Tuesday, April 19, 2016

ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΤΑΙ Ο ΨΥΧΑΡΗΣ


Η επιτροπή «πόθεν έσχες» της Βουλής ολοκλήρωσε την έρευνά της και πλέον η υπόθεση του εκδότη Σταύρου Ψυχάρη παραπέμπεται οριστικά στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να διακριβωθεί αν στοιχειοθετείται το αδίκημα της ανακριβούς δήλωσης περιουσιακής κατάστασης για τα έτη 2008-2015
Οιδηλώσεις του εκδότη τη χρονική αυτή περίοδο παρουσιάζουν αρκετά ελλιπή στοιχεία, για τα οποία είχε λάβει και δεύτερη παράταση από την επιτροπή, προκειμένου να προσκομίσει τα ζητηθέντα παραστατικά, ωστόσο και αυτή παρήλθε άπρακτη. Για τον λόγο αυτό, στη χθεσινή συνεδρίαση έγινε αποδεκτή η εισήγηση του εισαγγελέα που συμμετέχει στις εργασίες της επιτροπής και αποφασίστηκε η παραπομπή του.
«Συντρέχουν ενδείξεις τέλεσης του αδικήματος της ανακριβούς και ελλιπούς δήλωσης πόθεν έσχες κατ’ εξακολούθηση», αναφέρει ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Νικόλαος Αντωναράκος στο 12σέλιδο πόρισμά του, το οποίο βασίζεται στην έκθεση του ορκωτή λογιστή της 3/3/2016.
Παραγραφή
Για το δεύτερο ζήτημα που αφορούσε τον Στ. Ψυχάρη, δηλαδή αυτό της μη υποβολής δήλωσης για τα έτη 1997-2001 και 2003-2007, όπως είχε γράψει η «Εφ.Συν.» ήδη από τις 12/4/2016, η επιτροπή έκανε δεκτή την εισήγηση των δικαστικών ότι πρόκειται, βάσει της νομοθεσίας, για πλημμέλημα, το οποίο πλέον έχει παραγραφεί λόγω παρέλευσης της 5ετίας.
Ο ίδιος υποστηρίζει πάντως ότι τις είχε καταθέσει στην αρμόδια αντεισαγγελία του Αρείου Πάγου, ωστόσο παρά την έρευνα δεν βρέθηκε το παραμικρό.
Μεταξύ άλλων οι ελεγκτικές αρχές αναφέρουν ότι απουσιάζουν σχεδόν όλα τα παραστατικά των ετών 2008-2015 και περιλαμβάνονται μόνο οι φορολογικές δηλώσεις και τα στοιχεία των καταθέσεων για δύο μόνο χρονιές (2014-2015). Σύμφωνα με πληροφορίες, στη δήλωση του 2015 δεν αναφέρεται ο αριθμός των μετοχών του ΔΟΛ που απέκτησε ο Στ. Ψυχάρης από τη συγχώνευση του ΔΟΛ με την Σ.Π. Ψυχάρης Μέσα Ενημέρωσης Α.Ε.
Στη δήλωση του 2011 προκύπτει αρνητικό υπόλοιπο 965.685,03 ευρώ, το οποίο οφείλεται στο ότι «δηλώνονται χαμηλά εισοδήματα και πολύ μεγαλύτερες δαπάνες, αγορές μετοχών και συγχρόνως υπήρξε και αύξηση καταθέσεων».
Στη δήλωση του 2013 δηλώνεται για πρώτη φορά η κατοχή μετοχών της εταιρείας Goldwind, ενώ το 2014 δεν δηλώνονται οι μετοχές της Κέκρωψ Α.Ε. και των Brionte Ltd, Solaris Ltd, Goldwind. Στη δήλωση του 2013 η σύζυγος του Στ. Ψυχάρη εμφανίζεται να πωλεί μετοχές της Εθνικής, της Eurobank και της ΕΧΑΕ, χωρίς να δηλώνεται το τίμημα που εισέπραξε.
Το ζήτημα με το «πόθεν έσχες» του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος σύμφωνα με δημοσιεύματα των «Νέων» εμφανίζεται να μην έχει δηλώσει την τεχνική εταιρεία στην οποία συμμετείχε με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά έως το 2010, θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση, πιθανόν μετά το Πάσχα, καθώς το έθεσε εκ νέου ο Νικήτας Κακλαμάνης (Ν.Δ.).
Η επιτροπή συζήτησε χθες και την υπόθεση του πρώην υπουργού Γκίκα Χαρδούβελη. Από τον έλεγχο των ορκωτών λογιστών διαπιστώθηκε ότι τα εισοδήματά του υπερκαλύπτουν τις δηλωθείσες καταθέσεις του σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Εφ.Συν.gr

1 comment:

  1. Οι αρχιερείς της διαφθοράς τύπου ψυχάρη παραπέμπονται από τη Βουλή για πλημμέλημα!! Τι άλλο μπορούμε να περιμένουμε από τους πουλημένους πολιτικούς;

    ReplyDelete

wibiya widget