Monday, January 9, 2017

Το'στρωσε και στη ΓΛΥΦΑΔΑ. Κλείνει σχολεία και δρόμους η χιονοθύελλα στην Αττική


Για νέα επιδείνωση του καιρού από την Τετάρτη προειδοποιεί η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία με έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε το μεσημέρι της Δευτέρας.
Ένα λευκό στρώμα στις οροφές των σταθμευμένων αυτοκινήτων σχημάτισε το χιόνι το οποίο άρχισε να πέφτει λίγο μετά τις 19.30 τη Δευτέρα στο κέντρο της Αθήνας, με τη χιονόπτωση να είναι εντονότερη στα βόρεια προάστια της πρωτεύουσας.
Ενω τις τελευταίες ώρες χιονίζει και στην Άνω Γλυφάδα και το έχει ασπρίσει για τα καλά.
Φωτογραφία κ.Αντζ. ΓΕΩΡΓΟΥΤΣΟΥ απο Άνω Γλυφάδα, απόψε. 

Στο μεταξύ, διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων στην περιφερειακή οδό Πεντέλης - Νέας Μάκρης, από το ύψος του Στρατιωτικού Νοσοκομείου Πεντέλης έως το ύψος της λεωφόρου Διονύσου, λόγω της χιονόπτωσης στην περιοχή.
Επιπλέον, σύμφωνα με ενημέρωση της αστυνομίας, η κυκλοφορία έχει διακοπεί για τα φορτηγά οχήματα από το 4ο χιλιόμετρο παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών – Θήβας στο ρεύμα προς Θήβα, ενώ η κίνηση των υπολοίπων οχημάτων γίνεται μόνο με χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.
Αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα και στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, αλλά και στην οδό Αγίου Μερκουρίου.
Εκτός από τις πυκνές χιονοπτώσεις από τα δυτικά, κύριο χαρακτηριστικό των φαινομένων θα είναι οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα νησιά και οι θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη.
Σύμφωνα, μάλιστα, με την ΕΜΥ τα φαινόμενα θα συνεχιστούν έως την Πέμπτη, που σημαίνει ότι οι κάτοικοι όλης σχεδόν της χώρας θα πρέπει να προετοιμαστούν για άλλες 72 ώρες έντονων καιρικών φαινομένων.
Σύμφωνα με την ΕΜΥ τα φαινόμενα που επηρεάζουν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση μέχρι και το βράδυ της Τρίτης ενώ νέα επιδείνωση αναμένεται από την Τετάρτη και από τα δυτικά.
Η πρόγνωση της Τρίτης
Ειδικά για την Τρίτη η πρόγνωση της ΕΜΥ για τις κατά τόπους περιοχές αναφέρει τα εξής:
Αττική
Νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές στα βόρεια. Εξασθένηση των φαινομέων από το απόγευμα και βελτίωση το βράδυ. Άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 4-6 μποφόρ που βαθμιαία θα γίνουν δυτικοί-βορειοδυτικοί και θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 4 βαθμούς Κελσίου αλλά στα βόρεια θα είναι 2-4 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλονίκη
Νεφώσεις με χιονοπτώσεις κατά περιόδους πυκνές και βελτίωση τη νύχτα. Οι άνεμοι βόρειοι-βορειοδυτικοί 5-6 μποφόρ με εξασθένηση από το βράδυ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -6 έως -2 βαθμούς Κελσίου.
Μακεδονία-Θράκη
Νεφώσεις με χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές στην κεντρική Μακεδονία, κυρίως στη Χαλκιδική, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Οι άνεμοι θα είναι βορειάδες έντασης έως 6 και τοπικά στα ανατολικά 7 μποφορ΄. Η θερμοκρασία θα κυμναθεί από -11 έως -2 βαθμούς Κελσίου ενώ στη δυτική Μακεδονία θα είναι 5 με 7 βαθμούς χαμηλότερη.
Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος
Νεφώσεις με χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές τις πρωινές ώρες στην Πελοπόννησο. Στις νοτιότερες θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές τοπικές βροχές ή χιονόνερο και τις πρωινές ώρες στη νότια Πελοπόννησο σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμνοι θα είναι βορειάδες 4-6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση ενώ τα θερμόμετρα θα δείξουν από -4 έως 7 βαθμούς Κελσίου αν και στην Ήπειρο η θερμοκρασία θα είναι 5-7 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησο
