Saturday, March 26, 2016

ΦΡΙΚΗ. Τα τελευταία λόγια του Κύπριου πιλότου πριν τη συντριβή.

Τα δραματικά δευτερόλεπτα πριν τη συντριβή του μοιραίου Boeing 737 στη Ρωσία, που οδήγησε 62 ανθρώπους στον θάνατο το περασμένο Σάββατο, έδωσε στη δημοσιότητα το ρωσικό κανάλι Rossiya-1.
Στο ηχογραφημένο υλικό που το κανάλι λέει πως εξασφάλισε από πηγή της Επιτροπής Ερευνών, ακούγεται ο Κύπριος πιλότος Αρίστος Σωκράτους να μιλά με τον συγκυβερνήτη του, αλλά και να απευθύνεται στους επιβάτες.
«Μην ανησυχείς», ακούγεται να λέει επανειλημμένα ο πιλότος, πριν ακουστεί λίγα δευτερόλεπτα αργότερα να λέει «Μην το κάνεις αυτό!». Η τελευταία φράση του που έχει καταγραφεί είναι «Σήκωσέ το».
Στα τελευταία έξι δευτερόλεπτα της βουτιάς του αεροσκάφους, το μόνο που ακούγεται είναι «απάνθρωπες κραυγές», σύμφωνα με την πηγή του ρωσικού καναλιού.
Εμπειρογνώμονες που προσκλήθηκαν στο στούντιο του ρωσικού καναλιού εκτίμησαν -ακούγοντας το υλικό- πως η τραγωδία οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος και όχι στις άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν, καθώς μετά την απενεργοποίηση του αυτόματου πιλότου πιθανότατα ενεργοποιήθηκε κατά λάθος ένα πτερύγιο της ουράς, «αποκλείοντας» κατ' αυτό τον τρόπο τον έλεγχο του αεροσκάφους από τον πίνακα ελέγχου.




Τα τελευταία λόγια του Κύπριου πιλότου πριν το αεροσκάφος της Flydubai συντριβεί στο αεροδρόμιο του Ροστόφ έδωσε στη δημοσιότητα η ρωσική τηλεόραση. Συγκεκριμένα το κανάλι Rossiya-1 έχει στην κατοχή του την καταγραφή των συνομιλιών το τελευταίο λεπτό της μοιραίας πτήσης.

«Μην ανησυχείτε», ακούγεται ο πιλότος να λέει πολλές φορές. Λίγα δευτερόλεπτα μετά ακούγεται ξανά η φωνή του: Μην το κάνεις αυτό. Η τελευταία πρόταση που αρθρώνει είναι: «Τράβα πάνω».

Ακολουθούν άλλα 6 δραματικά δευτερόλεπτα, που όπως μεταδίδουν οι Ρώσοι δημοσιογράφοι του σταθμού ακούγονται κραυγές τόσο σπαρακτικές σαν να μην είναι ανθρώπινες.

Από αυτά που ακούγονται οι Ρώσοι συνάγουν το συμπέρασμα ότι ίσως η συντριβή να οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος.

Οπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός από τις συνομιλίες φαίνεται πως ο πιλότος έχασε τον έλεγχο του αεροσκάφους αμέσως αφού έκλεισε των αυτόματο πιλότο.

Ο τηλεοπτικός σταθμός κάλεσε στο στούντιο ειδικούς που προσπάθησαν να αποκωδικοποιήσουν τα τελευταία αυτά δραματικά λόγια. Κατά την άποψή τους, άτομο μέσα στο κόκπιτ ενεργοποίησε κατά λάθος το σταθεροποιητικό πτερύγιο στην ουρά του αεροσκάφους στην προσπάθειά του να φερει το Boeing σε οριζόντια θέση.

Με αυτό το πτερύγιο ανοιχτό, «το αεροπλάνο πρακτικά δεν αντιδρά στις εντολές του κυβερνήτη» ανέφερε το κανάλι προσθέτοντας ότι «οι πιλότοι δεν κατάλαβαν ότι σε αυτό οφειλόταν και η απότομη βουτιά».

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα αυτά αποτελούν σενάρια του ρωσικού δικτύου, καθώς τίποτε επίσημο δεν έχει προκύψει από την εν εξελίξει έρευνα.

Το αεροσκάφος που είχε ξεκινήσει από το Ντουμπάι συνετρίβη την ώρα της δεύτερης απόπειρας προσγείωσης μέσα σε πολύ κακές καιρικές συνθήκες.
thetok.gr

No comments:

Post a Comment

wibiya widget