Thursday, June 29, 2017

Η μανία του Χάρι Πότερ «καταδίκασε τις κουκουβάγιες της Ινδονησίας»

Λονδίνο
Κουκουβάγια για κατοικίδιο;
Ένας φανταστικός χαρακτήρας φαίνεται
 ότι έκανε την ιδέα αποδεκτή.(Φωτογραφία:  CC0 )
Οι κουκουβάγιες που συλλαμβάνονται παράνομα στη φύση και πωλούνται ως κατοικίδια έχουν αυξηθεί δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες, μια τάση που αποδίδεται στο φαινόμενο του Χάρι Πότερ.

Αν και είναι δύσκολο να αποδειχθεί πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η αύξηση οφείλεται στον φανταστικό ήρωα βιβλίων και ταινιών, ο οποίος έχει ως κατοικίδιο μια κουκουβάγια ονόματι Χέντγουικ, οι συντάκτες μιας νέας μελέτης θεωρούν ότι τα ενοχοποιητικά στοιχεία είναι πειστικά:

«Στη μαλαισιανή γλώσσα, μια από τις γλώσσες της Ινδονησίας, οι κουκουβάγιες ονομάζονται "μπούρουνγκ χάντου". Τώρα είναι γνωστές ως "μπούρουνγκ Χάρι Πότερ", που σημαίνει το πουλί του Χάρι  Πότερ» λέει στο δικτυακό τόπο του Nature ο Βίνσεντ Νίμαν του Πανεπιστημίου Oxford Brooks της Βρετανίας.

Η μελέτη της ομάδας του, η οποία δημοσιεύεται στο Global Ecology and Conservation, εξετάζει 20 αγορές πτηνών στα ινδονησιακά νησιά του Μπαλί και της Ιάβας. Διαπιστώνει ότι οι πωλήσεις διαφόρων ειδών κουκουβάγιας εκτοξεύτηκαν από λίγες εκατοντάδες το χρόνο πριν από το 2001 στις 13.000 το χρόνο το 2016.

Υποψίες για το ρόλο του Χάρι Πότερ στην παρακμή των πτηνών είχε διατυπώσει παλαιότερα και η οργάνωση Traffic, η οποία ωστόσο επισήμανε ότι η σχέση αυτή δεν έχει
αποδειχθεί.
in.gr

No comments:

Post a Comment

wibiya widget