Friday, February 24, 2017

Ο αναλυτής άμυνας - ασφάλειας και ΓΓ του Ελληνορωσικού Συνδέσμου σχολιάζει τα περί Τουρκίας


Του Παύλου Χρήστου


Η Άγκυρα διαχειριζόμενη τα εθνικά της θέματα με σχετικά σημαντική και ποικίλη αυτονομία και επιζητώντας αναπροσδιορισμό της πολιτικής οντότητας της χώρας στα περιθώρια υφιστάμενων δομικών τροποποιήσεων, έχει θέσει μακροπρόθεσμες και προκαθορισμένες βλέψεις που δεν είναι προϊόντα στιγμιαίων  επιλογών αλλά  αποτελεσματικής εξωτερικής πολιτικής.
Αμετάβλητοι, σταθεροί στόχοι της τουρκικής επεκτατικής πολιτικής είναι: η διχοτόμηση του Αιγαίου, η συνεκμετάλλευση της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου, η συγκυριαρχία του εναέριου αιγιακού χώρου και η κατάληψη «ελληνικού νησιού ή νησιών» που γειτονεύουν με την ηπειρωτική τουρκική ενδοχώρα και η διχοτόμηση της Κύπρου.           
Σήμερα η τουρκική πολιτική και στρατηγική δεν είναι απλά προκλητική, είναι άκρως επικίνδυνη για την ειρήνη και την ασφάλεια στη περιοχή.
Η μέχρι σήμερα ακολουθούμενη στρατηγική από την πλευρά της Ελλάδας είναι αυτό που περιγράφεται ως «αποτρεπτική στρατηγική». Υπάρχει ένα θεμελιώδες ερώτημα για την πολιτική επιλογή μεταξύ στρατηγικής Άμυνας και απλής αποτροπής. Μπορεί ο αμυνόμενος να αμυνθεί; Αν πραγματικά μπορεί να αμυνθεί επιλέγει την στρατηγική Άμυνας, εάν δεν μπορεί να αμυνθεί, επιλέγει την απλή αποτροπή.
Δεν πρέπει να συγχέουμε την στρατηγική Άμυνας με την τακτική αναχαίτισης (αποτροπή του αντιπάλου από τακτικές ενέργειες, μείωση των επιθετικών του αποτελεσμάτων, εκτροπή από τους αντικειμενικούς του σκοπούς), ούτε την αποτροπή του αντιπάλου που έρχεται από την ικανότητα του αμυνομένου να ασκεί στρατηγική Άμυνας με την χρονική καθυστέρηση του αντιπάλου να επιτεθεί (που συνήθως εκλαμβάνεται ως αποτρεπτική ισχύς του αμυνόμενου).
Δεν υπάρχει στρατηγική της αποτροπής. Η αποτροπή είναι αποτέλεσμα μιας «καθαρής» αμυντικής ή επιθετικής στρατηγικής.
Σήμερα η ελληνική πλευρά «άτυπα» αντικαθιστά την «αποτρεπτική στρατηγική» με μια καθαρή στρατηγική άμυνας.
ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΚΑΙ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ.

*Ο Παύλος Χρήστου, είναι αναλυτής θεματων Αμυνας και Ασφάλειας, Γενικός Γραμματέας του Ελληνορωσικού Συνδέσμου
Pronews.gr

No comments:

Post a Comment

wibiya widget