Wednesday, April 20, 2016

Το «χτύπα σαν άντρας» πρέπει να έχει αλλάξει μέχρι την Πέμπτη

Δικαιώνοντας τη Γενική Γραμματεία Ισότητας, το Συμβούλιο Ελέγχου
Επικοινωνίας (ΣΕΕ) έκρινε ότι το σύνθημα «χτύπα σαν άντρας» της πολυσυζητημένης διαφήμισης των τελευταίων ημερών ενθαρρύνει τη βία κατά των γυναικών και πρέπει να απομακρυνθεί από το σποτ μέχρι την Πέμπτη.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΣΣΕ (Αρ. Σ1102), η διατύπωση «χτύπα, χτύπα σαν άντρας» προσκρούει στα άρθρα 1.2 και 4.1 του Ελληνικού Κώδικα Διαφήμισης-Επικοινωνίας (ΕΚΔ-Ε) και πρέπει να τροποποιηθεί σε όλα τα μέσα.

Την ικανοποίησή της εκφράζει σχετικά με την απόφαση η Γενική Γραμματέας Ισότητας Φύλων, Φωτεινή Κούβελα. Αισθάνεται δικαίωση και τονίζει στο in.gr ότι ο αγώνας για την ισότητα των φύλων θα συνεχιστεί. «Έχουμε ομάδα στην Γενική Γραμματεία, που ελέγχει τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζονται οι γυναίκες στις διαφημίσεις, στα μέσα επικοινωνίας».

Χαρακτηρίζει «επικίνδυνη» την επίμαχη φράση και αναρωτιέται πως μπορεί να ένιωσε ακούγοντάς την μια κακοποιημένη γυναίκα. Η κ. Κούβελα επισημαίνει ότι το «χτύπα σαν άντρας» οδηγεί σε συνειρμούς ότι είναι φυσιολογικό να χτυπά ο άντρας τη γυναίκα. «Δικαιολογείται η βία έτσι. Ακόμη και αν πρόκειται για παρωδία, πρέπει να προσέχουμε τι λέμε. Δεν μπορούμε να τα λέμε αυτά. Χάνονται τα όρια ανάμεσα στο αστείο και στην προσβολή».

Η κ. Κούβελα κάνει λόγο και για το θέμα της διαπαιδαγώγησης με αυτού του είδους τις διαφημίσεις. «Τι παράδειγμα δίνεται;», ενώ εξηγεί ότι τα παράπονα και οι σχολιασμοί για την εν λόγω περίπτωση ήταν ιδιαίτερα πολλά. «Δεν έκανε καλή αίσθηση από την αρχή».

Τέλος, το μήνυμα που η ίδια επιθυμεί να δώσει τόσο στον κόσμο, όσο και σε κάθε εταιρεία, είναι να μην υπάρχει σεξισμός μέσω των διαφημίσεων. Να μην προσβάλλονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι ανθρώπινες αξίες μέσω παραπλανητικών διαφημίσεων.
In.gr

No comments:

Post a Comment

wibiya widget