναντι στα υγιή κύτταρα του οργανισμού. 
Επιπλέον η σουλφοραφάνη περιέχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση που όχι μόνο συμβάλλει στην αντικαρκινική άμυνα αλλά έχει θετική επίδραση σε προβλήματα όπως ο διαβήτης, καρδιαγγειακές βλάβες, νόσος Αλτσχάιμερ, αρθρίτιδα, αλλεργίες και πολλά άλλα.
Γλουκοραφάνη. Η γλουκοραφάνη είναι ένας τύπος γλυκοζινόλης που περιέχεται σε όλα τα σταυρανθή λαχανικά. Οι γλυκοζινόλες είναι μέρος του αμυντικού μηχανισμού του μπρόκολου και γίνεται μέρος του αμυντικού μηχανισμού του σώματός μας όταν το καταναλώνουμε με τη σειρά μας. Η γλουκοραφάνη συγκεκριμένα είναι μια γλυκοζινόλη πρόδρομος της σουλφοραφάνης που εμποδίζει το σχηματισμό και τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων. Ένα πράγμα που πρέπει να τονίσουμε είναι πως τα φύτρα από μπρόκολο περιέχουν εώς και 20 φορές που βιοενεργά τα συγκεκριμένα στοιχεία, κάνοντάς τα κυριολεκτικά «βόμβες υγείας».
Φαινολικές ενώσεις. Οι φαινολικές ενώσεις στο μπρόκολο σταματούν τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες και μειώνουν τη φλεγμονή, δύο πράγματα που είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αποφύγουμε στο αστικό περιβάλλον. Η αλόγιστη και εκτεταμένη ζημιά που προκαλούν η ελεύθερες ρίζες σε συνδυασμό με τη χρόνια φλεγμονή είναι 2 παράγοντες που προκαλούν μεσομακροπρόθεσμα σοβαρές βλάβες στην υγεία όπως ο καρκίνος, καρδιαγγειακά προβλήματα, διαβήτη τύπου 2, άσθμα, Αλτσχάιμερ και πολλά άλλα. Οι φαινολικές ενώσεις επίσης είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στην καταπολέμιση βακτηριδίων, ιών και μυκητιάσεων.
di-indole methane ή αλλιώς DIM για συντομία, έχει μια σειρά από οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό όπως ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, κάνοντάς το πιο αποτελεσματικό στην καταπολέμηση του καρκίνου, ειδικά των μορφών που έχουν να κάνουν με τις ορμόνες του σεξ όπως ο καρκίνος του προστάτη, των ωοθηκών και του στήθους. Το DIM είναι μεταβολίτης της ινδόλης 3 καρβινόλης (indole 3 carbinol) και αποτρέπει τη μετατροπή της περίσσειας των οιστρογόνων σε μια μορφή τους που αποτελεί παράγοντα του καρκίνου του μαστού. Ο καρκίνος του μαστού καθώς και αυτοί που σχετίζονται με τα οιστρογόνα του σώματος είναι ιδιαίτερα σπάνιοι σε Ασιατικούς πληθυσμούς, όπου η κουζίνα τους περιλαμβάνει σταυρανθή λαχανικά σχεδόν σε καθημερινή βάση.
Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2008 στο Pharmaceutical Research επιστήμονες βρήκαν πως χαμηλές δόσεις DIM στη διατροφή καθημερινά είχε ως αποτέλεσμα την ενεργοποίηση μιας πρωτεΐνης που συμβάλλει στο θάνατο των καρκινικών κυττάρων ενώ παράλληλα μειώνει την ανάπτυξη νέων καρκινικών κυττάρων στον καρκίνων του προστάτη.
Σε μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 22 Απριλίου το 2008 στο Pharmaceutical Research οι επιστήμονες βρήκαν πως μικρές δόσεις DIM συμβάλλουν στη δημιουργία μιας πρωτεΐνης μέσα στα καρκινικά κύτταρα του προστάτη που τα αποδυναμώνει και ελαττώνει την εξάπλωσή τους.  

