Thursday, June 16, 2016

Τα funds βούλιαξαν το χρηματιστήριο.

Διαψεύδονται παταγωδώς οι προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί στο χρηματιστήριο, ότι με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα άνοιγε ένας νέος κύκλος ανάκαμψης, με εισροές ξένων κεφαλαίων και γρήγορα κέρδη. Το πλέον απαισιόδοξο σενάριο  εξελίξεων  παίρνει σάρκα και οστά, καθώς το χρηματιστηριακό κλίμα επιδεινώνεται διεθνώς και τα ξένα funds αξιοποιούν την ευκαιρία για υποτιμητική κερδοσκοπία στο ΧΑ, η οποία συνδυάζεται με ανάλογες κινήσεις στα Παράγωγα,
Αρνητική η επίδραση από τις διεθνείς αγορές, όπου επικρατεί αβεβαιότητα εν όψει του δημοψηφίσματος στη Βρετανία και πακτωλοί κεφαλαίων φεύγουν από μετοχές-εμπορεύματα για να «παρκαρισθούν» σε γερμανικά, ελβετικά και ιαπωνικά ομόλογα – τα οποία έχουν πλέον αρνητική απόδοση.
Στον  φόβο του Brexit και των επιπτώσεων του προστίθεται η αβεβαιότητα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και για την έκβαση του επόμενου γύρου διαπραγμάτευσης με επίκεντρο τα εργασιακά, που θα αποτελέσει νέα δοκιμασία για την κυβέρνηση.
Αξιοποιώντας τη συγκυρία που διαμορφώνεται διεθνώς ενόψει του βρετανικού δημοψηφίσματος, τα ξένα επιθετικά χαρτοφυλάκια ρευστοποιούν στο ΧΑ, συμψηφίζοντας ενδεχόμενες ζημίες με κέρδη που θα αποκομίσουν στο αυριανό κλείσιμο των Παραγώγων.
Τα funds ήταν σήμερα πωλητές, όπως φάνηκε από την προσφορά και τις πιέσεις που εκδηλώθηκαν  σε μετοχές όπου είναι ισχυρή η παρουσία ξένων χαρτοφυλακίων (τράπεζες, Coca-Cola, Jumbo, Follie, Βιοχάλκο κλπ).

Οι κινήσεις τους δίνουν κατεύθυνση στην αγορά, η οποία κατέγραψε σήμερα νέες δραματικές απώλειες, υπό την πίεση αθρόων ρευστοποιήσεων.  Μέσα στις τελευταίες επτά συνεδριάσεις οι σωρευτικές απώλειες είναι πλέον περίπου 32% για τον τραπεζικό δείκτη και 16,5% για τον ΓΔ.
Κλειδί για τη συνέχεια το αυριανό τριπλό κλείσιμο των Παραγώγων. Η συνεδρίαση αναμένεται ότι θα ξεκινήσει με μεγάλη πτώση και η αγορά θα ισορροπήσει μετά το κλείσιμο των Παραγώγων στις 2 μμ. Αναλυτές εκτιμούν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα  να ακολουθήσει ισχυρή ενδοσυνεδριακή αντίδραση, η οποία μπορεί  να εκδηλωθεί και  τη Δευτέρα.
Πάντως τα τεχνικά στοιχεία συνηγορούν σε μάλλον απαισιόδοξες προβλέψεις για την περαιτέρω πορεία της αγοράς σε βραχυχρόνιο ορίζοντα. Οπως επισημαίνουν αναλυτές, η διάσπαση της ισχυρής αντίστασης στην περιοχή των 580 μονάδων  έχει ανοίξει τον «ασκό του Αιόλου», αυξάνοντας τις πιθανότητες περαιτέρω πτώσης. Το σενάριο αυτό θα γίνει ισχυρό, αν ο ΓΔ δεν ανακάμψει αύριο ή τη Δευτέρα πάνω από τις 580 μονάδες.
Ο  Γενικός Δείκτης έκλεισε κοντά στα χαμηλά ημέρας, στις 556,48 μονάδες με απώλειες -3,32%, διασπώντας μία ακόμη βραχυχρόνια στήριξη στη ζώνη των 570 μονάδων.
 Ο FT25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχασε 4,24% στις 148,22 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης βυθίστηκε στο -9,64%
Η Alpha Bank έκλεισε -9%% στα 1,70 ευρώ, ηΕθνική στο -10,2% (0,203 ευρώ), η Πειραιώς -13% στα 0,172 ευρώ,  η Eurobank -7,3% στα 0,70 ευρώ. Με απώλειες 15,9% η Attica Bank.
Από τα εμποροβιομηχανικά blue chips με θετικό πρόσημο έκλεισαν μόνον Τιτάν και Jumbo (+1,2%). Συνεχίσθηκε η «κατρακύλα» τηςΒιοχάλκο (-9,7%), η οποία έχει χάσει  πάνω από 27% στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις Ακολούθησαν στην  πτώση Lamda -7,7%,  Μυτιληναίος -5%, ΟΛΠ -4%, Follie -3,8%

No comments:

Post a Comment

wibiya widget