Monday, June 12, 2017

Πεθανε η ηθοποιός Καίτη Παπανίκα σε ηλικία 75 ετών


Την πολυετή μάχη της με τον καρκίνοέχασε η ηθοποιός Καίτη Παπανίκα. Η Παπανίκα έδωσε μια γενναία και δημόσια μάχη με την ασθένεια. Η Παπανίκα ήταν 75 ετών.
Η ίδια είχε μιλήσει σε συνέντευξη της για την μάχη της λέγοντας: "Με την αρρώστια αυτή, τον καρκίνο, παλεύω από το 2009. Δεν θέλω να αναφέρω ούτε το όνομα... Όχι, τον θάνατο δεν τον φοβάμαι. Δεν θέλω όμως να ταλαιπωρηθώ. Το παλεύω και θα το παλέψω μέχρι τέλους. Άλλωστε, όλοι από κάτι θα πεθάνουμε. Είτε λέγεται καρκίνος, είτε άλλη αρρώστια... Είναι εδώ και 7 χρόνια που το ξέρω. Του άρεσε, φαίνεται, το σώμα μου και έμεινε μέσα. Στην ουσία, πηγαινοέρχεται η αρρώστια μου. Η δική μου η αρρώστια είναι σε δύσκολα σημεία. Ασ' τα, μην τα ψάχνεις. Γράψε ότι περνάω την αρρώστια μου με αισιοδοξία. Προσεύχομαι συνέχεια, έχω κάνει τάματα, αλλά -το κυριότερο- βοηθάω όσο μπορώ αδυνάτους, για να μου το επιστρέψει ο Θεός σε υγεία".
Η Καίτη Παπανίκα γεννήθηκε στις Αχαρνές (Μενίδι) Αττικής. Η ίδια σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και αποφοίτησε με Άριστα.
Διδάχτηκε την υποκριτική από σημαντικούς δασκάλους όπως την Κατίνα Παξινού, την Άννα Συνοδινού, τον Θάνο Κωτσόπουλο, τον Δημήτρη Μυράτ, τον Λυκούργο Καλλέργη, την Ελένη Χαλκούση και τον Αλέξη Σολωμό. Παράλληλα σπούδασε κλασσικό τραγούδι στο ωδείο Αθηνών. Μαθήτρια ακόμη πήρε μέρος σε φεστιβάλ απαγγελίας ποίησης στο Παρίσι, βραβεύτηκε και κηρύχθηκε επίτιμος δημότης.
Πρωτοεμφανίστηκε στη σκηνή το 1964 στο έργο "Υπόγειο Της Λέλας" του Β. Ιμπροχώρη στο Θέατρο Αττικόν. Στη συνέχεια συνεργάστηκε με θιάσους γνωστών πρωταγωνιστών και διακρίθηκε στην πρόζα και την επιθεώρηση. Στον κινηματογράφο ξεκίνησε το 1963 με την ταινία "Μας Κρύβουν Τον Ήλιο" και το 1968 ήταν σταθμός για την καριέρα της όταν και εμφανίστηκε στην ταινία "Μια Ιταλίδα απο την Κυψέλη".
Όπως αναφέρει η Wikipedia η Παπανίκα έλαβε μέρος σε περισσότερες απο 50 ταινίες, δράματα, κωμωδίες και περιπέτειες και έχει τιμηθεί με το κρατικό βραβείο Α' Γυναικείου ρόλου το 1990 για την ερμηνεία της στην ταινία ''Άντε Γειά'' του Γ. Τσεμπερόπουλου ενώ είχε εμφανιστεί και σε αρκετές τηλεοπτικές σειρές.
Η ηθοποιός, η οποία ξεχώρισε για το ήθος και τις προοδευτικές ιδέες της πήρε την απόφαση να προσφέρει τον μισθό της σε άπορες οικογένειες. Ο προβληματισμός για τα κοινά την οδήγησε στη θέση της δημοτικής συμβούλου στη Νέα Φιλαδέλφεια. Από CNN. Gr
papanika

No comments:

Post a Comment

wibiya widget