Friday, June 30, 2017

Συνέδριο ΔΗΣΥ: Αποθέωση Παπανδρέου! Μητσοτάκης, Θεοδωράκης και "παλιό" ΠΑΣΟΚ [pics]

- Η Φώφη Γεννηματά “έκλεισε” την πόρτα της συνεργασίας

 με τον ΣΥΡΙΖΑ - Γιώργος Παπανδρέου: Στις αποφάσεις που πήρα, 

δεν υπολόγισα το πολιτικό κόστος - Ο Κώστας Σημίτης αμφισβήτησε 

την αισιοδοξία του κυβερνητικού επιτελείου για την έξοδο στις αγορές - Δείτε ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ομιλίες από το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο ΣΕΦ.
Περισσότερα 





Πρόσωπα του "παλιού" ΠΑΣΟΚ, καθώς και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, έδωσαν το παρών στην πρώτη ημέρα του συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που διεξάγεται στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.
Ο Γιώργος Παπανδρέου αποθεώθηκε κατά την άφιξή του, ενώ στην ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων: "Με στοιχειώδη πολιτική συναίνεση το 2010, όταν η Ελλάδα βρέθηκε σε κατάσταση οικονομικού πολέμου, ή έστω τον Οκτώβριο του 2011 με τη Συμφωνία των Βρυξελλών και το δημοψήφισμα, η Ελλάδα σήμερα θα είχε περάσει προ πολλού τον κάβο. Οι Έλληνες θα είχαν γλιτώσει πολλά. Χρόνια σε χάσιμο χρόνου. Δισεκατομμύρια σε επιβαρύνσεις. Και σήμερα μαθαίνουμε από τον Ρέγκλινγκ ότι η δήθεν διαπραγμάτευση του 2015 κόστισε τον ελληνικό λαό άλλα 100 δισ. Απαιτείται λοιπόν εθνική συνεννόηση και συναίνεση. Προσοχή, όμως. Συναίνεση για να αλλάξουμε τα πράγματα προς το καλύτερο. Όχι συναίνεση για να μείνουμε στα ίδια. Όχι για να γυρίσουμε πίσω. Ούτε για να μοιράσουμε καρέκλες".

Ο κ. Παπανδρέου ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, ευχήθηκε, επίσης στον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη για τον οποίο είπε ότι τον θέλει "συνοδοιπόρο στη μάχη για τη μεταπελατειακή Ελλάδα".
Τέλος, υπεραμύνθηκε των επιλογών του ως πρωθυπουργός και τόνισε ότι στις αποφάσεις που πήρε δεν υπολόγισε το πολιτικό κόστος.


Μιλώντας στο Συνέδριο της ΔΗ.ΣΥ., ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, κάλεσε για άμεση ενότητα όλων των δυνάμεων στο χώρο της Κεντροαριστεράς, που θα υπηρετήσουν μια πολιτική που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση.

Ασκώντας δριμεία κριτική για τη πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, ο κ. Σημίτης αμφισβήτησε την αισιοδοξία του κυβερνητικού επιτελείου για την έξοδο στις αγορές: «Πρόκειται για μια ελπίδα, που είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα πραγματοποιηθεί. Τα γνωστά προβλήματα θα συνεχίσουν να υπάρχουν έντονα. Με άλλα λόγια, η χώρα θα βρίσκεται σε στενωπό και τα προσεχή χρόνια. Η πρόσβασή μας στο ξέφωτο δεν είναι νομοτελειακή. Απαιτεί σχέδιο, προσπάθεια, κυρίως όμως απαιτεί ευθύνη - από την κυβέρνηση και από τα κόμματα. Στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου, ο κάθε φορέας πρέπει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων», τόνισε ο κ. Σημίτης.


Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, η δέσμευση για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 (για μια περίοδο δηλαδή που εκτείνεται μετά το τέλος του μνημονίου) συνεπάγεται ανυπέρβλητες δυσκολίες για τους πολίτες κι ένα δυσμενές πλαίσιο για την προσπάθεια της ανάπτυξης. Το ίδιο και η υπόδειξη του Eurogroup για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 2% από το 2022 ως το 2060, επίσης συνεπάγεται δυσκολίες για την εμπέδωση συνθηκών ανάπτυξης. «Η χώρα μας θα συνεχίσει να σέρνεται» σημείωσε.

Για το χρέος, ο κ. Σημίτης υπογράμμισε ότι πρόκειται να συζητηθεί ουσιαστικά μετά το τέλος του Μνημονίου τον Ιούλιο του 2018 και η σχετική διευθέτηση πρέπει να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν ταχύτερα ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών και των αποταμιευτών. «Χωρίς επάνοδο της εμπιστοσύνης, η κρίση θα συνεχίζεται. Πώς όμως θα επανέλθει η εμπιστοσύνη, όταν επικρατεί στη διεθνή κοινότητα η εντύπωση ότι η Ελλάδα, είτε αμφισβητεί τα συμφωνηθέντα, είτε καθυστερεί την εκτέλεσή τους;» επισήμανε ο κ. Σημίτης, συμπληρώνοντας ότι από την απόφαση του Εurogroup προκύπτει, πως οι Ευρωπαίοι επιφυλάσσονται να δεσμευθούν στα πιο σοβαρά θέματα.

«Η παρατεινόμενη επί μήνες τώρα συζήτηση για το πότε θα πραγματοποιηθεί η οργάνωση ενός ευρύτερου σχήματος, δείχνει στους πολίτες ότι οι υπεύθυνοι δεν έχουν αντιληφθεί την επιταγή των καιρών. Το κύριο θέμα είναι η ευρύτερη δυνατή συσπείρωση χωρίς διαχωριστικές γραμμές, χωρίς συζητήσεις για το ποιος προσχώρησε σε ποιόν, για το ποιος δικαιούται και ποιος δεν δικαιούται να επικαλείται το παρελθόν. Νέα κόμματα δεν προέρχονται από το μηδέν. Χτίζονται σε προσπάθειες και απόψεις που υπάρχουν ήδη. Αλλά η δημοσκόπηση επιβεβαιώνει την επικρατούσα αίσθηση ότι επιβάλλεται αλλαγή, μια νέα προσπάθεια απελευθερωμένη από δεσμεύσεις του παρελθόντος. Εδώ και τώρα πρέπει να λύσουμε το πρόβλημά μας. Να προσδιορίσουμε το μέλλον σε αντιπαράθεση με το σήμερα και το παρελθόν. Να ενώσουμε όλες τις δυνάμεις που θέλουν να υπάρξει προοπτική για τη χώρα στο σύγχρονο κόσμο» ανέφερε ο κ. Σημίτης και συνέχισε:
«Η ελληνική κοινωνία και πολιτική ζωή έχουν ανάγκη από μια δύναμη εκσυγχρονισμού και μεταρρύθμισης που μάχεται τη συντηρητική στασιμότητα, τις χωρίς σχέση με την πραγματικότητα ιδεολογικές φαντασιώσεις μιας αυτοαποκαλούμενης αριστεράς και την εθνικολαϊκιστική νοοτροπία και πολιτική που στοχεύει αποκλειστικά στην παραμονή και εκμετάλλευση της εξουσίας. Η χώρα έχει την ανάγκη να πληροφορηθεί την αλήθεια, τους εφικτούς δρόμους ανάπτυξης, τις υπάρχουσες ή αναμενόμενες αντιδράσεις, τα εμπόδια, τις δυνατότητες επιλογών, να αισθανθεί ότι υπάρχει ρεύμα με γνώση και δύναμη για να ανατρέψει την χωρίς τέλος πορεία στα όρια της ύφεσης με άγνωστη κατάληξη. Πιστεύω ότι μπορούμε να το πετύχουμε αν πραγματικά το θελήσουμε. Να προσπαθήσουμε αποφασιστικά τώρα».

