Saturday, August 20, 2016

Στεφανίδη: Το «χρυσό» κορίτσι του επί κοντώ. «Πετάει» ως Ολυμπιονίκης, επιστήμων και... σύζυγος


Αθήνα (In.gr)
Καριέρα σαν παραμύθι θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της βιογραφίας της Κατερίνας Στεφανίδη, η οποία από τα ξημερώματα του Σαββάτου μονοπωλεί το ενδιαφέρον των Ελλήνων που προσπαθούν να μάθουν τις άγνωστες πτυχές της ζωής του «χρυσού κοριτσιού». Τα social media, έχουν πάρει φωτιά προκειμένου να μεταφέρουν και την παραμικρή πληροφορία.

Γεννήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου του 1990 στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Χολαργό με τον πατέρα της να κατάγεται από τον Πόντο και τη μητέρα της από τη Μικρά Ασία, ενώ τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στο Οχάιο των ΗΠΑ.

Εκτός από «χρυσή» Ολυμπιονίκης, πρωταθλήτρια Ευρώπης και χάλκινη στο Παγκόσμιο, είναι και σπουδαία επιστήμονας, καθώς έχει σπουδάσει βιολογία στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ με μεταπτυχιακό στην Νευροψυχολογία. Είναι βοηθός καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Φοίνιξ στην Αριζόνα και μετά το Ρίο σκοπεύει να συνεχίσει το διδακτορικό της στο τμήμα Ψυχολογίας της Dr. Μπρούερ.

Όμως, εκτός από Ολυμπιονίκης και καριερίστρια είναι και καλή σύζυγος, καθώς μόλις πέρυσι επισημοποίησε τη σχέση της με τον Αμερικανό προπονητή της, Μίτσελ Κρίερ, με τον οποίο γνωρίστηκε το 2009 σε αγώνες και λίγο αργότερα της πρότεινε να τη φιλοξενήσει προσωρινά στο σπίτι του. Το «γλυκό» μεταξύ τους έδεσε για τα καλά και από τότε ζουν τον έρωτά τους.




Αθλητισμός από... σπίτι

Ας τα πάρουμε, όμως, από την αρχή, καθώς τα σπορ υπήρχαν πάντα μέσα στο σπίτι της και ήταν αυτά που έπαιξαν τον μεγαλύτερο ρόλο μέχρι σήμερα στη ζωή της.

Ο μπαμπάς της, Γιώργος Στεφανίδης, ήταν αθλητής του τριπλούν και η μαμά της, Ζωή Βαρέλη, σπρίντερ, ενώ η αδερφή της, Γεωργία, ασχολήθηκε επίσης με το επί κοντώ.

Η ίδια αφοσιώθηκε από πολύ μικρή στον αθλητισμό, αφού μόλις στα 10 της χρόνια (παρακολουθώντας τους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ), είχε ήδη σχηματίσει άποψη για το επί κοντώ! Γιατί αυτό;

Γιατί όπως παραδέχτηκε μετέπειτα ήταν ο μόνος τρόπος να ξεπεράσει την υψοφοβία της! Πρώτος προπονητής της ήταν, ο άλλοτε ομοσπονδιακός τεχνικός, Παναγιώτης Συμεωνίδης, ο οποίος μόλις αντιλήφθηκε το ταλέντο της, την ενέταξε σε γκρουπ… εντατικών.



Φοίτησε στο 1ο Γυμνάσιο Παλλήνης, με το οποίο κέρδισε τις πρώτες της διακρίσεις στα εθνικά πρωταθλήματα και το 2005 έσπασε το Παγκόσμιο ρεκόρ νέων –κάτω των 18- με άλμα στα 4.37μ.. Την ίδια χρονιά εκπροσώπησε τη χώρα μας στο Παγκόσμιο νέων στο Μαρακές, κερδίζοντας το χρυσό με 4.30μ.

Ένα χρόνο αργότερα έσπασε όλα τα εθνικά ρεκόρ στη Γυμνασιάδα και το 2007 πήρε το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Νέων της Οστράβα με 4.25μ.. Ακολούθησε άλλο ένα χάλκινο μετάλλιο το 2008 με 4,25μ στο Παγκόσμιο του Μπίντκος της Πολωνίας.


Η αθλητική υποτροφία στις ΗΠΑ

Και κάπου εκεί ξεκινά το… όνειρο του εξωτερικού, αφού με την αποφοίτησή της από το λύκειο, ήρθε η αθλητική υποτροφία στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

Το 2009, λοιπόν, με τα πρώτα σημάδια της κρίσης στην Ελλάδα να κάνουν την εμφάνισή τους, η Στεφανίδη πήρε τη μεγάλη απόφαση να δοκιμάσει την τύχη της όχι απλά πέρα από τα σύνορα, αλλά στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, αφού παράλληλα με τις σπουδές της, θα αγωνιζόταν στους «Στάνφορντ Κάρντιναλς».