Νεφώσεις με χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές στην ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, τη Στερεά, την Εύβοια και την Πελοπόννησο. Σποραδικές καταιγίδες τις πρωινές ώρες στα νότια. Εξασθένηση των φαινομένων στα δυτικά και νότια από το απόγευμα και βελτίωση το βράδυ. Οι άνεμοι θα είναι βοριάδες 4-6 και πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ που βαθμιαία θα γίνουν δυτικοί-βορειοδυτικοί και θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -5 έως 4 βαθμούς Κελσίου αλλά στα βόρεια θα είναι 3-5 βαθμούς χαμηλότερη.
Κυκλάδες, Κρήτη
Νεφώσεις με τοπικές χιονοπτώσεις κατά περιόδους πυκνές. Σποραδικές καταιγίδες στην Κρήτη και σταδιακά και στις κυκλάδες. Οι άνεμοι θα είναι νότιοι-νοτιοανατολικοί 4-6 και βαθμιαία από τα δυτικά δυτικοί-βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 7 βαθμούς Κελσίου.
Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις με χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές και σταδιακά και σποραδικές καταιγίδες. Στα Δωδεκάνησα νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι στα βόρεια βορειοανατολικοί 5-7 και πιθανώς πρόσκαιρα 8 μποφόρ. Στα υπόλοιπα ανατολικοί-νοτιοανατολικοί 6-7 μποφόρ που βαθμιαία θα γίνουν δυτικοί 5-6 μποφόρ. Από 2 έως 8 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία, στα βόρεια 5-7 βαθμούς χαμηλότερη.
Την Τετάρτη και την Πέμπτη οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά τόπους πυκνές στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια.
Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα του Ιονίου, της δυτικής και νότιας Πελοποννήσου, του Αιγαίου και πιθανόν της Κρήτης ενώ οι άνεμοι θα γυρίσουν σε νοτιάδες με θυελλώδη ένταση.
Την Πέμπτη τα φαινόμενα σταδιακά θα περιοριστούν στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και θα εξασθενήσουν.
Τραγική η κατάσταση σε Αλόννησο, Σκόπελο και Κύμη
Απελπιστική είναι η κατάσταση από τον χιονιά και την κακοκαιρία σε Αλόννησο, Σκόπελο και Κύμη ενώ πολλά προβλήματα αντιμετωπίζουν και άλλες περιοχές της Ελλάδας. Τα δύο νησιά των Σποράδων αλλά και ο δήμος Κύμης- Αλιβερίου στην Εύβοια κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Οι περιγραφές από Κύμη σοκάρουν. Τα σπίτια είναι θαμμένα κάτω από το χιόνι και οι κάτοικοι δεν μπορούν ούτε την πόρτα να ανοίξουν. «Παίρνουμε χιόνι και το λιώνουμε! Η χιονόπτωση ξεκίνησε ξανά.... Δεν ξέρω πόσο θ αντέξουμε ακόμα... Ο θεός να μας λυπηθεί!» γράφει μία χρήστης του Facebook από την Κύμη.
Μεγάλα είναι τα προβλήματα στο τμήμα Μετόχι- Κύμη, στους ορεινούς όγκους της Κύμης και τον ορεινό όγκο Κονιστρών, καθώς επίσης και σε ένα τμήμα του δρόμου Αυλωνάρι-Οκτανιά. Στα συγκεκριμένα τμήματα, παρά τις παρεμβάσεις από μηχανήματα της Περιφέρειας, δεν ήταν δυνατή, λόγω της χιονοθύελλας, η αποκατάσταση της κυκλοφορίας, γεγονός που οδήγησε την Περιφέρεια να κηρύξει την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Σύμφωνα με την κυρία Δήμητρα Τάκη, που έχει αποκλειστεί σε ξενοδοχείο στην πλατεία του χωριού  Αρχοντικό της Κύμης, από το Σάββατο «κανένας δεν κυκλοφορεί και όλα τα αυτοκίνητα είναι θαμμένα». Όπως η ίδια δήλωσε στον ΑΝΤ1 «έχουμε επιβιώσει χάρη στους ανθρώπους του ξενοδοχείου», ενώ όπως είπε τελειώνουν οι προμήθειες και τα μαγαζιά καλυμμένα με το χιόνι δεν λειτουργούν.
