Friday, August 18, 2017

Το Ισλαμικό Κράτος χτύπησε ξανά στην Ισπανία στις 02.00 τα ξημερώματα – Πέντε νεκροί τζιχαντιστές

Ενός λεπτού σιγή στη Placa de Catalunya για τα θύματα των επιθέσεων. «Δεν φοβόμαστε» γράφουν τα φυλλάδια που πετά στον αέρα το συγκεντρωμένο πλήθος.
Τρόμος επικρατεί στην Ευρώπη μετά το διπλό τρομοκρατικό χτύπημα που έπληξε τη Βαρκελώνη και το Καμπρίλς, στην Ισπανία. 
Για δίκτυο οκτώ ατόμων που ενδεχομένως συμμετείχαν και στις δύο τρομοκρατικές επιθέσεις, σχεδιάζοντας μάλιστα και νέες, με φιάλες αερίου κάνουν λόγο οι ισπανικές αρχές, στο πλαίσιο τεράστιας αντιτρομοκρατικής επιχείρησης που ξεκίνησε σήμερα.
Λίγες μόνο ώρες μετά την επίθεση με φορτηγάκι σε πλήθος στη Βαρκελώνη, που στοίχισε τη ζωή σε 13 άτομα,  την ευθύνη, ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.
Σημειώνεται ότι, οι νεκροί από την επίθεση στη Λα Ράμπλας έχουν φτάσει τους 13, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 100.
Και ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας εξαπέλυαν ανθρωποκυνηγητό για το άτομο που οδηγούσε το φορτηγάκι στη Βαρκελώνη, ο οποίος μάλιστα εθεάθη να απομακρύνεται πεζός, η αστυνομία απέτρεψε τα ξημερώματα νέα τρομοκρατική επίθεση, στο Καμπρίλς
Παρότι η αστυνομία θεωρεί ότι οι δύο επιθέσεις συνδέονται, δεν είναι ακόμη σαφές αν ο οδηγός του βαν, δράστης της επίθεσης στη Βαρκελώνη που διέφυγε, περιλαμβάνεται στους πέντε υπόπτους που σκοτώθηκαν στο Καμπρίλς.
Οι ύποπτοι 
Η καταλανική αστυνομία ανακοίνωσε χθες τη σύλληψη δύο ατόμων, ενώ Ισπανού και ενός Μαροκινού, ενώ σήμερα ανακοινώθηκε η σύλληψη ενός ακόμη ατόμου στην πόλη Ριπόλ, χωρίς να δοθούν περισσότερα στοιχεία.
Ο Ισπανός, η ταυτότητα του οποίου δεν έχει αποκαλυφθεί, είναι γεννημένος στη Μελίγια, ισπανική πόλη στο βόρειο Μαρόκο.
Συνελήφθη στο Αλκανάρ, 200 χιλιόμετρα νότια της Βαρκελώνης, σε μία κωμόπολη όπου την περασμένη νύκτα είχε σημειωθεί έκρηξη σε κατοικία, με έναν νεκρό και επτά τραυματίες.
Οι ισπανικές αρχές θεωρούν ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στις δύο τρομοκρατικές επιθέσεις και την έκρηξη που σημειώθηκε την νύκτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη στην πόλη Αλκανάρ και από την οποία ανατινάχθηκε κατοικία στην οποία υπήρχαν περισσότερες από 20 φιάλες βουτανίου.  «Υποπτευόμαστε ότι κατασκεύαζαν εκρηκτικό μηχανισμό», δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομία.
Ο μαροκινός ονομάζεται Ντρις Ουκάμπιρ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας. Συνδέεται με την ενοικίαση της καμιονέτας που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση της Βαρκελώνης και συνελήφθη στο Ριπόλ, σε απόσταση 100 χιλιομέτρων βόρεια της Βαρκελώνης.
Το χρονικό των δύο επιθέσεων
