Tuesday, December 12, 2017

ABC: Ορυκτά οστά ανθρώπινου μεγέθους πιγκουίνου που βρέθηκαν στη Νέα Ζηλανδία

Μια απεικόνιση δείχνει έναν δύτη και έναν πιγκουίνο με ένα βέλος που δείχνει 1,7 μέτρα.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΊΑ 
Ο πιγκουίνος Kumimanu ήταν σχεδόν έξι πόδια ψηλός και ζύγιζε 100 κιλά.
SENCKENBERG
Οι επιστήμονες έχουν αποκαλύψει τα απολιθωμένα οστά της Νέας Ζηλανδίας από αυτό που θα μπορούσε να είναι ο πρωταθλητής βαρέων βαρών του κόσμου πιγκουίνος, ένα πουλί ύψους 177 εκατοστών που αναπτύχθηκε πριν από 55 έως 60 εκατομμύρια χρόνια, σχετικά σύντομα μετά την κατάρρευση των δεινοσαύρων.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι ο αρχαίος πιγκουίνος, που ονομάζεται Kumimanu biceae, ζύγιζε σχεδόν 100 κιλά και ήταν πολύ μεγαλύτερος από το μεγαλύτερο από αυτά τα πτηνά θαλάσσης που ζουν σήμερα, ο αυτοκράτορας πιγκουίνος, που φτάνει στα 120 εκατοστά και περίπου 40 κιλά.
Ο μόνος αρχαίος πιγκουίνος που ανακάλυψε ότι θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερος από το Kumimanu είναι γνωστός μόνο από ένα οστό πόδι, δήλωσε ο ορνιθολόγος Gerald Mayr του Ινστιτούτου Έρευνας Senckenberg και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στη Φρανκφούρτη.
"Ο γιγαντισμός στους πιγκουίνους εξελίχθηκε πολλές φορές", δήλωσε ο κ. Mayr.
Ο Kumimanu, το όνομά του από ένα πλάσμα από τη λαϊκή λαογραφία και τη λέξη Maori για τα πουλιά, είναι ο δεύτερος παλαιότερος γνωστός πιγκουίνος. Ο παλαιότερος, επίσης από τη Νέα Ζηλανδία, ήταν 61 εκατομμύρια χρόνια.
Ο μερικός σκελετός του Kumimanu στερείται του κρανίου.
Ο κ. Mayr δήλωσε ότι άλλα απολιθώματα έδειξαν ότι οι πιό πρώην πιγκουίνοι είχαν πολύ μεγαλύτερες ράμφους από τους σύγχρονους συγγενείς τους, χρήσιμοι για να ψαρεύουν τα ψάρια.
"Θα ήταν πολύ εντυπωσιακό: τόσο ψηλό όσο πολλοί άνθρωποι, και ένα πολύ στερεό, μυώδες ζώο χτισμένο για να αντέχει σε συχνές βαθιές καταδύσεις για να πιάσει τη λεία του", δήλωσε ο Alan Tennyson, επιμελητής σπονδυλωτών στο Μουσείο της Νέας Ζηλανδίας Te Papa Tongarewa των ερευνητών στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications.
"Δεν θα ήταν το είδος του πουλιού που κάποιος θα μπορούσε να πιάσει ζωντανός, θα ήταν πολύ πιο ισχυρός από ένα άτομο".
Ο Kumimanu και άλλοι πρώιμοι πιγκουίνοι είχαν ήδη αναπτύξει τυπικά χαρακτηριστικά πιγκουίνος, συμπεριλαμβανομένων των φτερωτών φτερών και μιας όρθιας στάσης.
Οι μελέτες δείχνουν ότι οι πρώτοι πιγκουίνοι ήταν καφετί, όχι το ασπρόμαυρο σήμα σημερινών πιγκουίνων, είπε ο κ. Mayr.
Οι πιγκουίνοι πιστεύεται ότι έχουν εξελιχθεί από έναν ιπτάμενο πρόγονο που ίσως μοιάζει με κορμοράνο, είπε ο κ. Mayr.
Ο αστεροειδής που καταδίκασε τους δεινοσαύρους πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια εξάλειψε επίσης τα μεγάλα θαλάσσια ερπετά που κυριάρχησαν στις θάλασσες, εκτοπίζοντας το δρόμο για τους δύτες που ψαρεύουν ψάρια όπως οι πιγκουίνοι.
Ο Κουμιμάνου έζησε πολύ πριν από την παγετώνα της Ανταρκτικής. Την εποχή εκείνη, η Νέα Ζηλανδία και η Ανταρκτική ήταν υποτροπικές.
"Είναι ένας κοινός μύθος ότι οι πιγκουίνοι ζουν μόνο σε πολύ ψυχρά περιβάλλοντα όπως η περιοχή της Ανταρκτικής", δήλωσε ο κ. Tennyson.
"Σήμερα, οι πιγκουίνοι του Γκαλαπάγκος ζουν στον ισημερινό και πολλά απολιθώματα δείχνουν ότι πρώιμες μορφές πιγκουίνων ζούσαν σε θερμές θάλασσες".
Reuters

No comments:

Post a Comment

wibiya widget