Thursday, October 20, 2016

Πάμε για κράτη-αποικίες πολυεθνικών. Του Νίκου Κατσαρού

Του Νίκου Κατσαρού*


Με σημαντική καθυστέρηση ξεκίνησε η ενημέρωση και κινητοποίηση των Ελλήνων πολιτών σε σχέση με  τις άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε. για την Διατλαντική Εμπορική Σχέση Ε.Ε και ΗΠΑ (ΤΤΙΡ).Μια σειρά από 33 Δήμους και 2 Περιφέρειες έχουν κηρυχθεί ζώνες ελεύθερες από το ΤΤΙΡ -μεταξύ αυτών:Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Τύρναβος, Βόλος,Λάρισα, Κέρκυρα, Σπάρτη, Λιβαδειά, Ηράκλειο, Σητεία, μια σειρά Δήμων στην Αττική, η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.
Βέβαια αυτή η κίνηση έχει συμβολικό χαρακτήρα ,δεν παύει όμως να αποτελεί ένα σημαντικό τρόπο ενημέρωσης του  κοινού και ένα μέτρο πίεσης στην κυβέρνηση που μέχρι σήμερα καθυστέρησε στην ενημέρωση των πολιτών.
Υπερμνημόνιο
Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Ν. Βούτσης στην 1η Συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής  για το ΤΤΙΡ  την 1η Αυγούστουτη χαρακτήρισε ΥΠΕΡΜΝΗΜΟΝΙΟ που θα επηρεάσει όχι μόνο αυτήν την γενιά αλλά και τις επόμενες. Για αυτό το τόσο σοβαρό  θέμα η κυβέρνηση σιωπά ενώ γνωρίζει ότι σύμφωνα με το 3ο Μνημόνιο το οποίο υπέγραψε στις  15 Ιουλίου του 2015 για κάθε διεθνή συμφωνία που υπογράφει θα πρέπει πρώτα να έχει την έγκριση των δανειστών.Χρειάζεται λοιπόν η κυβέρνηση λαϊκή στήριξη εάν πρόκειται να αντιδράσει στο ΤΤΙΡ. Στις άλλες χώρες-μέλη έχουν πραγματοποιηθεί μεγάλες κινητοποιήσεις όπως στην Αυστρία (χώρα με πληθυσμό όσο και η Ελλάδα) 80 Δήμοι έχουν κηρυχθεί ζώνες ελεύθερες από το ΤΤΙΡ και στο Βερολίνο πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας 250.000 κατοίκων, όταν στην Αθήνα δεν πραγματοποιήθηκε μέχρι σήμερα καμία συγκέντρωση. Ευρωπαίοι ηγέτες όπως ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ αποστασιοποιούνται και εκφράζουν αντιρρήσεις για το ΤΤΙΡ.
Να πάει στα εθνικά κοινοβούλια
Σύμφωνα με την υπάρχουσα διαδικασία το ΤΤΙΡ θα καταλήξει στα Εθνικά Κοινοβούλια.Αυτό το τελευταίο είναι που φοβάται η κ. Μέρκελ που προσπαθεί να το ξεπεράσειυποστηρίζοντας ότι πρόκειται για γενικό θέμα και δεν απαιτείται έγκριση από τα Εθνικά Κοινοβούλια.Το ίδιο επεδίωξε και με την Συμφωνία CETA (Εμπορική Συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Καναδά) να μην περάσει από τα Εθνικά Κοινοβούλια αλλά δεν το επέτυχε κατόπιν των λαϊκών κινητοποιήσεων.
Βλέπουμε λοιπόν ότι οι πολίτες έχουν δύναμη όταν ενημερώνονται και στην συνέχεια κινητοποιούνται.Ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι επιδιώκει να υπογραφεί η Συμφωνία πριν την λήξη της θητείας του τον Γενάρη του 2017. Σύμφωνα με Κανονισμό της Ε.Ε. όταν μαζευτούν 1.000.000 υπογραφές από 7 χώρες το θέμα πηγαίνει για δημοψήφισμα,παρόλο που μαζεύτηκαν πάνω από 2.500.000 υπογραφές από 15 χώρες όταν έφθασαν στην αρμόδια επιτροπή στο Λουξεμβούργο απάντησε ότι οι υπογραφές δεν ήταν έγκυρες γιατί ήταν… ηλεκτρονικές.
Στις 8 Ιουλίου το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε με 436 ψήφους υπέρ,241 κατά και 32 αποχές να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ.
Στόχος είναι σήμερα η Συμφωνία ΤΤΙΡ να περάσει και από τα Εθνικά Κοινοβούλια  και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μην συμπεριφέρεται ως αυτοδύναμο κράτος αλλά θα εκπρόσωπος των κυβερνήσεων των 27 χωρών-μελών και των λαών τους.
Ο ρόλος των Κοινωνικών Κινημάτων
Ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί όταν τα κινήματα πολιτών ενημερώσουν τους πολίτες Ε.Ε. και ΗΠΑ και με πρωτοβουλία των Δήμων και αγροτικών.κοινωνικών και επιστημονικών φορέων κινητοποιηθούν.
Συμπερασματικά εάν εφαρμοσθεί το ΤΤΙΡ οι πολυεθνικές εταιρείες θα καθορίζουν καθημερινότητα μας: Τι θα τρώμε, τι φάρμακα θα παίρνουμε, ποιος θα μας προσφέρει ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, μεταφορές, παιδεία, υγεία, ατομικές συμβάσεις εργασίας, και σε ποια αποικία πολυεθνικής εταιρείας θα βρισκόμαστε.
*Ο Νίκος Κατσαρός είναι Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, πρώην Πρόεδρος Ενωσης Ελλήνων Χημικών

No comments:

Post a Comment

wibiya widget