Μπρόκολο. Οι ιδιότητες και τα εξαιρεικά οφέλη για την υγεία.

Τα εξαιρετικά οφέλη του μπρόκολου καθώς και όλης της οικογένειας των σταυρανθή λαχανικών εκτείνονται πολύ πέρα από την αντικαρκινική του άμυνα και προστασία. Μερικά από τα γενικότερα οφέλη του μπρόκολου για την υγεία ενός σύγχρονου ανθρώπου είναι τα εξής:
  • Καταπολέμιση της μη αλκοολικής λιπώδους διήθησης του ήπατος, μειώνοντας τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων
  • Βελτιώνει τη χώνεψη. Παρέχει εξαιρετική ποιότητας και ποσότητα φυτικών ινών για ισορροπία στην εντερική χλωρίδα
  • Αποτοξινώνει τον οργανισμό και προάγει την αποβολή των τοξινών από το σώμα
  • Καταπολεμάει τη χρόνια φλεγμονή
  • Τα καροτενοειδή που περιέχει συμβάλλουν στην καλή υγεία των ματιών και της όρασης
  • Τα φλαβονοειδή καταπολεμούν τις αλλεργίες
  • Προστατεύει το δέρμα από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου
  • Μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και συμβάλλει στη διατήρηση των χαμηλών επιπέδων αποτρέποντας το διαβήτη
  • Συμβάλλει στην καλή υγεία της καρδίας προστατεύοντας παράλληλα τα τοιχώματα των αρτηριών

Τα βασικά προβλήματα με το μπρόκολο

Λόγω της ιδιαίτερης γεύσης του το μπρόκολο έχει λίγους οπαδούς και πολλούς «εχθρούς». 
Τα πράγματα όσον αφορά τη γεύση και τις προτιμήσεις είναι χειρότερα για το ξαδερφάκι του μπρόκολου, το κουνουπίδι. Εκτός από την ιδιαίτερή του γεύση ένα άλλο πρόβλημα με το μπρόκολο και το κουνουπίδι είναι η εποχικότητα. Το βρίσκουμε τους χειμερινούς μήνες μόνο.
Πέραν τούτου για να έχουμε τα οφέλη του μπρόκολου και των ισχυρών φυτοχημικών ενώσεων που περιλαμβάνει πρέπει να το τρώμε τουλάχιστον 3 με 5 μερίδες την εβδομάδα. Σε περίπτωση που αντιμετωπίζουμε κάποια μορφή καρκίνου και θέλουμε να το εντάξουμε στην άμυνα του οργανισμού μας παράλληλα με τη φαρμακευτική αγωγή, η συνιστώμενες δοσολογίες κυμαίνονται από 1 εώς 3 μερίδες την ημέρα, κάθε μέρα!

Ένα άλλο βασικό θέμα είναι η απορρόφηση των θρεπτικών του συστατικών και η βιοδιαθεσιμότητα αυτών. Το βράσιμο του μπρόκολου και όλων των σταυρανθή λαχανικών καταστρέφει τα περισσότερα από συστατικά του. Πάμε όμως να ρίξουμε μια ματιά στις λύσεις που έχουμε για να αποκομίσουμε τα μέγιστα οφέλη από την οικογένεια των σταυρανθή λαχανικών για τη θωράκιση της υγείας μας.

Η συνταγή για ένα αντικαρκινικό κοκτέηλ στο πιάτο σας με 3 βήματα.