Περί τις 17.00 τοπική ώρα, λευκή καμιονέτα όρμησε στο πλήθος στη Λας Ράμπλας, την πολυσύχναστη τουριστική κεντρική λεωφόρο της Βαρκελώνης προκαλώντας σκηνές χάους και πανικού μεταξύ του πλήθους. Ο οδηγός της καμιονέτας διέφυγε πεζός. 
Τα θύματα- νεκροί και τραυματίες - είναι 24 διαφορετικών εθνικοτήτων, σύμφωνα με τις ισπανικές υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας. Μία Ελληνίδα πολίτης είναι μεταξύ των τραυματιών, σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.
Ακόμη, 26 Γάλλοι πολίτες είναι ανάμεσα στους τραυματίες, έντεκα εκ των οποίων βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας. 
Ο βέλγος υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε επίσης ότι μία Βελγίδα περιλαμβάνεται στους νεκρούς. 
Αργότερα, περί τις 12.00 τοπική ώρα (02.00 ώρα Ελλάδος), ένα Audi 3 όρμησε εναντίον του πλήθους στον παραλιακό δρόμο του θερέτρου Καμπρίλς, 120 χιλιόμετρα νότια της Βαρκελώνης. Το αυτοκίνητο δέχθηκε τα πυρά αστυνομικής περιπόλου και οι πέντε επιβαίνοντες σκοτώθηκαν, τέσσερις επί τόπου , ενώ ο πέμπτος υπέκυψε στα τραύματά του. Ορισμένοι από τους δράστες φορούσαν ζώνες με εκρηκτικά, οι οποίες ήταν τελικά ψεύτικες, όπως ανακοίνωσε αργότερα ο περιφερειακός ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζεμόν. 
Από την επίθεση στο Καμπριλς εξι πολίτες τραυματίστηκαν, εκ των οποίων και μια γυναίκα η οποία το πρωί της Παρασκευής κατέληξε. Ακόμη, ενας αστυνομικός τραυματίστηκε ελαφρά.
Δεν υπάρχει ακόμη ανάληψη ευθύνης για την επίθεση στο Καμπρίλς.
Τρόμος στην κεντρική λεωφόρο της Βαρκελώνης: Το ΙΚ πίσω από την επίθεση
Μάρτυρες της μεγάλης επίθεσης στη Βαρκελώνη είπαν ότι το άσπρο φορτηγάκι είχε κάνει ζιγκ-ζαγκ, κατεβαίνοντας με αυξημένη ταχύτητα την Λα Ράμπλα, παρασύροντας πεζούς και ποδηλάτες, με μερικά άτομα να εκτοξεύονται στον αέρα, και αφήνοντας σώματα διάσπαρτα στο διάβα του.
Το πρακτορείο Amaq του Ισλαμικού Κράτους δήλωσε: 
Οι δράστες της επίθεσης της Βαρκελώνης είναι στρατιώτες του Ισλαμικού Κράτους και διεξήγαγαν την επιχείρηση σε ανταπόκριση στο κάλεσμα για την στοχοποίηση κρατών της συμμαχίας», αναφερόμενο σε μια συμμαχία εναντίον της σουνιτικής μαχητικής οργάνωσης υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η Ισπανία έχει αποστείλει αρκετές εκατοντάδες στρατιώτες στο Ιράκ για να εκπαιδεύσουν τις τοπικές δυνάμεις στη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, αλλά δεν συμμετέχει σε επιχειρήσεις εδάφους.
Η δήλωση του ΙΚ δεν μπορούσε να επιβεβαιωθεί, προς το παρόν.
Η επίθεση στη Βαρκελώνη αποτελεί την αιματηρότερη από τον Μάρτιο του 2004, όταν εκρήξεις σε επιβατικά τρένα στη Μαδρίτη, κόστισαν τη ζωή σε 191 άτομα.
Καθημερινή.gr- απο ΑΠΕ, ΑP, REUTERS. 

No comments:

Post a Comment

wibiya widget