Tuesday, January 10, 2017

Δεν εκδίδονται στην Τουρκία οι δύο πρώτοι στρατιωτικοί



Να απορριφθεί το αίτημα των τουρκικών αρχών για έκδοση των πρώτων δύο αξιωματικών στην Τουρκία, ζήτησε η εισαγγελέας του β΄ποινικού τμήματος του Αρείου Πάγου.
 «Αν εκδοθούν κινδυνεύουν να μην έχουν δίκαιη δίκη, να υποστούν βασανιστήρια, απάνθρωπη και εξευτελιστική συμπεριφορά», είπε η κυρία Θεοδώρου ζητώντας από το δικαστικό συμβούλιο να μην προχωρήσει στην έκδοση των 8. Αναφερόμενη στο τουρκικό αίτημα η κυρία Θεοδώρου το χαρακτήρισε αόριστο καθώς όπως είπε η περιγραφή των αδικημάτων για τα οποία κατηγορούνται δεν είναι συγκεκριμένη ενώ υποστήριξε ότι η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης δεν έστειλε τα στοιχεία που ζήτησαν οι ελληνικές δικαστικές αρχές.  
Σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό το αίτημα της Τουρκίας θα πρέπει να απορριφθεί ως νομικά απαράδεκτο. Ακόμη όμως και αν θεωρηθεί νομικά βάσιμο πρέπει να απορριφθεί, γιατί, όπως είπε, οι 8 αξιωματικοί δεν θα δικαστούν από ένα ανεξάρτητο και αμερόληπτο δικαστήριο αλλά υπάρχει κίνδυνος να υποστούν βασανιστήρια. 
«Οπως διαβάζουμε έχουν ήδη συλληφθεί χιλιάδες αξιωματικοί, 150 δημοσιογράφοι, έχουν απολυθεί 3.000 δικαστές και εισαγγελείς, 120.000 δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ έχουν συλληφθεί και 40.000 πολίτες. Το δικαίωμα στη ζωή και στην προστασία από τα βασανιστήρια δεν περιορίζονται, ούτε αναστέλλονται» είπε η εισαγγελέας. 
Υπενθυμίζεται, ότι το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας, είχε εκδώσει αντίθετες αποφάσεις ως προς την έκδοση των οκτώ στην Τουρκία. Δύο διαφορετικές συνθέσεις αποφάσισαν ομόφωνα, οι πέντε Τούρκοι αξιωματικοί να μην εκδοθούν, ενώ άλλη σύνθεση, έκρινε ότι οι τρεις πρέπει να εκδοθούν. Για τις δύο πρώτες περιπτώσεις, ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Εφετών, Αντώνης Λιώγας, άσκησε εφέσεις, υποστηρίζοντας ότι το Συμβούλιο «έσφαλε περί την εκτίμηση των αποδείξεων» και ότι οι πέντε Τούρκοι έπρεπε να εκδοθούν. Έτσι, οι υποθέσεις οδηγήθηκαν στον Άρειο Πάγο.
Όμως, οι συνήγοροι των οκτώ Τούρκων, Χρίστος Μυλωνόπουλος και Όμηρος Ζέλιος, κατέθεσαν στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, αίτηση συνεκδίκασης των όλων υποθέσεων, υποστηρίζοντας ότι οι υποθέσεις είναι συναφείς και πρέπει να εκδικαστούν όλες μαζί. 
Ακόμη, αναφέρουν οι δύο δικηγόροι, ότι πρέπει να συνεκδικαστούν οι υποθέσεις: α) για την ορθή ανάδειξη της αποδεικτικής διαδικασίας, β) για την ανάδειξη της αλήθειας, γ) για διευκόλυνση των μαρτύρων και των δικηγόρων, δ) για οικονομία των δικών και ε) προς αποφυγή έκδοσης αντιφατικών αποφάσεων, από διαφορετικά Ποινικά Τμήματα του Αρείου Πάγου.

Λυκουρέζος: Κίνδυνος να προκληθεί αδιέξοδο

«Δεν έγινε άραγε αντιληπτό από την ηγεσία της δικαιοσύνης το πολιτικό αδιέξοδο που θα προκληθεί», σημειώνει μεταξύ άλλων σε δήλωσή του για τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που ζήτησαν άσυλο στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, ο γνωστός δικηγόρος Αλέξανδρος Λυκουρέζος και προσθέτει:
«Μετά και τις επανειλημμένες δημόσιες τοποθετήσεις μου επί του ζητήματος, απομένει μόνο να υποβάλω μία έκκληση προς τους δικαστές του ανωτάτου δικαστηρίου μας: να εφαρμόσουν με νηφαλιότητα τις κείμενες εσωτερικές και διεθνούς δικαίου διατάξεις, αγνοώντας πλήρως τα πολιτικά κελεύσματα της Τουρκίας».
The TOC.gr- 

No comments:

Post a Comment

wibiya widget