Thursday, November 16, 2017

ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΟΣΤΕΚΟΓΛΟΥ. Ο Έλληνας προπονητης που έβαλε την Αυστραλία στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Μόσχας σκέπτεται το μέλλον του



Socceroos: Ange Postecoglou faced with heart-wrenching decision now that World Cup looms

ANALYSIS BY RICHARD HINDS
(Σημείωση EFHMERIS :Διαβάστε μετά τη μετάφραση του ABC oλοκληρη την ανάλυση στην αγγλική).


ΦΩΤΟΓΡΑΦΊΑ 
Ο Ange Postecoglou θα ζητήσει να μάθει για τελευταία φορά αν η FFA μοιράζεται το περιπετειώδες όραμά του για το άθλημα.
AP: MOISES CASTILLO

Όπως είχε προγραμματιστεί καθ 'όλη τη διάρκεια της πορείας, αφού οδήγησε το Socceroos στο δρόμο των 250.000 χιλιομέτρων για την προετοιμασία του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ο Ange Postecoglou θα επιστρέψει για μια εβδομάδα ή δύο και θα εξετάσει το μέλλον του.
Η απόφαση του Postecoglou είναι ταυτόχρονα απλή και δύσκολη.
Ο 52χρονος προπονητής της σταδιοδρομίας πρέπει να αποφασίσει εάν θα τελειώσει το έργο που ξεκίνησε πριν από περισσότερα από τέσσερα χρόνια και θα πάρει μια ομάδα που τώρα εμπλουτίζεται με το επιθετικό DNA του στους τελικούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Ρωσία.
Ή, εναλλακτικά, να περπατήσει μακριά με τη φήμη του ενισχυμένη στη διεθνή δουλειά του συλλόγου που έχει πολυετή πείρα και όπου ελπίζει ότι θα έχει την υποστήριξη των ομοϊδεάτων ποδοσφαιριστών.
Πριν από την απόφαση του, ο Postecoglou θα θέσει κάποιες δύσκολες ερωτήσεις για τον εαυτό του και όταν θα συναντηθεί με τους εργοδότες του στην Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Αυστραλίας την επόμενη εβδομάδα, εκείνων που τώρα (ξαφνικά περισσότερο) είναι πρόθυμοι να μείνουν.
Ουσιαστικά, μετά από μια εξαντλητική τετραετία, κατά την οποία έχει επιβαρυνθεί με υπερβολική επιβάρυνση ως προπονητής του Αυστραλιανού ποδοσφαίρου, φιγούρα και πρωταθλητής, θα ζητήσει να μάθει για τελευταία φορά αν η FFA μοιράζεται το ισχυρό και περιπετειώδες όραμά του για το άθλημα.
Θα ρωτήσει αν η FFA είναι πραγματικά δεσμευμένη να ξεκλειδώσει το δυναμικό της Αυστραλίας ποδοσφαίρου - ακόμη και όταν η FFA αγωνίζεται για τη νομιμοποίησή της με τη FIFA - ή αν θα ξοδεύει έναν άλλο απογοητευτικό επτάμηνο που κόβει το σιτάρι.

Οι backslappers είχαν καλέσει το κεφάλι του Postecoglou




Η απροθυμία του Postecoglou να πάει στο Παγκόσμιο Κύπελλο είναι δύσκολο για τους περισσότερους οπαδούς που αγοράζουν εισιτήρια για να καταλάβουν.
Ακόμα και επιτρέποντας τη μακρόχρονη εμπειρία διαμόρφωσης χαρακτήρων όταν ρίχτηκε στο σωρό σκουπιδιών αφού απολύθηκε ως εθνικός προπονητής της νεολαίας, υποψιάζεστε ότι ο προπονητής μερικές φορές βρίσκει τα ένστικτά του ως αμηχανία σαν τους άλλους.
Στα υπέροχα τελικά λεπτά της νίκης επί της Ονδούρας με 3-1 επί τουSocceroos , φαινόταν απλώς ανέφικτο - ίσως ακόμη και στον Postecoglou - να μπορεί να περπατήσει μακριά με το Παγκόσμιο Κύπελλο με καθαρό βλέμμα.
Αλλά για να κατανοήσουμε τη νοοτροπία του Postecoglou, σκεφτείτε το να στέκεστε όπως έκανε σε μια ήσυχη γωνιά σε ένα μπαρ το βράδυ της Τετάρτης με την οικογένειά του και τους φίλους του να γιορτάζουν μια εορταστική μπύρα, ενώ μια κονγκά γραμμή καλοδιατηρητών ήρθε να πληρώσει τα σέβη τους.
Υπήρχαν παίκτες, σύμμαχοι και υποστηρικτές με τους οποίους έχει κοινό χρέος υποχρέωσης. Αυτοί ήταν οι άνθρωποι Postecoglou είπε ότι δεν είχε ευχαριστήσει αρκετά κατά τη διάρκεια ενός έντονου παρελθόντος οκτώ μήνες.
Τότε υπήρχαν οι backslappers που είχαν δευτερόλεπτα μαντέψει την τακτική του, ζήτησαν την απομάκρυνσή του ή - ίσως χειρότερα - απέτυχαν να πάρουν τη γωνία του όταν βρισκόταν κάτω από αδιάκοπο βομβαρδισμό των μέσων μαζικής ενημέρωσης.