Πλήρη πρόταση και σφιχτό χρονοδιάγραμμα για το ιδρυτικό συνέδριο του νέου ενιαίου φορέα της «δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης», διατύπωσε από το βήμα του συνεδρίου της ΔΗ.ΣΥ. η Φώφη Γεννηματά. Η πρότασή της περιλαμβάνει εκλογή αρχηγού από τη βάση με ανοιχτές διαδικασίες, νέο μητρώο μελών τον Οκτώβριο, και διεξαγωγή του συνεδρίου μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου. Πρότεινε ακόμη, τη συγκρότηση ανεξάρτητης οργανωτικής επιτροπής που θα αναλάβει τη οργάνωσή του, με πρόεδρο τον καθηγητή Νίκο Αλιβιζάτο.
Η κ. Γεννηματά «έκλεισε» τη πόρτα της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, ασκώντας δριμεία κριτική στον Αλέξη Τσίπρα για τον οποίο ανέφερε ότι «πρόδωσε τους προοδευτικούς πολίτες που τον εμπιστεύθηκαν, καλώντας μάλιστα με πατερναλιστικό ύφος σε δήθεν προοδευτικά μέτωπα. Πρόκειται για μια ακόμα επίδειξη πολιτικού κυνισμού. Όλοι έχουν αντιληφθεί ότι ο κ. Τσίπρας έχει προ πολλού διαβεί τον πολιτικό του Ρουβίκωνα και οδεύει προς στην απέναντι όχθη της… αβύσσου. Ας μην ματαιοπονεί λοιπόν. Δεν βρισκόμαστε στην χώρα των λωτοφάγων. Θα ηττηθούν στις εκλογές με εκκωφαντικό τρόπο», υπογράμμισε η Φώφη Γεννηματά. Και συμπλήρωσε: «Όσο πιο γρήγορα φύγει αυτή η κυβέρνηση τόσο το καλύτερο. Αλλά αυτό δεν αρκεί. Η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και της λογικής που εκφράζει, προϋποθέτει την καθοριστική ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης». «Η ήττα των ΣΥΡΙΖΑ /ΑΝΕΛ δεν πρέπει να αποτελέσει ήττα, ούτε των ιδεών και αξιών της αριστεράς, αλλά ούτε να αφήσει ζωτικό χώρο για συντηρητική παλινόρθωση» τόνισε.

Αιχμηρά βέλη εξαπέλυσε και εναντίον της ΝΔ, λέγοντας προς τον Κ. Μητσοτάκη ότι η βία δεν προέρχεται μόνο από την Αριστερά και θύμισε την εγκληματική βία της Χρυσής Αυγής. «Γιατί εναλλακτική λύση δεν αποτελούν οι συντηρητικές πολιτικές που εκφράζει η Νέα Δημοκρατία και οι ευρωπαίοι εταίροι της - η συντηρητική Ν.Δ. που δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της για την περίοδο 2004-2009 του κ. Καραμανλή που οδήγησε στην κρίση».






«Η προοδευτική παράταξη πρέπει να γίνει ένα κόμμα της βάσης και όχι ένα κόμμα παραγόντων», τόνισε στην ομιλία του στο συνέδριο ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, υπογραμμίζοντας τη μεγάλη ευθύνη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να ανταποκριθεί στο αίτημα της κοινωνίας για μια ισχυρή ενιαία παράταξη, να προχωρήσει με αποφασιστικότητα για ένα ενιαίο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ έστειλε μήνυμα στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Δημοκρατών και Σοσιαλιστών να μην αναμοχλεύσουν αντιπαλότητες του παρελθόντος, καθώς όπως επισήμανε «η δικαίωση του παρελθόντος μπορεί να ακούγεται ευχάριστη, αλλά δεν αφορά παρά ελάχιστους στην κοινωνία». «Η προσδοκία για το μέλλον είναι αυτή που κινητοποιεί τους πολίτες», τόνισε και προσέθεσε: «Αν μείνουμε περιχαρακωμένοι στην αγωνία για δικαίωση, στα ιδεολογικά στερεότυπα τότε θα λέμε πολλά, αλλά τελικά θα κάνουμε λίγα. Οφείλουμε να κατανοήσουμε πλήρως την αγωνία όλων όσοι υποστηρίζουν πως ο υπό διαμόρφωση προοδευτικός πόλος δεν θα γίνει ισχυρός αν δεν εκφράσει και εκείνο το κομμάτι της κοινωνίας που σήμερα βρίσκεται εκτός των υπαρχόντων κομματικών σχηματισμών».

