Monday, April 18, 2016

Δειτε το Σοβιετικό αεροσκάφος που θα κατέστρεφε αμερικανικά πυρηνικά υποβρύχια


Η ιστορία έχει δείξει πως κατά τη διάρκεια του Ψυχρού πολέμου η Σοβιετική Ένωση και οι ΗΠΑ προσπαθούσαν συνεχώς να ελέγχουν ο ένας τις στρατιωτικές δυνάμεις του άλλου. Η προσπάθεια κάθε χώρας να αποτελειώσει την άλλη, οδήγησε στη δημιουργία πραγματικά παράξενου στρατιωτικού υλικού.

Μία από τις πιο εκπληκτικές δημιουργίες της Σοβιετικής Ένωσης ήταντο Bartini Beriev VVA-14. Οι πλωτήρες του αεροσκάφους, του έχουν προσδώσει την περίεργη εμφάνιση. Θυμίζει ίσως διαστημόπλοια στο «Star Trek» καθώς είναι δεμένο σε δύο ατρακτίδια. Σχεδιαστής του ο Ιταλός Robert Bartini. 

Ο δημιουργός του το είχε οραματιστεί ως ένα αμφίβιο αεροσκάφος κάθετης απογείωσης, με σκοπό να λειτουργεί αμυντικά ενάντια στα πυρηνικά υποβρύχια των ΗΠΑ. Ήταν σχεδιασμένο να γλιστρά πάνω στην επιφάνεια του νερού, επιτρέποντας παράλληλα τον έλεγχο για υποβρύχιους στόχους, δίνοντας το πλεονέκτημα της ασφάλειας από τις υποβρύχιες επιθέσεις.

Μόνο δύο Bartini Beriev VVA - 14 πρωτότυπα κατασκευάστηκαν, και το έργο τελικά διακόπηκε.



Το Bartini Beriev VVA - 14 είχε τρία μέλη στο πλήρωμα του

 


Η προσθήκη των πλωτήρων, επέτρεπε στο VVA - 14 να προσγειώνεται στη θάλασσα.




Το VVA - 14 είχε 2 τούρμπο-τζετ μηχανές, οι οποίες σε συνδυασμό με τις 12 τούρμπο-φαν μηχανές, του επέτρεπαν να πετάει.




Το αεροπλάνο κατέγραψε συνολικά 103 ώρες πτήσης σε περίπου 107 πτήσεις. Μετά τον θάνατο του Bartini, ακυρώθηκαν οι προγραμματισμένες πτήσεις.





Το μοναδικό πρωτότυπο παραμένει ως εκθεσιακό κομμάτι έξω από το Μουσείο Πολεμικής Αεροπορίας στο Μορίνο, στα περίχωρα της Μόσχας.

ΟnAlert.gr /Επιμέλεια
 Εύη Σπανού



No comments:

Post a Comment

wibiya widget