Όταν ο Postecoglou είπε μετά το παιχνίδι της Τετάρτης το βράδυ ότι αισθάνθηκε ότι θα ήταν πάντα outsider στο Αυστραλιανό ποδόσφαιρο , οι περισσότεροι ..καραφλιάστηκαν..
Ο άνθρωπος που έχει κερδίσει τέσσερις εθνικούς τίτλους, ένα Ασιατικό Κύπελλο και έχει πάρει τώρα το Socceroos μέσω των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου φαίνεται να είναι το απόλυτο εμπιστευτικό.
Όμως, η έλλειψη υποστήριξης για το όραμα του Postecoglou για το παιχνίδι και την ομάδα του και οι συνεχείς επιθέσεις στη φήμη του, έκαναν τον πόνο του στο αυστραλιανό ποδόσφαιρο να αισθάνεται εξασθενημένο, ακόμη και υπονομευμένο.



Σε εκ των υστέρων, οι ταραχές φαίνονται παιδαριώδεις. Ο Postecoglou ονομάστηκε "Con" Postecoglou από έναν αθλητή που τον ρώτησε στη συνέχεια στο Wide World of Sports της Nine αν θα παραιτηθεί αν χάσει τον επόμενο αγώνα.ονομάστηκε Ange "Whingecoglou" από έναν σεβαστό αρθρογράφο εφημερίδων και γελοιοποιήθηκε από μερικούς ελαφρούς παρατηρητές.
Δεν ήταν οι ίδιοι οι barbs που έβλαψαν. Ήταν η έλλειψη έντονης υπεράσπισης από τους υπευθύνους.
Στο μυαλό του προπονητή, αυτή η έλλειψη υποστήριξης - και, χειρότερα, η συνωμοσία ορισμένων από τα στοιχεία των μέσων ενημέρωσης που τον γελοιοποίησαν - ήταν συμπτωματική της έλλειψης αυτοσεβασμού του Αυστραλιανού ποδοσφαίρου.
Για το πώς οι υπεύθυνοι για την υπεράσπιση του καλού ονόματος του παιχνιδιού έχουν ιστορικά αποτύχει να δημιουργήσουν μια παθιασμένη υπεράσπιση του ίδιου του αθλήματος.
Ίσως η πιο παράξενη πτυχή της σκληρής αντιμετώπισης του Postecoglou ήταν πόσο άσχημα όσοι απαιτούσαν να δηλώσει τις προθέσεις του παρερμήνευσαν τη σχέση του με την ομάδα του.
Οι πρώην παίκτες που δουλεύουν τώρα στα μέσα ενημέρωσης πίστευαν λανθασμένα ότι ο λευκός θόρυβος του κόσμου που διέπει τη γνώμη τους θα διεισδύσει στους τοίχους του δωματίου και θα «αποσπά την προσοχή της ομάδας».
Αυτό θα μπορούσε να συμβεί αν οι παίκτες δεν είχαν μια πραγματική πίστη στις μεθόδους του Postecoglou.
Ωστόσο, τα σχόλια των παικτών που έλαβαν τις προπονήσεις τους την Τετάρτη το βράδυ τόνισαν το ισχυρό δεσμό που μοιράστηκε η ομάδα.



Η απώλεια της Αυστραλίας θα είναι κέρδος διεθνών συλλόγων

Αν πάει ο Postecoglou, θα υπάρχουν μερικοί στο άθλημα, και ιδιαίτερα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, που είναι ανακουφισμένοι, ακόμη και χαρούμενοι.
Θα πρέπει επίσης να θέσουν και κάποιες ερωτήσεις: Θέλουν τον πολύ καλύτερο προπονητή για τα Socceroos και για το παιχνίδι; Ή θέλουν μια χορευτική αρκούδα;
Θέλουν έναν προπονητή του οποίου ο μοναδικός στόχος είναι να αποσπάσει αποτελέσματα από μια ομάδα που προορίζεται για μακροχρόνια μετριότητα;
Ή κάποιος που θέλει να χρησιμοποιήσει το Socceroos ως μέσο αλλαγής του τρόπου που παίζει και αντιλαμβάνεται το ίδιο το άθλημα;
Έχουν μόνο λίγες μέρες να κάνουν το μυαλό τους. Το τηλέφωνο του πράκτορα του Postecoglou χτυπάει.
Σε όρους ακίνητης περιουσίας, ο προπονητής θα ήταν σοφό να πουλήσει υψηλά με τη φήμη του ενισχυμένη από τον τίτλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Αυστραλίας.
Σε περίπτωση που οι Socceroos εκτελούν άσχημα στη Ρωσία, μπορεί να μην πάρει και πάλι τις ίδιες προσφορές.
Αυτό μπορεί να φαίνεται κυνικό κίνητρο.
Αλλά με κραυγές για την απομάκρυνσή του που ακούγεται ακόμα στα αυτιά του, ο οποίος τώρα θα αρνηθεί στον Postecoglou το δικαίωμα να θέσει αυτές τις δύσκολες ερωτήσεις και να διαμορφώσει το μέλλον του;
Ο Ange Postecoglou θα εμφανιστεί στον πίνακα Offsiders αυτή την Κυριακή στις 10:00 π.μ. στην τηλεόραση ABC.