Επιπλέον επέκρινε τη πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που, «αναθεματίζει τη φτώχεια και πολλαπλασιάζει τους φτωχούς». «Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν πρόκειται να απλώσει χέρι βοηθείας σε μια τέτοια πολιτική», τόνισε ενώ μίλησε για ψευδεπίγραφες προσκλήσεις του κ. Τσίπρα και επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και τακτικισμούς μπροστά στα αδιέξοδα.

Βέλη εξαπέλυσε και εναντίον της ΝΔ, σημειώνοντας ότι παραμένει μια βαθύτατα συντηρητική δύναμη που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα αιτήματα για κοινωνική δικαιοσύνη, συνοχή και αλληλεγγύη της κοινωνίας, για έξοδο από την κρίση. «Είναι προσκολλημένη στις παραδοσιακές λογικές των πελατειακών σχέσεων, όπως και σε ακραία συντηρητικές αντιλήψεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Προσκολλημένη στην καταστροφική πολιτική της περιόδου Καραμανλή 2004-2009 που έφερε την κρίση στη χώρα και διόγκωσε τα ελλείμματα» επισήμανε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.


Δημήτρης Τζανακόπουλος για ΝΔ: Ο αρχηγός της αντιμετωπίζει μια ναζιστική εγκληματική οργάνωση, "σα να μην υπάρχει"