Στην Αλόννησο το 60% του νησιού δεν έχει ρεύμα για τρίτη ημέρα, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να έχουν απελπιστεί.
«Η κατάσταση είναι τραγική. Ξημέρωσε τρίτη μέρα χωρίς ρεύμα, τηλέφωνο και θέρμανση για τους ανθρώπους εδώ στο νησί. Μεγάλη παράκληση να μας αποκαταστήσουν τη ΔΕΗ» δηλώνει στο protothema.gr ο Πέτρος Βαφίνης, δήμαρχος του νησιού.
Το χιόνι στην Αλόννησο ξεπερνά το ενάμισι μέτρο μέσα στη πόλη και στις ορεινές περιοχές φτάνει και τα τρία μέτρα. «Οι άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους για τρίτη ημέρα. Τροφή έχουν προς το παρόν, αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η θέρμανση. Ευτυχώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας από κανέναν, αλλά αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα υπάρξουν κι άλλα προβλήματα. Χρειαζόμαστε ρεύμα επειγόντως» δηλώνει ο κ. Βαφίνης.
«Βρισκόμαστε στο έλεος του χιονιά. Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει ρεύμα, δεν υπάρχει τηλέφωνο, το χιόνι είναι πάνω από ένα μέτρο και μέσα στο χωριό δεν μπορείς να κυκλοφορήσεις, είναι πάγος» είπε στο protothema.gr ο Τάσος Μπαλάς, κάτοικος Αλοννήσου.
Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στη Σκόπελο. Στο νησί υπάρχουν εγκλωβισμένες οικογένειες και όπως δηλώνει ο δήμαρχος Σκοπέλου Χρήστος Βασιλούδης κάνουν ό,τι μπορούν για να τους εμψυχώσουν γιατί βρίσκονται σε κατάσταση πανικού.
«Είμαστε πολύ δύσκολα. Κάνουμε ό,τι μπορούμε, αλλά πολύ δύσκολα. Είμαστε μια περιοχή που είχαμε να δούμε τόσο πολύ χιόνι από το 1987. Έχουμε εγκλωβισμένες οικογένειες μέσα στα σπίτια τους , μιλάω συνέχεια με τους ανθρώπους στο τηλέφωνο, τους εμψυχώνω και προσπαθούμε να φτάσουμε με τα εκχιονιστικά κοντά τους. Οι οικογένειες αυτές είναι στις αγροτικές περιοχές όπου το χιόνι ξεπερνά και τα δυο μέτρα. Η σημερινή ημέρα είναι χειρότερη από τη χθεσινή γιατί έχουν παγώσει τα πάντα» λέει ο δήμαρχος.
Αποκλεισμένες οι Οινούσσες
Στα λευκά και με πολλά προβλήματα και οι Οινούσσες. Εξ αιτίας του χιονιά το νησί παραμένει χωρίς τηλέφωνα και επικοινωνίες για 4η συνεχόμενη ημέρα. Στο ήδη υπάρχον πρόβλημα ήρθε να προστεθεί και η νέα χιονόπτωση που σάρωσε το νησιωτικό σύμπλεγμα τα ξημερώματα της Δευτέρας με αποτέλεσμα οι δρόμοι να είναι αδιάβατοι τόσο για τους πεζούς όσο και για τα οχήματα. Αποκλεισμένες εξαιτίας του χιονιά παραμένουν οι καλόγριες του μοναστηριού αλλά και αρκετοί κτηνοτρόφοι που δεν μπορούν να πλησιάσουν στις μάντρες τους.  Ο Στέφανος Βογιατζής, δήμαρχος Οινουσσών είπε στο protothema.gr: «Δεν έχουμε τηλέφωνα δεν έχουμε ίντερνετ, δεν μπορεί να δουλέψει ο Δήμος, η τράπεζα, όλα είναι σταματημένα όπως καταλαβαίνετε. Πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια έχω δει τόσο πολύ χιόνι. Τα σχολεία δεν λειτούργησαν σήμερα. Δεν μας έδιναν σημασία. Η πολιτεία το Σαββατοκύριακο δεν εργάζεται. Πήρα παντού τηλέφωνα, δεν είδα καμία ανταπόκριση. Σήμερα παρουσιάστηκαν όλοι μαζί και ενδιαφέρονται αλλά ακόμη σας είπα δεν βλέπω τίποτα».
Αποκλεισμένα χωριά στο Λασίθι
Με το πρώτο φως της ημέρας βγήκαν στους… δρόμους γκρέιντερ και μηχανήματα της Περιφέρειας και των δήμων προκειμένου να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία στο οδικό δίκτυο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο Λασίθι όπου παραμένουν από χθες αποκλεισμένα χωριά και οικισμοί.
Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για τα χωριά: Ζένια, Αμύγδαλοι, Μέσα Ποταμοί και Έξω Ποταμοί.
Κλειστοί δρόμοι
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. οι δρόμοι που είναι κλεισμένοι εξαιτίας του χιονιά στην Κρήτη είναι:
