Tuesday, June 13, 2017

Σε βέρτιγκο Πολιτεία και ΔικαΙούνη με τη βία στη Δ. Αττική

Εικόνα
του Παναγιώτη Στάθη
Η ελληνική πολιτεία δεν πρωτοτυπεί όταν λειτουργεί και αντιδρά με βάση την επικαιρότητα. Όταν λειτουργεί σπασμωδικά και χωρίς σχέδιο απέναντι σε φαινόμενα εγκληματικότητας τα οποία είναι γνωστά εδώ και χρόνια. Συμβαίνει κι αλλού. Πρωτοτυπεί όμως όταν το ίδιο το "βαθύ" κράτος δείχνει να βρίσκεται σε "βέρτιγκο" και ακόμα και η πυλώνας της δημοκρατίας που είναι η Δικαιοσύνη, χάνει το βασικό από τα προσόντα που πρέπει να διαθέτει: την ψυχραιμία.
Η ιστορία που καταγράφεται στο ρεπορτάζ βασίζεται στις μαρτυρίες έμμεσων ή άμεσων πρωταγωνιστών της: Χθες το αυτόφωρο μονομελές πλημμελειοδικείο καταδίκασε τον 23χρονο Ρομά που ομολόγησε ότι πυροβολούσε στον αέρα με καραμπίνα κοντά στο σχολείο που έχασε τη ζωή του ο 11χρονος Μάριος, σε φυλάκιση 40 μηνών. Οριακά, λόγω των χειρισμών του δικηγόρου του Γιάννη Γλύκα, γλίτωσε τη φυλακή. Για δυο άσκοπους πυροβολισμούς άσχετους με την υπόθεση του ατυχούς Μάριου.
Το περασμένο Σάββατο, δυο ακόμα νεαροί Ρομά, που συνελήφθησαν στην ίδια αστυνομική επιχείρηση με τον 23χρονο, καταδικάστηκαν απο το ίδιο δικαστήριο (με άλλη σύνθεση) σε 8 μήνες φυλάκιση με αναστολή ή εξαγοράσιμη. Επίσης για άσκοπους πυροβολισμούς. Διαφορά 32 μηνών στην ποινή!
Για να γίνει αντιληπτό το βέρτιγκο της πολιτείας, όλοι αυτοί οι νεαροί (όπως πιθανόν και ο δράστης πόυ πυροβόλησε με 9αρι πιστόλι και η σφαίρα σκότωσε τον Μάριο) γιόρταζαν, την μη προφυλάκιση 2 γυναικών. Ξέρετε γιατι κατηγορούνταν αυτές οι γυναίκες: για κατοχή 230 γραμμάριων ηρωίνης και 30 γραμμαρίων κοκαΐνης. Και αφέθηκαν ελεύθερες με όρους διότι (ούσες μητέρα και σύζυγος ενός 17χρονου) ανέλαβε την ευθύνη εκείνος για την κατοχή των ναρκωτικών. Διότι η ανάληψη της ευθύνης απο έναν ανήλικο, τον 17χρονο σύζυγο και γιό εν προκειμένω,  είναι  συνήθης πρακτική, διότι ως ανήλικος δεν κινδυνεύει με προφυλάκιση. Και να σκεφτείτε πως και οι δυο γυναίκες είχαν ξανακατηγορηθεί για τέτοια αδικήματα. Είναι λοιπόν να μην πανηγυρίζουν για τη μη προφυλάκιση;
Το καλύτερο όμως καταγράφεται στο τέλος του ρεπορτάζ: ο ίδιος ο 23χρονος ο οποίος παραλίγο να πάει φυλακή για την υπόθεση των άσκοπων πυροβολισμών, πριν απο 3 μήνες είχε αφεθεί ελεύθερος απο δικαστική αρχή της Λαμίας, παρότι είχε συλληφθεί για κατοχή μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών! Ο απόλυτος παραλογισμός, λοιπόν.
Ολα αυτά, επειδή κι οι δικαστές άνθρωποι είναι αρα βλέπουν και διαβάζουν ειδήσεις, προφανώς τους ήταν γνωστά. Αλλά δε γίνεται να απονέμεται δικαιοσύνη με λάθος τρόπο, λάθος στιγμή. Γιατί τότε μιλάμε για δικαιοσύνη αλα καρτ...
Vapital.gr 

No comments:

Post a Comment

wibiya widget