Η κεντροαριστερά θα κριθεί από τις επιλογές που θα κάνει στη σημερινή ιστορική καμπή και δεν υπάρχει η πολυτέλεια των ίσων αποστάσεων, της ουδετερότητας και των σχεδίων εθνικής συνεννόησης, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος επισήμανε πως τα πολιτικά σχέδια της Αριστεράς και της Δεξιάς ήταν, είναι και θα παραμείνουν ασυμφιλίωτα, στον χαιρετισμό που απηύθυνε στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Για την πολιτική ευθύνη σχετικά με τις αιτίες αλλά και τη διαχείριση της κρίσης, είπε ότι αποδόθηκαν από τον ελληνικό λαό και δεν θέλησε να επεκταθεί στην κριτική που έγκαιρα διατύπωσε η ριζοσπαστική αριστερά απέναντι στο ΠΑΣΟΚ.
Επισήμανε ότι "η υπέρβαση της κρίσης και η επερχόμενη έξοδος από τα μνημόνια και την επιτροπεία, στο τέλος του τρέχοντος προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018, αποτελούν ορόσημο για την μελλοντική πορεία της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας" και πως "στη βάση αυτού του ορόσημου, διαμορφώνονται τα ανταγωνιστικά πολιτικά σχέδια και η επικράτηση του ενός ή του άλλου, κρίνει και την πορεία της μεταμνημονιακής (ή όχι), Ελλάδας".
Έτσι, από τη μία πλευρά βρίσκεται το πολιτικό σχέδιο που εκπορεύεται από τις δυνάμεις της νεοφιλελεύθερης, συντηρητικής ελληνικής δεξιάς που εκφράζεται από τη ΝΔ.
Κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη ότι οι εξαγγελίες του σημαίνουν πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, κατάργηση των βασικών πυλώνων της κοινωνικής προστασίας, περικοπή δαπανών στην υγεία, την παιδεία και την κοινωνική ασφάλιση, εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, παράδοση σε ιδιωτικά συμφέροντα μιας σειράς κομβικών δημοσίων αγαθών, φοροαπαλλαγές στην ολιγαρχία του πλούτου.
Αυτό το πολιτικό σχέδιο, δεν εξαντλείται όμως μονάχα στην οικονομία. Η ελληνική δεξιά, δεν υπήρξε ποτέ φειδωλή στην ιδεολογική αντιπαράθεση και παρά τα βήματα που έγιναν τις πρόσφατες δεκαετίες, σήμερα μοιάζει να επανέρχεται στις ιδεολογικές ρίζες της.
Για τη Ν.Δ. είπε ότι "λίγη σχέση έχει με την κεντροδεξιά, ένα κόμμα του οποίου τη στρατηγική ορίζουν στελέχη περιβόητων ακροδεξιών σχηματισμών, πολιτεύεται απέναντι στην Αριστερά με ακατάσχετη λασπολογία και κινείται διαρκώς στα όρια της προβοκάτσιας, αναπαράγοντας κατά καιρούς τα διχαστικά στερεότυπα του «κομμουνιστικού κινδύνου». Πρόκειται για ένα κόμμα που ο αρχηγός του αντιμετωπίζει μια ναζιστική εγκληματική οργάνωση, «σα να μην υπάρχει».
Από την άλλη πλευρά όμως, υπάρχει ένα ανταγωνιστικό προοδευτικό πολιτικό σχέδιο, το οποίο σήμερα επιδιώκει να εκφράσει ο ΣΥΡΙΖΑ και η σημερινή κυβέρνηση. Πρόκειται για "ένα συνολικό σχέδιο ριζοσπαστικών αλλαγών, στην οικονομία, την εργασία, το κοινωνικό κράτος, την τοπική αυτοδιοίκηση. Με παραγωγή νέου πλούτου και στήριξη στους τομείς που η χώρα διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα και με βασικό μέλημα να αξιοποιήσουμε το πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό των χιλιάδων νέων επιστημόνων, που στα χρόνια της κρίσης έφτασαν να αντιμετωπίζονται ως πλεονάζον προσωπικό σε επιχείρηση υπό εκκαθάριση".
"Η Αριστερά, επιδιώκει να είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης για την υλοποίηση αυτού του προοδευτικού σχεδίου που θα βγάλει τη χώρα και το λαό, από τα αδιέξοδα που δημιούργησε η κρίση", είπε ο κ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε: "Οι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας, είναι μεγάλες. Είναι ανοιχτό το ερώτημα της επόμενης μέρας για την Ελλάδα μετά τα μνημόνια, για την Ευρώπη μετά την κρίση. Και νομίζω είναι σαφές ότι σε αυτό το ερώτημα αποκλείεται ως απάντηση, μια στρατηγική εθνικής συναίνεσης ή συνεννόησης, με τη συμμετοχή της ΝΔ ως δήθεν αναγκαίας για να αποκρουστούν οι έξωθεν επιβολές και οι οικονομικοί εκβιασμοί. Διότι πολλές από τις αντικοινωνικές έξωθεν επιβολές και πολλοί από τους εκβιασμούς να είναι ταυτόσημοι με το πολιτικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας".


Κυριάκος Μητσοτάκης για κυβέρνηση: Έκαναν το ψέμα καριέρα και τον διχασμό επάγγελμα

