Tuesday, February 21, 2017

Αθήνα. Η συμφωνία "ξύπνησε" τους επενδυτές, ανεβαίνουν μετοχές και ομόλογα


Ισχυρές προσδοκίες δημιουργεί στο χρηματιστήριο η χθεσινή συμφωνία με τους δανειστές, η οποία τερματίζει μια μακρά περίοδο αβεβαιότητας και ανοίγει το δρόμο για την ένταξη της χώρας στο QE, βελτιώνοντας παράλληλα τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Ανοδικά κινήθηκαν σήμερα όλοι οι δείκτες του ΧΑ, με τις τραπεζικές μετοχές να αποκομίζουν τα μεγαλύτερα κέρδη. Ενισχύθηκαν επίσης τα ελληνικά ομόλογα - οι τιμές ανέβηκαν, οι αποδόσεις τους σημείωσαν μεγάλη πτώση.
Το κλείσιμο της αξιολόγησης μπορεί να έχει βαρύ κοινωνικό και πολιτικό (για την κυβέρνηση) κόστος, αλλά οι αγορές ενδιαφέρονται πρωτίστως για τις προοπτικές που φέρνει στην οικονομία και τις επιχειρήσεις.
Εκτιμώντας ότι το κ΄λείσιμο της αξιολόγησης και η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είναι θέμα χρόνου, διαχειριστές χαρτοφυλακίων έσπευσαν σήμερα να ενσχύσουν τις θέσεις τους σε ελληνικές μετοχές και ομόλογα. Ισχυρό αγοραστικό ενδιαφέρον εκδηλώνθηκε στο ΧΑ και από μικροεπενδυτές. Αποτέλεσμα η άυξηση του ογκου συναλλαγών και του ημερήσιου τζίρου, ο οποίος ανήθε σε 63,3 εκατ. ευρώ.
Πάντως τα αρχικά κέρδη περιορίσθηκαν στη διάρκεια της συνεδρίασης, καθώς traders και επιθετικά χαρτοφυλάκια φρόντισαν να "κλειδώσουν" βραχυχρόνιες αποδόσεις. 
Ο Γενικός Δείκτης  πήγε μέχρι  +2,26% και τερμάτισε +1,43%, στις 655,2 μονάδες.
Ο FT25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης κέρδισε 1,62%%  στις 1.762,01 μονάδες.
Σε μεγάλο εύρος διακύμανσης κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές. O κλαδικός τους δείκτης pήγε μέχρι  +5,25% και έκλεισε +1,23%.
Από τα τραπεζικά χαρτιά η σκυτάλη πέρασε στον ΟΠΑΠ (+4%) και στον ΟΤΕ (3,5%). Ακολούθησαν Εθνική +3,4%, Eurobank και Follie  +3,1%, Μυτιληναίος και ΔΕΗ +3%.
Στον αντίποδα Βιοχάλκο -2,2%, Alpha Bank -1,1%
 Σοφοκλέους. In.gr 

No comments:

Post a Comment

wibiya widget