Η προπόνηση υπό τις οδηγίες του Αμερικανού «αργυρού» Ολυμπιονίκη του 2004 στην Αθήνα, Τόμπι Στίβενσον, άλλαξαν το επίπεδό της, ενώ πλέον γυμνάζεται και με έναν άλλο πρώην Ολυμπιονίκη, τον Νικ Χάισονγκ, ο οποίος είχε κερδίσει το επί κοντώ το 2000 στο Σίδνεϊ.



Το 2011 ήταν μια χρονιά ορόσημο, αφού απέδειξε ότι σιγά-σιγά μπορούσε να πρωταγωνιστήσει και πέρα από το επίπεδο κορασίδων-νεανίδων. Πήρε τη δεύτερη θέση στο Αμερικανικό πρωτάθλημα (NCAA) κλειστού στίβου και με το ίδιο άλμα ήταν τρίτη και στον ανοικτό στίβο του NCAA.

Παράλληλα, βγήκε δεύτερη στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κάτω των 23 στην Οστράβα και τρίτη στην Πανεπιστημιάδα στο Σεντζέν της Κίνας με ισοφάριση του ατομικού της ρεκόρ (4.45).


Ο πήχης που συνεχώς ανέβαινε...

Το 2012 αναδείχτηκε πρωταθλήτρια στο «Pac-12» στο Όρεγκον με άλμα στα 4.48μ., πρωταθλήτρια στο πανεπιστημιακό πρωτάθλημα στο «Ντε Μοϊνέ», στην Αιόβα με 4.45 και τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς έκανε ρεκόρ της σεζόν στο Λίβερμορ της Καλιφόρνια με 4.51 που αποτελεί και το εθνικό ρεκόρ της Ελλάδας στις ηλικίες κάτω των 23.

Οι επόμενες επιτυχίες ήρθαν το 2014 όταν βελτίωσε την επίδοση της στον κλειστό στίβο με άλμα στα 4.55 και στον ανοιχτό στίβο στα 4.57, ενώ πέτυχε νέο ατομικό ρεκόρ στα 4.60 στο Ντάιμοντ Λιγκ της Νέας Υόρκης κατακτώντας την 4η θέση.

Το 2014 έλαβε μέρος για πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ομάδων στο Ταλίν κερδίζοντας την πρώτη θέση για την Ελλάδα με άλμα στα 4.55μ., ενώ παράλληλα βελτίωσε την προσωπική της επίδοση στο Ντάιμοντ Λίγκ της Γλασκόβης με 4.65.



Λίγο πριν από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ανέβασε ακόμα περισσότερο τον πήχη με το προσωπικό της ρεκόρ να ανεβαίνει στα 4.71, ισοφαρίζοντας και το εθνικό ρεκόρ της Ελλάδος για τον ανοικτό στίβο.

Στον τελικό του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του 2014 πήρε το ασημένιο μετάλλιο με άλμα στα 4.60. Την τρίτη θέση στο Μπέρμιγχαμ με 4.57, ενώ ήταν δεύτερη στη γενική κατάταξη του Ντάιμοντ Λίγκ για το 2014.


Με τις «ευλογίες» της ΕΟΕ

Αυτές οι επιδόσεις ήταν που της χάρισαν και τη δυνατότητα χορηγίας από την ΕΟΕ με στόχο την καλύτερη δυνατή προετοιμασία της για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016. Και όπως αποδείχτηκε… δεν ήταν λάθος.

Ιδανικά ξεκίνησε και το 2015 για την Στεφανίδη, η οποία κέρδισε στα «Millrose Games» με άλμα στα 4.60, βελτίωσε το ατομικό της ρεκόρ με 4.77 και κέρδισε το ασημένιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού στίβου της Πράγας με 4.75 μ.

Τα τελευταία δείγματα γραφής που άρχισαν να πιστοποιούν πως η Στεφανίδη δεν θα πάει για την… εμπειρία στο Ρίο, ήρθαν στις αρχές της τρέχουσας σεζόν.



Τον περασμένο Φεβρουάριο αγωνιζόμενη στο μίτινγκ της Νέας Υόρκης σημείωσε ατομικό ρεκόρ με άλμα πάνω από τα 4.90 (4η καλύτερη επίδοση όλων των εποχών) και ένα μήνα αργότερα κατέκτησε το χάλκινο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου στο Πόρτλαντ με άλμα στα 4.80.

Η κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου με 4.81 στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Άμστερνταμ, μόλις τον περασμένο Ιούλιο, λειτούργησε στην πραγματικότητα σαν άλλο «test event» για τη μετέπειτα «χρυσή» Ολυμπιονίκη του Ρίο.

Σπύρος Κόλλιας

Newsroom ΔΟΛ

No comments:

Post a Comment

wibiya widget