"Σήμερα είναι, περισσότερο παρά ποτέ, απαραίτητο να συνεννοηθούμε στα μεγάλα, στα δύσκολα. Σε αυτά που τα χρόνια της κρίσης έγιναν ακόμα πιο δύσκολα", τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνοντας χαιρετισμό στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Παράλληλα σχολίασε ότι σε άλλες εποχές θα ήταν αδιανόητο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας να απευθύνει χαιρετισμό στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, που αποτελεί την κεντρική δύναμη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
"Βρίσκομαι εδώ για να δείξω - να δείξουμε όλοι μας - ότι μπορούμε και πρέπει να συνομιλούμε και να αναζητούμε συγκλίσεις για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας", συνέχισε ο πρόεδρος της ΝΔ υπογραμμίζοντας πως το κόμμα του και η Δημοκρατική Συμπαράταξη πρέπει να αναζητούν και να υποστηρίζουν από κοινού τα εθνικά συμφέροντα και τις μεγάλες εθνικές στρατηγικές επιλογές που διατρέχουν το χρόνο.
"Παλέψαμε μαζί για να κρατήσουμε τη χώρα όρθια, μέσα στην Ευρώπη. Και τα καταφέραμε", συμπλήρωσε ενώ χαρακτήρισε εξαιρετική τη συνεργασία που είχε με αρκετά στελέχη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ως υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Στεφάνου που δεν βρίσκεται πια στη ζωή.
"Τα κόμματα μας υπήρξαν ιστορικοί πολιτικοί αντίπαλοι. Όμως τα χρόνια της κρίσης άλλαξαν την πολιτική γεωγραφία. Διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος ξεθωριάζουν.Η πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια συνθλίφτηκε στις μυλόπετρες του λαϊκισμού και του μίσους", συνέχισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και επιτέθηκε ευθέως στην κυβέρνηση.
"Έκαναν το ψέμα καριέρα και τον διχασμό επάγγελμα. Η μέθοδος είναι πλέον γνωστή: Ο ακραίος λαϊκισμός των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συκοφαντεί το παρελθόν, διαστρεβλώνει το παρόν και παρέχει ψεύτικες υποσχέσεις για το μέλλον. Ο προφανής στόχος είναι η εξουσία. Μόνο που οι δυνάμεις του ακραίου λαϊκισμού δεν μπορούν ως κυβέρνηση να υλοποιήσουν αυτά που υποσχέθηκαν. Λειτουργούν καταστροφικά", τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Κατηγόρησε επιπλέον την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να διχάσει την κοινωνία, να συκοφαντήσει προηγούμενες κυβερνήσεις και να αλλοιώσει τους δημοκρατικούς θεσμούς.
"Όμως οι κυβερνήσεις που συγκροτούνται από τις ακραίες δυνάμεις του λαϊκισμού ηττώνται από τα γεγονότα που οι ίδιες δημιουργούν. Είναι η λιτότητα, η υπανάπτυξη και η φτώχεια που τις συντρίβουν. Αλλά και που διαλύουν την εφήμερη σχέση τους με την κοινωνία", συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΝΔ ο οποίος εξήγησε πως παρά τις πολλές διάφορες μεταξύ ΝΔ και Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αυτά που ενώνουν τα δυο κόμματα είναι περισσότερα.
"Γιατί εμείς αντιλαμβανόμαστε τη συναίνεση ως επιλογή ευθύνης και όχι ως έκφραση αδυναμίας ή ως παγίδα για τον αντίπαλο. Για να γίνουν όλα αυτά όμως υπάρχει μια προϋπόθεση. Να φύγει το συντομότερο δυνατόν η χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος από τη μεταπολίτευση και μετά. Και, παρά τις διαφορές μας, πρέπει να αντισταθούμε στο δηλητήριο με το οποίο η κυβέρνηση καθημερινά, συστηματικά προσπαθεί να ποτίσει τους απλούς πολίτες", πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνοντας πως είναι κέρδος για τον τόπο ότι έχει αποδειχθεί πως όταν οι συνθήκες το απαιτήσουν τα ιστορικά κόμματά μας μπορούν να κάνουν τις υπερβάσεις που το εθνικό συμφέρον απαιτεί.
"Και αυτό είναι κάτι που δεν μετριέται βραχυπρόθεσμα με το μέτρο μιας εκλογικής αναμέτρησης, αλλά από το πολύ σημαντικότερο ζύγι της ιστορίας", υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ και κλείνοντας την ομιλία του ευχήθηκε καλή επιτυχία στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.


