Friday, February 3, 2017

Το “άδειασμα” στον Νετανιάχου και πως θα αντιδράσει ο Τραμπ σε ένα επεισόδιο στο Αιγαίο


Ντόναλντ Τραμπ- Μπέντζαμιν Nετανιάχου 

Η ξαφνική απόφαση του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών για αναστολή των ισραηλινών εποικισμών σε παλαιστινιακά εδάφη προκάλεσε ταραχή σε πολιτικούς και διπλωματικούς κύκλους της Ουάσιγκτον.

03/Φεβ/2017 


Σύμφωνα με την ιστοσελίδα mignatiou.com, στο Ισραήλ άκουσαν τα νέα σε κατάσταση σοκ. Και αυτό συνέβη επειδή ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δρούσε και αντιδρούσε ως να είχε στην τσέπη του τον Ντόναλντ Τραμπ.
Βλέπετε, είχαν συναντηθεί τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, πριν ακόμα από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές και έφυγε με την εντύπωση ότι «τα είπε και τα αποφάσισε» με τον κ. Τραμπ… Η αλήθεια είναι ότι αυτή η εντύπωση επικράτησε και στην Ουάσιγκτον μετά την ορκωμοσία του νέου Αμερικανού Προέδρου.
Τηλεφώνησε στον κ. Νετανιάχου αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και η συζήτηση ήταν πολύ ομαλή και εξόχως φιλική. Ήταν ο δεύτερος ηγέτης που έλαβε πρόσκληση να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον και αυτό θα συμβεί σε δύο εβδομάδες.
«Ενώ δεν πιστεύουμε ότι η ύπαρξη των οικισμών αποτελεί εμπόδιο στην ειρήνη, η ανέγερση νέων οικισμών ή η επέκταση υπαρχόντων οικισμών πέρα από τα σημερινά τους όρια μπορεί να αποβεί μη σκόπιμη στην επίτευξη του στόχου αυτού», ανέφερε η δήλωση που μας έστειλε τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος) ο Λευκός Οίκος.
Μπορεί να αναφέρει στη συνέχεια ότι η κυβέρνηση Τραμπ «δεν έχει λάβει επίσημη θέση για την εποικιστική δραστηριότητα» αλλά η ζημιά έγινε. Η νέα αμερικανική κυβέρνηση υιοθέτησε μία θέση του Μπάρακ Ομπάμα που αποτελεί ανάθεμα για το Ισραήλ και τους ηγέτες του.
Το περιστατικό πρέπει να γίνει μάθημα και στους Έλληνες πολιτικούς, αλλά και τους Έλληνες δημοσιογράφους, ιδιαίτερα αυτούς που παρακολουθούν τα διαδραματιζόμενα στην αμερικανική πρωτεύουσα εκ του μακρόθεν και νομίζουν πως γνωρίζουν τα πάντα. ΤΗΝ ΤΥΦΛΑ ΤΟΥΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ. Στην προσπάθειά τους «να βγάλουν είδηση» καταφεύγουν στην φαντασία τους που καλπάζει. Και εξηγούμαι, κάτι που ανέφερα και στο χθεσινό μου κείμενο: Μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, ο νέος Πρόεδρος δεν έχει ασχοληθεί με τα θέματα που μας ενδιαφέρουν. Είναι βουνό τα προβλήματα στο γραφείο του, εσωτερικά και εξωτερικά, και δυστυχώς για την Ελλάδα και την Κύπρο τα δικά μας θέματα είναι εκτός του ραντάρ του, αυτή τη στιγμή.
Από την άλλη, ο νέος υπουργός Εξωτερικών μόλις ανέλαβε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και οι προεδρικοί συνεργάτες στον Λευκό Οίκο δεν θεωρούν πως το Κυπριακό και τα προβλήματα που δημιουργεί η Τουρκία στο Αιγαίο, αξίζουν προσοχής.
Και αυτό, παρά το γεγονός ότι ο νέος προσωπάρχης και ένας εκ των δύο πιο στενών συνεργατών του, γνωρίζει τα θέματα, ενημερώνεται και αν χρειαστεί θα παρέμβει. ΕΙΜΑΙ ΒΕΒΑΙΟΣ ΓΙ’ ΑΥΤΟ…
Επειδή το βασικό χαρακτηριστικό του κ. Τραμπ είναι το απρόβλεπτο του χαρακτήρα του, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πως θα αντιδράσει στην περίπτωση που η Τουρκία κλιμακώσει τις προκλήσεις της στο Αιγαίο και προκαλέσει πολεμικό επεισόδιο.
Όμως, είναι και ένας άνθρωπος που δεν του αρέσουν οι δυσάρεστες εκπλήξεις. Και αυτή τη στιγμή, που όλη του η προσοχή είναι στραμμένη εναντίον της “ισλαμικής τρομοκρατικής απειλής”, το τελευταίο που επιθυμεί είναι μία πολεμική κρίση μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας.
Επίσης, μιας και «άδειασε» τον φίλο του Μπέντζαμιν Νετανιάχου σε ένα σοβαρότατο θέμα για το Ισραήλ, γιατί να αποκλείσουμε ότι θα πράξει το ίδιο και με τον Ταγίπ Ερντογάν, στην περίπτωση που απειλήσει την Ελλάδα και την Κύπρο.
«Ευσεβείς φόβοι» θα πείτε, και δεν θα έχετε άδικο. Αλλά μπορεί κανείς να αποκλείσει οτιδήποτε έχοντας στο Όβαλ Γραφείο έναν άνθρωπο, ο οποίος πριν έναν χρόνο ήταν απλά ένας φωνακλάς επιχειρηματίας; Και εάν «σκοτώθηκε» στο τηλέφωνο με τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας, που είναι ο πιο σημαντικός εταίρος και σύμμαχος της Αμερικής σε διεθνές επίπεδο, γιατί να χαριστεί στον ισλαμιστή Πρόεδρο της Τουρκίας, στην περίπτωση που εκτοξεύσει απειλές, όπως έκανε σε κάθε συνομιλία του με τον Μπάρακ Ομπάμα, ο οποίος επειδή ήταν «μαλακός» άνθρωπος δεν τον διαολόστειλε ποτέ…
Αυτό το διάστημα της «ακυβερνησίας», υπό την έννοια ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει συνεργάτες σε σημαντικά υπουργεία, που ασχολούνται και με τα θέματά μας, απαιτείται να επιδείξει η Αθήνα μεγάλη ψυχραιμία στις προκλήσεις της Τουρκίας. Διότι ο Ταγίπ Ερντογάν, θα μπορούσε να εκμεταλλευθεί αυτό το «κενό» στην Ουάσιγκτον.
ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ: Μεταδόθηκε ότι στη συνάντηση του Προέδρου Τραμπ με την Πρωθυπουργό της Βρετανίας συζητήθηκε και το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας. Δεν έγινε συζήτηση ούτε για την Ευρωζώνη, ούτε για την Ελλάδα. Ασχολήθηκαν σχεδόν αποκλειστικά με τα διμερή θέματα.
Μάλιστα προκάλεσε εντύπωση στους διπλωματικούς κύκλους ότι η κ. Μέι, που υποτίθεται ενδιαφέρεται για το Κυπριακό, δεν το έθεσε σε καμία στιγμή της συζήτησης. Και κατά τα άλλα λένε ότι διεξάγονται πυρετώδεις διαπραγματεύσεις για την διευθέτηση του προβλήματος της Κύπρου.
Μ.Ιγνατίου

No comments:

Post a Comment

wibiya widget