Tuesday, January 17, 2017

Πώς αντέδρασε η Γερμανία στις δηλώσεις Μέι για το Brexit.


Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι η βρετανίδα πρωθυπουργός σκιαγράφησε σήμερα το όραμα της με λίγη σαφήνεια, δήλωσε ο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ - «Μέι: Άντε γ.... ΕΕ αλλά μη μας εγκαταλείψεις. Κλαψ Κλαψ» ήταν το καυστικό τουίτ βουλευτή των Πρασίνων

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε σήμερα ότι η Βρετανία «έφερε επιτέλους λίγη σαφήνεια» αναφορικά με το Brexit, μετά την ομιλία της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, η οποία υπογράμμισε πως η έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση σημαίνει επίσης έξοδο από την ενιαία αγορά.

«Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι η βρετανίδα πρωθυπουργός σκιαγράφησε σήμερα το όραμα της κυβέρνησής της για την έξοδο (από την ΕΕ) και έφερε επιτέλους λίγη σαφήνεια αναφορικά με τα βρετανικά σχέδια», δήλωσε ο Φραντς-Βάλτερ Στάινμαϊερ σε ανακοίνωσή του, στην οποία καλεί επίσης να υπάρξουν «όσο το δυνατόν πιο καλές, στενές σχέσεις» αφού επισημοποιηθεί το Brexit.

Η Μέι «υπογράμμισε πως η Βρετανία επιδιώκει μια θετική και εποικοδομητική σύμπραξη, φιλία με μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό είναι καλό», ανέφερε επίσης ο Στάινμαϊερ στην ανακοίνωσή του, στην οποία επαναλαμβάνει ότι οι διαπραγματεύσεις της Βρετανίας με την ΕΕ μπορούν να αρχίσουν μόνον αφού η βρετανική κυβέρνηση επικαλεσθεί το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας για να αρχίσουν οι συνομιλίες για το διαζύγιο.

«Είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας και της Ευρώπης η ενίσχυση της συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27 μελών και η προστασία της ενότητας της Ευρωπαϊκής Ενιαίας Αγοράς», τόνισε ο Στάινμαϊερ.

Από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ αναμένεται να συναντηθεί αύριο με τους υπουργούς της για να αποσαφηνίσουν τη στάση που θα κρατήσει η Γερμανία απέναντι στο Brexit.

Γκάμπριελ: Καλό που υπήρξε σαφήνεια
Ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ χαιρέτισε τις ανακοινώσεις που έκανε σήμερα η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι για το Brexit, λέγοντας ότι έφεραν λίγη περισσότερη σαφήνεια στα σχέδια του Λονδίνου για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

"Είναι καλό που υπάρχει επιτέλους τώρα λίγη περισσότερη σαφήνεια για την κατεύθυνση που ακολουθεί η Βρετανία" ανέφερε ο Γκάμπριελ σε μηνύματα που έστειλε σε δημοσιογράφους. "Είναι επίσης σαφές ότι δεν θα υπάρξει κάποια επιλεκτική εφαρμογή (σ.σ. του Brexit). Όποιος επιθυμεί την πρόσβαση στην κοινή αγορά θα πρέπει επίσης να είναι μέλος της πολιτικής ένωσης", υπογράμμισε.

Ο Γκάμπριελ υπενθύμισε ότι οι διαπραγματεύσεις με τη βρετανική κυβέρνηση δεν θα ξεκινήσουν μέχρι να υποβάλει η Βρετανία το επίσημο αίτημα αποχώρησής της από την ΕΕ.

"Είναι επίσης καλό που η Βρετανίδα πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι θέλει να συνεχίσει τη στενή συνεργασία της με την ΕΕ. Η Βρετανία θα παραμείνει τμήμα της Ευρώπης και φίλη χώρα με την οποία θέλουμε να έχουμε στενή συνεργασία και την οποία χρειαζόμαστε για να μας βοηθήσει να επιλύσουμε τα παγκόσμια προβλήματα της εποχής μας", κατέληξε.

Αντιδράσεις από τους Πράσινους
Δεν είχαν όλοι οι πρωταγωνιστές της γερμανικής πολιτικής σκηνής την ίδια αντιμετώπιση. «Μέι: Άντε γ.... ΕΕ αλλά μη μας εγκαταλείψεις. Κλαψ Κλαψ» ήταν το καυστικό τουίτ του Γιαν Φίλιπ Άλμπρεχτ, βουλευτή του κόμματος των Πρασίνων στη βόρεια Γερμανία. «Πολλοί από το 52% των Βρετανών που ψήφισαν υπέρ του rexit νόμισαν ότι θα το κάνουν, παραμένοντας σε μια κοινή ευρωπαϊκή αγορά. Τους γ...αν μαζί με το υπόλοιπο 48%» προσέθεσε.
protoTHEMA.gr

No comments:

Post a Comment

wibiya widget