Σταύρος Θεοδωράκης: Ανοικτός σε συνεργασία με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη

«Το Ποτάμι έχει στο DNA του τη συνεργασία και το διάλογο. Όμως αυτά έχουν μια ελάχιστη προϋπόθεση: Ο ένας να σέβεται τον άλλο». Με τη φράση του αυτή, απευθύνθηκε στο συνέδριο της ΔΗ.ΣΥ. ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης – δήλωση που εκτιμήθηκε ότι ανοίγει την πόρτα για συνεργασία των δύο πολιτικών φορέων.
«Ο τόπος έχει ανάγκη από ένα μεγάλο κίνημα που θα εκπροσωπεί τις δυνάμεις του πολιτικού φιλελευθερισμού, της σοσιαλδημοκρατίας, της οικολογίας, της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της εναλλακτικής πολιτικής. Ένα προοδευτικό κίνημα απέναντι στους αριστερούς και δεξιούς συντηρητικούς, απέναντι στους αριστερούς και δεξιούς λαϊκιστές. Ένα κίνημα που δεν θα είναι άθροισμα επιτελείων. Ένα κίνημα που θα καθορίσει τη διακυβέρνηση της χώρας, θα επαναφέρει τη λογική και θα τολμήσει ριζοσπαστικές αλλαγές» σημείωσε ο κ. Θεοδωράκης.
Βεβαίως, ο επικεφαλής του Ποταμιού άφησε αιχμές για τις μετακινήσεις βουλευτών του Ποταμιού προς τη ΔΗΣΥ λέγοντας πως «οι μεταγραφές βουλευτών στη μέση της κοινοβουλευτικής περιόδου - μετά από παζάρια και υποσχέσεις - δημιούργησαν ένα χάσμα στις σχέσεις μας. Οι αλαζονικές κινήσεις των μηχανισμών, δεν είναι πολιτική».

«Έχουμε αξίες. Θέλουμε καθαρές κουβέντες και καθαρούς προοδευτικούς στόχους. Γι' αυτό άλλωστε στη δική μας προοδευτική συμμαχία δεν έχει θέση για τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Δεν θα ξεχάσουμε ότι έλεγαν τη μισή κοινωνία «προδότες» και δεν έχουν ζητήσει ακόμη συγνώμη», συμπλήρωσε.

«Για να βγούμε από την κρίση, πρέπει να φύγουμε μπροστά, όπως το είπε ο Μακρόν, όπως το λέει σήμερα και το σύνθημα σας» τόνισε ο κ. Θεοδωράκης. «Αυτό όμως σημαίνει τολμηρές λύσεις χωρίς αριστερές ή δεξιές παρωπίδες. Όχι στρογγυλέματα και συμβιβασμοί».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού μίλησε επίσης για τον λαϊκισμό που καλλιεργήθηκε «τα χρόνια της αθωότητας»: «Πρέπει πάντα να σκεφτόμαστε και τα λάθη! Αυτά που μας έφεραν εδώ. Γιατί ο λαϊκισμός των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν ήταν ένας ξαφνικός κεραυνός. Παράχθηκε από τα χιλιάδες σύννεφα που είχαν συσσωρευθεί στον ορίζοντα: Κρατισμός, κομματικό κράτος, ρουσφέτι, αναξιοκρατία, αγκαλιές με συμφέροντα και συντεχνίες», τόνισε και συμπλήρωσε: «Δεν αρκεί να αλλάξουμε κυβέρνηση, πρέπει να αλλάξουμε εποχή, καθώς επί 30 μήνες η χώρα κυβερνάται από ένα δύσοσμο μείγμα αριστεράς - ακροδεξιάς και καιροσκόπων».
Στην έναρξη του συνεδρίου, το παρών έδωσαν και οι δήμαρχοι Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και Πειραιά Γιάννης Μώραλης, ο Κώστας Λαλιώτης, ο Παρασκευάς Αυγερινός, η Βάσω Παπανδρέου, ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ο Κώστας Γείτονας, ο Φίλιππος Πετσάλνικος, ο Χάρης Θεοχάρης, οι καθηγητές Τάσος Γιαννίτσης, Γιάννης Βούλγαρης, Γιώργος Σωτηρέλλης, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, ο πρώην νομάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, νυν και πρώην ευρωβουλευτές και όλοι οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

 niewsIt.gr/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Φωτογραφίες: Eurokinissi

No comments:

Post a Comment

wibiya widget