Monday, June 12, 2017

Μια νεκρή, τραυματίες και εκτεταμένες ζημιές στην Λέσβο (video)

Μια νεκρή, τραυματίες και εκτεταμένες ζημιές στην Λέσβο (video)

12/06/2017

Μια νεκρή, τραυματίες και εκτεταμένες ζημιές στην Λέσβο (video)
Μια νεκρή, δεκάδες τραυματίες και εκτεταμένες ζημιές είναι ο απολογισμός του ισχυρού σεισμού των 6,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 3.30 το μεσημέρι, με επίκεντρο μεταξύ Λέσβου και Χίου. Έντονη μετασεισμική δραστηριότητα παρατηρείται στην περιοχή.
Δυστυχώς δεν έχω καλά νέα: η συμπολίτισσά μας που ήταν εγκλωβισμένη στο σπίτι που κατέρρευσε στην Βρίσα, ανασύρθηκε νεκρή.
— Spyros Galinos (@SpyrosGalinos) June 12, 2017
Η εύρεση της νεκρής γυναίκας έγινε από τα συνεργεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που επιχειρούσαν στην Βρίσα Λέσβου.
Με ανακοίνωση του Δήμου Λέσβουγίνεται γνωστό ότι για οποιαδήποτε αναφορά ή πληροφορία σχετικά με τον σεισμό, οι πολίτες του νησιού μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 22513 50575. Το τηλεφωνικό κέντρο του παλιού Δημαρχείου Μυτιλήνης δεν θα λειτουργήσει αύριο Τρίτη 13 Ιουνίου λόγω ζημιών στο κτίριο. Διαρκής ενημέρωση υπάρχει από τους επίσημους λογαριασμούς του Δήμου Λέσβου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:
Facebook:
Twitter: @DimosLesvou
Ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών Γ. Δέδες, στην ΕΡΤ
Τα νεοκλασικά σπίτια στη Βρίσα τηςΛέσβου δείχνουν το μέγεθος της φυσικής καταστροφής από τον σεισμό των 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ όπως έχει μετρηθεί από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας. Το γεωδυναμικό της Θεσσαλονίκης ανεβάζει την ένταση του σεισμού στους 6,4 βαθμούς.
Μπαλκόνια γκρεμισμένα, κουφώματα πεσμένα, σκεπές έχουν καταστραφεί μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα.
Η γυναίκα που εγκλωβίστηκε μέσα στο σπίτι της καθώς μέρος του κατέρρευσε, ανασύρθηκε νεκρή. Τραυματίας και ο σύζυγός της που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο του νησιού.
Τέσσερις ώρες μετά τον σεισμό οι πυροσβέστες κατάφεραν ν’ απεγκλωβίσουν ένα ζευγάρι ηλικιωμένων από το σπίτι τους στη Βρίσα.
Τι λένε οι ειδικοί για την σεισμική δραστηριότητα στο Β.Α. Αιγαίο
Ο Εγκέλαδος χτύπησε το μεσημέρι στα νοτιοδυτικά της Λέσβου και όπως κάθε μεγάλος σεισμός προκάλεσε πανικό στους κατοίκους του νησιού. Επαρχιακοί δρόμοι υπέστησαν καθιζήσεις ενώ άλλοι κόπηκαν στα δυο ύστερα από κατολισθήσεις βράχων και τόνους χωμάτινων όγκων.
Συνεργεία τόσο των Ενόπλων Δυνάμεων, της νομαρχίας αλλά και ιδιώτες με τα δικά τους μηχανήματα καταβάλλουν προσπάθειες ώστε ν’ αποκατασταθεί η κυκλοφορία μιας και είναι πολύ σημαντικό αυτές τις δύσκολες στιγμές για το νησί, να υπάρχει ελεύθερο οδικό δίκτυο.
Παρόμοια εικόνα και στο Πλωμάρι, όπως επίσης και τα χωριά ΑκράσιΜεγαλοχώρικαι Πλαγιά. Παλιά κυρίως σπίτια που στέκονταν εκεί πολλά χρόνια, σωριάστηκαν. Ζημιές υπέστησαν και εκκλησίες.
Περισσότεροι από δέκα τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο τηςΛέσβου ενώ ήδη ξεκίνησαν να στήνονται σκηνές ώστε να περάσουν οι κάτοικοι του νησιού τις πρώτες ώρες μετά τον σεισμό. Κλιμάκιο με μηχανικούς μετά από εντολή του υπουργού Υποδομών και Δικτύων Χ. Σπίρτζη, βρίσκεται στη Λέσβο, για να ξεκινήσει η καταμέτρηση των ζημιών. Επικεφαλής ο Γ. Γ. Υποδομών Γ. Δέδες.
Στην αποστολή θα συμμετάσχει και κλιμάκιο μηχανικών του Οργανισμού Κτιριακών Υποδομών (ΚτΥπ) θέτοντας ως προτεραιότητα τον έλεγχο των σχολικών κτιρίων, προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα στη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων.
Παράλληλα, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον δήμαρχο Λέσβου,Σπύρο Γαληνό, όπως επίσης και την Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, προκειμένου να αντιμετωπίζονται άμεσα τα προβλήματα και οι ανάγκες που ενδέχεται να προκύψουν ανά πάσα στιγμή στις πληγείσες περιοχές.
Τα εξειδικευμένα κλιμάκια όλων των προαναφερθεισών υπηρεσιών θα πραγματοποιήσουν άμεσα αυτοψίες στην περιοχή.
Στο νησί έχει μεταβεί επίσης κλιμάκιο τηςΕΜΑΚ από το Πυροσβεστικό Σώμα μαζί με τον αν. υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα. Ο πρωθυπουργός ενημερώνεται συνέχεια από τους αρμόδιους για την κατάσταση στη Λέσβο.
Ζημιές έγιναν και στη Χίο.
Με εντολή του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, διατέθηκαν από το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας για τις ανάγκες των σεισμόπληκτων της νότιας Λέσβου συνολικά 40 σκηνές των 10 ατόμων η μία και 2.000 μπουκάλια νερό.
Πλήρη ετοιμότητα έχουν δηλώσει σχεδόν άμεσα οι ένοπλες δυνάμεις σε περίπτωση που χρειαστεί να βοηθήσουν τους κατοίκους των νησιών στο πλαίσιο του σχεδίου «Ξενοκράτης» το οποίο έως τώρα δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή.

Ιδιαίτερα αισθητή η σεισμική δόνηση στην Τουρκία

Η σεισμική δόνηση στο βορειοανατολικό Αιγαίο έγινε ιδιαίτερα αισθητή στη Σμύρνη, την Κωνσταντινούπολη, την Καλλίπολη, την Αδριανούπολη, τη Μανίσα και την Προύσα. Οι περισσότεροι κάτοικοι βγήκαν έντρομοι από τα σπίτια τους και τις εργασίες τους. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί πάνω από 20 μετασεισμοί, ενώ σύμφωνα με τις αρχές των περιοχών δεν υπάρχει κανένας τραυματισμός, μόνο ελαφρές ζημιές.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

No comments:

Post a Comment

wibiya widget