Monday, June 19, 2017

Εικόνες χάους και πάλι στο Λονδίνο από φορτηγάκι. 1 νεκρός 10 τραυματιες


Eικόνες χάους και πάλι στο Λονδίνο όταν, τα ξημερώματα της Δευτέρας ώρα Ελλάδας, κλειστό φορτηγάκι έπεσε πάνω σε πλήθος πεζών κοντά στο τζαμί του Finsbury Park, ενός από τα μεγαλύτερα μουσουλμανικά τεμένη της χώρας. 
Ο απολογισμός είναι τουλάχιστον ένας νεκρός και δέκα τραυματίες, δύο εκ των οποίων σε σοβαρή κατάσταση, ενώ οι βρετανικές αρχές συνδέουν το περιστατικό με το Ραμαζάνι, καθώς εκείνη την ώρα στην περιοχή βρίσκονταν πολλοί μουσουλμάνοι που είχαν μόλις προσευχηθεί στο τζαμί του Finsbury Park. 
Ωστόσο, σύμφωνα με ανακοίνωση της βρετανικής αστυνομίας, είναι πολύ νωρίς για να αποσαφηνιστεί το αν ο θάνατος ενός άνδρα σήμερα κοντά στο τέμενος οφείλεται στην επίθεση του φορτηγού. «Οποιαδήποτε σχέση μεταξύ του θανάτου του και της επίθεσης θα αποτελέσει μέρος της έρευνας. Είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι οφείλεται στην επίθεση αυτή», τόνισε ο Νιλ Μπάσου, ανώτερο στέλεχος της αντιτρομοκρατικής, ενώ επεσήμανε ότι δύο από τους δέκα τραυματίες της επίθεσης είναι σε κρίσιμη κατάσταση.
Συγκεκριμένα, ο άνδρας που έχασε τη ζωή του είχε υποστεί νωρίτερα καρδιακό επεισόδιο και οι παρευρισκόμενοι προσπαθούσαν να τον βοηθήσουν τη στιγμή που το φορτηγάκι έπεσε πάνω τους.
Ο οδηγός του μικρού φορτηγού ήταν ένας 47χρονος άνδρας, ο οποίος συνελήφθη από τις αρχές λίγο μετά το περιστατικό, αφού προηγουμένως ακινητοποιήθηκε από το πλήθος και κατόπιν οδηγήθηκε σε νοσοκομείο όπου και θα εξεταστεί από ψυχιάτρους, προκειμένου ν' αξιολογηθεί η ψυχική του υγεία. Οι τελευταίες, οι οποίες επέλεξαν να μην δώσουν το όνομα του δράστη στη δημοσιότητα, τον συνέλαβαν ως ύποπτο για οργάνωση και ηθική αυτουργία τρομοκρατικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονικής απόπειρας. 
Μετά τη σύλληψη του, ο 47χρονος δήλωσε πως ήθελε να σκοτώσει «όσους πιο πολλούς μουσουλμάνους μπορούσε», σύμφωνα με έναν αυτόπτη μάρτυρα.
Η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι εξέφρασε τον αποτροπιασμό της και ανέφερε ότι οι αρχές αντιμετωπίζουν το περιστατικό ως «πιθανό τρομοκρατικό πλήγμα». Παράλληλα, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη για τη διαχείριση της κατάστασης καθώς, εφόσον επιβεβαιωθούν οι φόβοι, δεν αποκλείεται να ανοίγει ένας κύκλος «αντιποίνων» μετά το μπαράζ επιθέσεων κατά στόχων στην Βρετανία, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος. Άλλωστε, το χθεσινό περιστατικό θυμίζει αρκετές από τις επιθέσεις ισλαμιστών, με οχήματα, εναντίον ανυποψίαστων πολιτών τόσο στην Αγγλία όσο και στη Γαλλία. 
Σύμφωνα με πηγές της αστυνομίες όλα τα θύματα της επίθεσης είναι μουσουλμάνοι, ενώ όπως ανέφερε ο υπουργός Ασφαλείας Μπεν Ουάλας, ο δράστης δεν ήταν γνωστός στις αρχές για οποιαδήποτε σχέση με εξτρεμιστικούς ή ακροδεξιούς κύκλους. Προς το παρόν δεν έχουν εντοπιστεί συνεργοί και η αστυνομία δεν έχει βρει στοιχεία για καταγγελία σχετικά με μια επίθεση με μαχαίρι στο ίδιο σημείο. Σύμφωνα με την ίδια πηγή οι αστυνομικές έρευνες για το εν λόγω περιστατικό συνεχίζονται.
O δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Καν δήλωσε ότι πρόσθετες αστυνομικές μονάδες έχουν διατεθεί για την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας στις τοπικές κοινότητες του Λονδίνου και ειδικά σε αυτές που γιορτάζουν το Ραμαζάνι. Παράλληλα, χαρακτήρισε την επίθεση στο πάρκο Φίνσμπουρι ως μία επίθεση κατά όλων των κοινών αξιών, για ανοχή, ελευθερία και σεβασμό.
Ενδεικτική των εντάσεων στο εσωτερικό της βρετανικής κοινωνίας είναι και η δήλωση του αντιπροέδρου του Βρετανικού Μουσουλμανικού Συμβουλίου, Miqdaad Versi ο οποίος χαρακτήρισε το περιστατικό ως μία «βίαιη πράξη ισλαμοφοβίας».
Παράλληλα, το Μουσουλμανικό Κέντρο Πρόνοιας και το τέμενος που βρίσκεται στην ίδια περιοχή, εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία κάνουν έκκληση για ηρεμία: «Έχουμε εργαστεί σκληρά τις τελευταίες δεκαετίες προκειμένου να οικοδομήσουμε μία ειρηνική κοινότητα ανοχής, εδώ στην περιοχή του Φίνσμπουρι Παρκ. Καταδικάζουμε συνολικά την οποιαδήποτε πράξη μίσους, που προσπαθεί να διαχωρίσει την υπέροχη κοινότητά μας», ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

No comments:

Post a Comment

wibiya widget