Ange Postecoglou
PHOTO 
Ange Postecoglou will demand to know one last time whether the FFA shares his adventurous vision for the sport.
AP: MOISES CASTILLO

As he had planned all along, after leading the Socceroos down their 250,000-kilometre road to World Cup qualification, Ange Postecoglou will step back for a week or two and consider his future.
Postecoglou's decision is at once straightforward and heart-wrenchingly difficult.
The 52-year-old career coach must decide whether to finish the work he started more than four years ago and take a team now infused with his attacking DNA to the World Cup finals in Russia.
Or, alternatively, walk away with his reputation enhanced to the international club job he has long coveted, and where he hopes he will have the support of like-minded football people.
Before reaching his decision Postecoglou will ask some difficult questions of himself and, when he meets with his employers at Football Federation Australia next week, of those now (suddenly more) eager for him to stay.
Essentially, after an exhausting four years in which he has carried an onerous burden as Australian football's coach, figurehead and champion, he will demand to know one last time whether the FFA shares his strong and adventurous vision for the sport.
He will ask if the FFA is truly committed to unlocking Australian football's potential — even as the FFA fights its own battles for legitimacy with FIFA — or whether he would be spending another frustrating seven months cutting against the grain.

Backslappers had called for Postecoglou's head



Postecoglou's reluctance to go to the World Cup is hard for most ticket-buying fans to fathom.
Even allowing for the now long-ago character-shaping experience when he was thrown on the scrap heap after being sacked as national youth coach, you suspect the coach sometimes finds his instincts as perplexing as others.
In the wonderfully uplifting final minutes of the Socceroos' 3-1 victory over Honduras, it seemed simply unfeasible — perhaps even to Postecoglou — he could walk away with the World Cup within clear sight.
But to understand Postecoglou's mindset, consider standing as he did in a quiet corner in a bar on Wednesday night with his family and friends nursing a celebratory beer while a conga line of well-wishers came to pay their respects.
There were players, allies and supporters with whom he shares a mutual debt of obligation. These were the people Postecoglou said he had not thanked enough during an intense past eight months.
Then there were the backslappers who had second-guessed his tactics, called for his sacking or — perhaps worse — failed to take his corner when he was under relentless media bombardment.


When Postecoglou said after Wednesday night's game that he felt he would always be an outsider in Australian football, most scratched their heads.
The man who has won four national titles, an Asian Cup and has now taken the Socceroos through World Cup qualifying would seem to be the ultimate insider.
But the lack of support for Postecoglou's vision for the game and his team and the constant attacks on his reputation have made his grip on Australian football feel weakened, even undermined.


In retrospect, the taunts seem childish. Postecoglou was called "Con" Postecoglou by a sportswriter who then asked him on Nine's Wide World of Sports if he would resign if he lost the next match; he was labelled Ange "Whingecoglou" by a respected newspaper columnist and ridiculed by some lightweight observers.
It was not the barbs themselves that hurt. It was the lack of staunch defence by those in authority.
In the coach's mind, this lack of support — and, worse, the connivance of some of the media figures who were ridiculing him — was symptomatic of Australian football's lack of self-respect.
Of how those charged with the responsibility of upholding the game's good name have historically failed to mount a passionate defence of the sport itself.
Perhaps the most bizarre aspect of Postecoglou's heavy-handed treatment was how badly those demanding he declare his intentions misunderstood his relationship with his team.
Former players now working in the media mistakenly believed the white noise of their opinion-driven world would penetrate the dressing room walls and "distract the team".
This might have been the case if the players did not have a genuine belief in Postecoglou's methods.
But the post-match comments of players lauding the coach's methods on Wednesday night emphasised the strong bond the team shared.


Australia's loss would be an international club's gain

Should Postecoglou walk away there will be some in the sport, and particularly in the media, who are relieved, even joyous.
They should ask themselves some questions too: Do they want the very best coach for the Socceroos and for the game? Or do they want a dancing bear?
Do they want a coach whose sole objective is to squeeze results out of a team destined for long-term mediocrity?
Or one who wants to use the Socceroos as a means of changing the way the sport itself is played and perceived?
They only have a few days to make up their minds. Postecoglou's agent's phone has been ringing.
In real estate terms, the coach would be wise to sell high with his reputation enhanced by Australia's World Cup qualification.
Should the Socceroos perform poorly in Russia, he might not get the same offers again.
This might seem a cynical motivation.
But with cries for his sacking still ringing in his ears, who would now deny Postecoglou the right to ask those hard questions and shape his own future?
Ange Postecoglou will appear on the Offsiders panel this Sunday at 10:00am on ABC TV.

ΣΧΕΤΊΖΕΤΑΙ ΜΕ



No comments:

Post a Comment

wibiya widget