Όλα τα σταυρανθή λαχανικά πρέπει να τα τρώτε ωμά ή να τα μαγειρεύετε ελάχιστα στον ατμό (3-4 λεπτά) και όχι βραστά (!) καθώς το μαγείρεμα καταστρέφει ένα πολύτιμό ένζυμο, τη μυροσινάση. Η μυροσινάση είναι ένα ένζυμο που αποτελεί κλειδί στην απορρόφηση των πολύτιμων θρεπτικών συστατικών που περιέχει το μπρόκολο.
Σας προτείνουμε να δοκιμάσετε το μπρόκολο ωμό, κομμένα σε μικρά κομματάκια/ κυβάκια. Δοκιμάστε να τρίψετε στον τρίφτη το ωμό μπρόκολο ή το κουνουπίδι και να το κάνετε topping σε κάποια άλλη σαλάτα, στο ριζότο ή στα μακαρόνια.
Σας προτείνουμε επίσης να μαγειρέψετε ελαφρώς το μπρόκολο στον ατμό για 3-4 λεπτά.
Ένα άλλο πράγμα που σας προτείνουμε είναι να κάνετε σαλάτα με mix ταυρανθή λαχανικών προσθέτοντας κουνουπίδι και λαχανίδα. Πάντοτε μαγειρεμένα στον ατμό.

1) Μυροσινάση. Το ένζυμο κλειδί για την απορρόφηση και αξιοποίηση των αντικαρκινικών στοιχείων.

Για καλύτερα αποτελέσματα προσθέστε στη σαλάτα σας και λίγα ραπανάκια, φρέσκια ρόκα ή λίγο ωμό λάχανο τριμμένο. Όλα τα παραπάνω περιέχουν το ένζυμο μυροσινάση που αυξάνει κατακόρυφα την απορρόφησηκαι βιοδιαθεσιμότητα της σουλφοραφάνης που περιέχει το μπρόκολο. Μελέτες που πραγματοποιήθηκαν έδειξαν πως όταν καταναλώθηκαν τροφές που περιείχαν γλουκοραφάνη το ένζυμο μυροσινάση αύξησε κατακόρυφα τη συγκέντρωση σουλφοραφάνης στα ούρα του δείγματος. Η κατανάλωση σκέτου βρασμένου μπρόκολου δυστυχώς οδηγεί σε ελάχιστη απορρόφηση και βιοδιαθεσιμότητα σουλφοραφάνης.

2) Ένα αντικαρινικό salad dressing με «συνεργιστική» δράση.

Για να αυξήσουμε περαιτέρω τη βιοδιαθεσιμότητα των φυτοχημικών συστατικών του μπρόκολου και την ενίσχυση της δράσης του προτείνουμε ένα dressing με τα ακόλουθα συστατικά:
  • Eλαιόλαδο καλής ποιότητας
  • Bιολογικό αφιλτράριστο μηλόξυδο,
  • Tριμμένο μαύρο πιπέρι
  • Kόκκινο πιπέρι καγιέν
  • Xυμό λεμόνι  
  • Ξύσμα λεμονιού
  • ένα κουταλάκι μουστάρδα
  • ένα κουταλάκι σκόνης βιολογικού κουρκουμά (Turmeric)
  • φρέσκια ρίζα τζίντζερ ψιλοκομμένη.
Με βάση το ελαιόλαδο δοκιμάστε όσο περισσότερα από τα παραπάνω συστατικά για να φτιάξετε ένα salad dressing της αρεσκείας σας. Εάν το dressing είναι ιδιαίτερα «ξινό» για τις προτιμήσεις σας μπορείτε να προσθέσετε και λίγο θυμαρίσιο μέλι.
Το συγκεκριμένο dressing είναι ένας ισχυρός συνδυασμός φυτοχημικών στοιχείων με συνεργιστική δράση, πράγμα που σημαίνει πως το ένα συστατικό ενισχύει τη δράση του άλλου. Επιπλέον η πιπερίνη (φυτοχημικό στοιχείο που περιέχει το μαύρο πιπέρι) αυξάνει την βιοδιαθεσιμότητα και απορροφητικότητα των υπολοίπων συστατικών. Το ίδιο dressing μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και στο το κουνουπίδι, το λάχανο ή για τα λαχανάκια Βρυξελλών.

3) Φύτρα από μπρόκολο. Μικρές «βόμβες» υγείας.

