Monday, October 31, 2016

Λίβανος: Νέος πρόεδρος ο απόστρατος στρατηγός Μισέλ Αούν


Ο χριστιανός απόστρατος στρατηγός Μισέλ Αούν, 81 ετών, ορκίστηκε σήμερα πρόεδρος του Λιβάνου, λίγο μετά την εκλογή του από το κοινοβούλιο, η οποία έβαλε τέλος σε ένα θεσμικό κενό 29 μηνών.

Ο Αούν εξελέγη με τις ψήφους 83 από τους 127 παρόντες βουλευτές, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Ναμπίχ Μπέρι. Τριάντα έξι βουλευτές ψήφισαν λευκό, ενώ οκτώ ψηφοδέλτια ήταν άκυρα.
Ο Αούν εξελέγη στον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας, αφού δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τα δύο τρίτα των ψήφων στον πρώτο.

Η εκλογή του Αούν βάζει τέλος σε ένα θεσμικό κενό 29 μηνών, καθώς ο Λίβανος δεν είχε πρόεδρο από τον Μάιο του 2014 εξαιτίας βαθιών διαφορών που είχαν παραλύσει την πολιτική ζωή, κυρίως λόγω της σύγκρουσης που μαίνεται στη γειτονική Συρία.
Το σύστημα καταμερισμού της εξουσίας μεταξύ θρησκευτικών κοινοτήτων προβλέπει ότι την προεδρία στον Λίβανο αναλαμβάνει Χριστιανός Μαρωνίτης.

Στο πλαίσιο της πολιτικής συμφωνίας που οδήγησε στην εκλογή του Μισέλ Αούν στην προεδρία της χώρας, ο σουνίτης ηγέτης Σάαντ αλ-Χαρίρι αναμένεται να γίνει πρωθυπουργός.
Η απόφαση του Χαρίρι να υποστηρίξει τον Αούν αποτελεί μια μεγάλη πολιτική υποχώρηση που αντανακλά τον μειωμένο ρόλο της Σαουδικής Αραβίας στον Λίβανο και την αποφασιστική επιρροή της υποστηριζόμενης από το Ιράν Χεζμπολάχ.

Ο νέος πρόεδρος θα ασκήσει εξαετή θητεία, χωρίς δικαίωμα επανεκλογής, στο προεδρικό μέγαρο Μπαάμπντα, απ΄όπου εκδιώχθηκε πριν από 26 χρόνια από τον συριακό στρατό. Είναι ο τρίτος στρατηγός που ανέρχεται στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα. "Ορκίζομαι ενώπιον του Θεού ότι θα σέβομαι το Σύνταγμα και τους νόμους του και ότι θα διατηρήσω την ανεξαρτησία του λιβανικού έθνους και την ειρήνη στη γη του", είπε ο Αούν ενώπιον των βουλευτών.

No comments:

Post a Comment

wibiya widget