Στα Χανιά
– Από Φουρνέ προς Ομαλό.
– Από Περιβόλια έως και Θέρισο.
– Από οροπέδιο Κράπη έως Ίμπρο και από Ίμπρο έως Καλικράτη.
– Κεραμιά , από Μαλάξα και από Παναγιά.
– Κακόπετρο προς Κάντανο και από Στροβλές προς Ομαλό και από Ανατολικό Σέλινο προς Ομαλό.
Στο Ρέθυμνο
– Επ. Οδ. Σπήλιου – Γερακαρίου.
– Επ. Οδ. Ανωγείων – Νίδας.
Στο Λασίθι
– Από Άγιο Νικόλαο προς Οροπέδιο Λασιθίου.
– Ε.Ο. Σητείας – Αγίου Νικολάου από το Τ.Κ. Χαμεζίου έως το Τ.Κ. Τουρλωτής.
– Ε.Ο. Σητείας – Ιεράπετρας, από το Τ.Κ. Λιθίνων έως Τ.Κ. Μαρωνιάς και από Τ.Κ. Ζήρου έως Σητεία.
Πού χρειάζονται αλυσίδες
Αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες στους δρόμους:
– Επ. Ο Ρέθυμνου – Αμαρίου (από Ι.Μ. Αρκαδίου και από Πράσσες προς Αμάρι).
– Από Οροπέδιο Λασιθίου προς Ηράκλειο και εντός της περιοχής Οροπεδίου.
Στα Ιωάννινα η Πολιτική Προστασία Ηπείρου έριξε το τελευταίο τριήμερο 500 τόνους αλάτι για να κρατήσει ανοικτούς τους δρόμους, ενώ στη λίμνη των Ιωαννίνων πάγωσαν τμήματα στις όχθες. Στο Μέτσοβο το πρωί το θερμόμετρο έδειχνε -15 βαθμούς, ενώ στην Κόνιτσα, τα Τζουμέρκα και το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων -12.
Στην Πτολεμαΐδα, η θερμοκρασία έπεσε στους -12 βαθμούς. Η βλάβη  στις μονάδες του Ατμοηλεκτρικού σταθμού Καρδιάς της ΔΕΗ,  που είχε αφήσει χωρίς θέρμανση τους κατοίκους   αποκαταστάθηκε  και σταδιακά  ομαλοποιείται  η παροχή θέρμανσης της πόλης.
Στη Λάρισα η θερμοκρασία έπεσε στους -7 βαθμούς, ενώ χθες ρίχτηκαν στην πόλη 100 τόνοι αλάτι.
Στα Τρίκαλα σημειώθηκαν θερμοκρασία έως και -17 βαθμούς, ενώ η Περιφέρεια δίνει μάχη για να κρατηθούν ανοικτοί οι δρόμοι.
Παγετός και χαμηλές θερμοκρασίες επικρατούν στην Πελοπόννησο, ενώ απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Αρκαδίας και της Κορινθίας.
Στην Αχαΐα απαγορεύτηκε η κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων μέχρι αύριο το πρωί για λόγους ασφαλείας, στη νέα εθνική οδό Αθηνών- Πατρών και στην παλαιά εθνική οδό Κορίνθου- Πατρών.
Παγετός επικρατεί στην ορεινή Ναυπακτία, όπου γίνονται ρίψεις αλατιού για να καταστούν προσπελάσιμοι οι δρόμοι.
Στην Αττική, κλειστοί παραμένουν οι δρόμοι προς Πάρνηθα, από το τελεφερίκ και πάνω, η περιφερειακή Πεντέλης, από το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο έως τον 'Αγιο Πέτρο και η λεωφόρος Φυλής, από τη Μονή Κλειστών προς Δερβενοχώρια. Επίσης απαγορεύεται, από χτες το βράδυ,η κίνηση των φορτηγών στην παλιά εθνική οδό Ελευσίνας- Θήβας, μετά τα Βίλια, ενώ τα υπόλοιπα οχήματα χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες. Αλυσίδες πρέπει να έχουν τα οχήματα στην Ιπποκράτειο Πολιτεία και στην οδό Αγίου Μερκουρίου.
Μόρια: «Θαμμένοι» στο χιόνι οι πρόσφυγες
Λίγες ημέρες μετά τη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Γιάννη Μουζάλα ότι «κανένας πρόσφυγας δεν θα είναι στο κρύο», η κατάσταση στη Μόρια τις τελευταίες ώρες έχει τεθεί εκτός ελέγχου, με τους ανθρώπους να έχουν... θαφτεί μέσα στο χιόνι, γεγονός που αναστατώνει και ανησυχεί την Ευρώπη.
Άλλο ένα νέο σοκαριστικό βίντεο που έρχεται στο φως της δημοσιότητας  αποτυπώνει την αλήθεια που έζησαν και συνεχίζουν να ζουν όσοι διαβιώνουν στον καταυλισμό με αυτή την κακοκαιρία.
Χωρίς ρεύμα η Μυτιλήνη
Η κατάσταση στο νησί της Λέσβου είναι δραματική. Αξίζει μόνο να σημειωθεί, ότι αυτή την ώρα, 15:30 το μεσημέρι, η πόλη της Μυτιλήνης έχει μείνει χωρίς ρεύμα.  Σύμφωνα με πληροφορίες, το χιόνι έχει φτάσει τα 50 εκατοστά και η χιονόπτωση είναι πυκνή. Χωρίς ρεύμα είναι και τα χωριά Πολυχνίτος και Γέρα.

koolnews.gr

No comments:

Post a Comment

wibiya widget