Μια εξαιρετική εναλλακτική λύση είναι τα φύτρα από μπρόκολο, μικροί φρέσκοι βλαστοί 3-4 ημερών, καθώς περιέχουν εώς και 50 φορές μεγαλύτερη συγκέντρωση από όλες τις φυτοχημικές ενώσεις που έχουν αντικαρκινική δράση, σε σχέση με το ώριμο μπρόκολο.
Μελέτες έδειξαν πως 4/5 της γλουκοραφανίνης που περιέχουν τα φύτρα από μπρόκολο μετατράπηκαν σε σουλφοραφάνη, καθώς τα φύτρα μπρόκολου περιέχουν το ενεργό ένζυμο της μυροσινάσης.
Τα φύτρα από το μπρόκολο δε χρειάζονται μαγείρεμα καθώς είναι ιδιαίτερα τρυφερά, έχουν πολύ ήπια γεύση και εύκολα μπορείτε να τα καλλιεργήσετε στην κουζίνα σας.

SUPER GREENS PLUS της Healthia

Όλα τα παραπάνω ακόμη και σε εβδομαδιαία διαδικασία μπορεί να σας φαίνονται βουνό. Είτε λόγω έλλειψης χρόνου και δύσκολης καθημερινότητας είτε λόγω διαφορετικών γευστικών προτιμήσεων.
Με γνώμονα όλα τα παραπάνω η Healthia δημιούργησε το εξαιρετικό συμπλήρωμα διατροφής SUPER GREENS PLUS που είναι σε σκόνη. Τα φύτρα από μπρόκολο είναι ένα από τα 35 συστατικά της φόρμουλας του SUPER GREENS PLUS της Healthia.
Από την οικογένεια των σταυρανθή λαχανικών η φόρμουλα του SUPER GREENS PLUS περιέχει φύτρα από μπρόκολοφύτρα από KALE, ένα είδος λαχανίδας ιδιαίτερα διαδεδομένο στην Αμερική και στη Βόρεια Ευρώπη, φύτρα από κουνουπίδι και πράσινο λάχανο. Όλα τα συστατικά του SUPER GREENS PLUS είναι οργανικά καλλιεργημένα από πιστοποιημένες βιοκαλλιέργιες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το SUPER GREENS PLUS ως συμπλήρωμα διατροφής είναι η πληρέστερη και πιο συμπυκνωμένη μορφή θρεπτικών συστατικών που μπορείτε να βρείτε στην αγορά. Περιλαμβάνει μια μεγάλη γκάμα βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων, αντιοξειδωτικών και πανίσχυρων φυτοχημικών στοιχείων μέσω του εξαιρετικού συνδυασμού superfoods, superfruits και βοτάνων.
Περιέχει υψηλή περιεκτικότητα φυτικής πρωτεΐνης (full spectrum blend) καθώς και πάνω από 20 φυσικά ένζυμα και 70 άλλα θρεπτικά συστατικά.
Είναι ένα εξαιρετικό καθημερινό συμπλήρωμα υψηλής διατροφικής αξίας πολλαπλών δράσεων που συμβάλλει στην αποτοξίνωση, στην αύξηση των επιπέδων ενέργειας, στην αλκαλοποίηση του PH και στην τόνωση του οργανισμού και του ανοσοποιητικού συστήματος.
Μπορείτε να το προσθέσετε (1 δόση) στη σαλάτα σας, σε σούπες, στο φαγητό, σε φρεσκοστυμμένους χυμούς, σε ένα ποτήρι αριάνι ή κεφίρ. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να κάνετε ένα κλικ ΕΔΩ.
Αποποίηση ευθύνης: Οι πληροφορίες που περιέχονται στο παρόν άρθρο έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δε μπορούν να αντικαταστήσουν γνωμάτευση του γιατρού σας ή την επίσκεψη σε εξειδικευμένο σύμβουλο υγείας. Εάν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια εξειδικευμένη διατροφή και αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα υγείας συμβουλευτείτε το θεράποντα ιατρό σας πρώτα.

No comments:

Post a Comment

wibiya widget