Friday, June 17, 2016

Αιματοβαμμένο το Brexit, τρομαγμένη η Ευρώπη


 Με αίμα βάφτηκε το δημοψήφισμα για την παραμονή ή αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η βουλευτής και μητέρα δύο παιδιών, Τζο Κοξ, που είχε ταχθεί κατά ενός ενδεχόμενου Brexit, δέχθηκε δολοφονική επίθεση το απόγευμα της Πέμπτης 16 Ιουνίου και έπειτα από λίγη ώρα υπέκυψε στα τραύματά της. Η καμπάνια υπέρ της παραμονής της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο στρατόπεδο της οποίας άνηκε και η Κοξ, ανέστειλε όλες τις δραστηριότητές της την Πέμπτη (16/6) και την Παρασκευή (17/6).
«Η τραγωδία αυτή έχει σοκάρει τους πάντες στην εκστρατεία και ιδίως τους ανθρώπους στο Γιορκσάιρ που εργάζονταν μαζί της. Υπό το φως αυτών των φριχτών νέων, αναστείλαμε την εκστρατεία μας για σήμερα και αύριο», ανακοίνωσε ο Γουίλ Στρόου, εκτελεστικός διευθυντής της Stronger In Europe, με ανάρτησή του στο Facebook.
Την ίδια ώρα οι ευρωπαίοι ηγέτες όλο και πιο νευρικοί προχώρησαν σε μια ομοβροντία εκκλήσεων προς τους Βρετανούς να ταχθούν στο δημοψήφισμα της επόμενης Πέμπτης υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να μην διακινδυνεύσουν μια πολυετή οικονομική αβεβαιότητα όμως ο πρωθυπουργός της χώρας που αναλαμβάνει την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ την 1η Ιουλίου υπογράμμισε πως οι Βρυξέλλες οφείλουν πλέον να προετοιμαστούν για το Brexit.
Από την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ ως τους επικεφαλής των θεσμών της ΕΕ στις Βρυξέλλες και τον άνθρωπο που θεωρείται ο αρχιτέκτονας της σημερινής Ένωσης, τον Ζακ Ντελόρ, οι ευρωπαίοι ηγέτες υπογράμμισαν ότι η παραμονή της Βρετανίας θα ήταν η καλύτερη έκβαση και για τις δύο πλευρές — αλλά, συνειδητοποιώντας ότι οι έξωθεν πιέσεις μπορεί όχι μόνο να είναι αντιπαραγωγικές αλλά να φέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα του προσδοκώμενου, όλοι τους τόνισαν πως επαφίεται στους Βρετανούς εκλογείς να αποφασίσουν.
Οι περισσότεροι ευρωπαίοι ηγέτες απέφευγαν να κάνουν δημόσιες εκκλήσεις προς τους Βρετανούς μέχρι πρόσφατα. Όμως η μεταστροφή της τάσης υπέρ του Brexit που κατέδειξαν οι δημοσκοπήσεις μία εβδομάδα πριν διεξαχθεί το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου προκαλεί όλο και μεγαλύτερη νευρικότητα όσον αφορά τις επιπτώσεις που θα είχε η εξέλιξη αυτή για την ΕΕ, κι αυτό οδήγησε πολλούς ευρωπαίους ηγέτες να απευθύνουν προειδοποιήσεις στους Βρετανούς για τις οδυνηρές συνέπειες.
Η Άγγελα Μέρκελ, που κατέβαλε προσπάθειες να βοηθήσει τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να διαπραγματευθεί μια νέα συμφωνία για το ειδικό καθεστώς του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ, διεμήνυσε ότι το ΗΒ κινδυνεύει να βρεθεί εκτός ενιαίας αγοράς — αυτής από την οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό ο βρετανικός τομέας των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.
«Εάν η Βρετανία ψηφίσει υπέρ της αποχώρησής της από την ΕΕ, δεν θα είναι πλέον σε θέση να ωφελείται από τα πλεονεκτήματα της ευρωπαϊκής ενιαίας αγοράς», επέμεινε η καγκελάριος και πρόσθεσε ότι η όποια διαπραγμάτευση για τους όρους της μελλοντικής πρόσβασής της σε αυτήν θα γίνει υπό εντελώς νέες περιστάσεις, καθώς το Λονδίνο θα είναι εκτός.
«Δεν φαντάζομαι το πώς αυτό θα μπορούσε να είναι πλεονέκτημα, οποιουδήποτε είδους», συμπλήρωσε, πάντως «η απόφαση σε τελευταία ανάλυση επαφίεται στους Βρετανούς».
Στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο ο πρόεδρός του, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ, τόνισε πως δεν πρόκειται να γίνει καμιά συζήτηση περί σχεδίων εκτάκτου ανάγκης για το ενδεχόμενο Brexit. Αναγνώρισε πως υπάρχουν ανησυχίες για την έκβαση του δημοψηφίσματος στη Βρετανία, αλλά επέμεινε πως δεν υπάρχει «Σχέδιο Β» για την αντιμετώπισή του και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι οι Βρετανοί θα ψηφίσουν υπέρ της παραμονής.

2 comments:

  1. Θυμάστε τον πανικό που έπιασε την φασιστική ελληνική κρατική τηλεόραση και τους καλοπληρωμένους δήθεν δημοσιογράφους της τσέπης που έκαναν το παν για να πανικοβάλουν τον λαό από το γκρεξιτ; Θάτσερ τους πληρωμένους απάτριδες Έλληνες πολιτικούς όλων των κομμάτων του ψευδεπιγραφου συνταγματικού τόξου που τους έπιανε κρύος ιδρώτας μόλις άκουγαν τη λέξη γκρεξιτ; (Γιατι θα έχαναν τους παχυλούς μισθούς τους σε ευρω); Αν δεν τα έχετε ξεχάσει όλα αυτά τότε συγκρίνετε την απόλυτα Σωστή και αντικειμενική κάλυψη του δημοψηφίσματος στην Βρετανία από το BBC και βγάλετε τα συμπεράσματα
    Σας. Συγκρίνεται τους πατριώτες Εγγλέζους πολιτικούς να τους απάτριδες και πληρωμένους Έλληνες πολιτικούς και ψεύτο δημοσιογράφους.

    ReplyDelete
  2. Η εγκληματική αυτή αυτή πράξη με θύμα την Τζο κοξ πρέπει να μας θυμίζει ότι υπάρχουν παράφρονες οι οποίοι για την επίτευξη των πολιτικών στόχων τους είναι διατεθειμένοι να κάνουν τα πάντα. Ακόμη και να αφαιρεςουν τη ζωή συνανθρώπων τους. Μην πάρε μακριά. Σκεφτείτε τα θύματα του Αιμοβορου ελληνικού εμφυλίου. Πιο πρόσφατα τους τρεις αθώους τραπεζικούς που οι φασιστο-αριστεριστές έκαψαν ζωντανούς στην Μερβιν. Κανένας από τους διαδηλωτές -συνδικαλιστές δεν έκανε καμία προσπάθεια να τους σταματήσει ή να τους καταδώσει στην αστυνομία. Η Τζο ήταν μια νεαρή μητέρα, βουλευτής με δυο παιδιά, γεμάτη ζωή που θέλησε να προσφέρει στον δημόσιο διάλογο για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην ευρωπαϊκή ένωση.

    ReplyDelete

wibiya widget