Πριν ακόμα συνειδητοποιήσεις ότι έχεις καθυστέρηση, υπάρχουν σημάδια που προειδοποιούν για μία πιθανή εγκυμοσύνη. Είναι αυτά που προετοιμάζουν το σώμα σου για να δεχτεί το έμβρυο και συνήθως είναι ανεπαίσθητα. Γι' αυτό και οι περισσότερες τα αγνοούμε. Το σώμα σου, όμως, σου μιλάει. Να πως θα το ακούσεις. 

1. Έχεις ναυτία 
Εντάξει, πρόκειται για ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα εγκυμοσύνης και συμβαίνει επειδή οι ορμόνες σου (όπως η β- χοριακή, η οποία είναι αυτή που ανιχνεύει το τεστ εγκυμοσύνης) φτάνουν σε άλλα επίπεδα. Αυτή η αλλαγή, με την σειρά της, επηρεάζει την διαδικασία της πέψης και κάνει πιο δύσκολο για το στομάχι σου να δεχτεί και να απορροφήσει την τροφή. Εξού και η τάση για εμετό. 
Σύμφωνα με την μαιευτήρα-γυναικολόγο Μαρία Σοφοκλή, η πρωινή ναυτία είναι μύθος. Το είδος της ναυτίας που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη μπορεί να διαρκέσει όλη την ημέρα, ξεκινώντας τέσσερις εβδομάδες μετά την τελευταία σου περίοδο. Πάντως, σε περίπτωση που επιθυμείς μία εγκυμοσύνη, οι ναυτίες δεν χρειάζεται να σε ανησυχούν: Αντιθέτως, είναι σημάδι ότι όλα εξελίσσονται φυσιολογικά. 

2. Νιώθεις αδικαιολόγητα κουρασμένη Και μάλιστα χωρίς να έχεις αλλάξει κάτι στο καθημερινό σου πρόγραμμα. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν μένεις έγκυος είναι σαν το σώμα σου να πιάνει και δεύτερη δουλειά (και μάλιστα full time)-την ανάπτυξη μίας ανθρώπινης ζωής. Όπως φαντάζεσαι κάτι τέτοιο απαιτεί τεράστια αποθέματα ενέργειας. Έτσι, ένα από τα πολύ πρώιμα σημάδια, είναι η κούραση-εξάντληση, αυτό που νιώθεις συντρίμμια. "Είναι σαν να σηκώνεσαι στις 8 το πρωί και στις 10 να θέλεις να ξανακοιμηθείς", λέει η δρα Μ. Σοφοκλή.  

3. Ξαφνικά, τα σουτιέν σου έχουν στενέψει 
Και το στήθος σου σε πονάει. Είναι επειδή μεγαλώνει και γίνεται πιο ευαίσθητο από πριν.   
Οκέι, αυτό ίσως είναι το μόνο σύμπτωμα που μοιάζει με μία επικείμενη άφιξη περιόδου, αλλά όσο περισσότερο κρατάει (χωρίς παράλληλα να έρχεται περίοδος) τόσο πιθανότερο είναι να είναι έγκυος. 

4. Σου έρχεται κάτι σαν περίοδος, αλλά πολύ νωρίτερα Συνήθως έχει τη μορφή κηλίδων αίματος και διαρκεί για μερικές ημέρες. Αυτό συμβαίνει συμβαίνει γιατί 5 με 10 ημέρες αφού το σπέρμα συναντήσει το ωάριο στις σάλπιγγες, το γονιμοποιημένο ωάριο κατεβαίνει στη μήτρα. Αυτό μπορεί, μερικές φορές, να προκαλέσει αιμοραγία, η οποία εύκολα μπορεί να παρερμηνευτεί ως έμμηνος ρύση.

5. Οι θηλές σου έχουν αλλάξει χρώμα 
Οι ορμόνες της εγκυμοσύνης, μερικές φορές, μπορεί να σκουρύνουν ή να διευρύνουν το δέρμα που περιβάλλει τις θηλές - πράγμα που δεν αποκλείεται να συμβεί από τον πρώτο μήνα της κύησης. 

6. Μία σκούρα, κάθετη γραμμή έχει σχηματιστεί κάτω από τον αφαλό σου
Είναι γνωστή ως linea negra (μαύρη γραμμή, δηλαδή) και σχηματίζεται επειδή, για άλλη μία φορά, οι ορμόνες σου σού σκουραίνουν το δέρμα. Πολλοί επίσης πιστεύουν ότι προκαλείται από το τέντωμα του δέρματος. 

7. Ακόμα και τα μάγουλά σου μπορεί να σκουρύνουν 
Πράγμα που μπορεί να προκληθεί από -μάντεψε- τις ορμονικές αλλαγές που συνοδεύουν μία εγκυμοσύνη (αν η ιδέα ότι το χρώμα του δέρματός σου αλλάζει σε φρικάρει, χαλάρωσε: Είναι κάτι που θα υποχωρήσει σταδιακά από μόνο του). 

8. Ξαφνικά, μερικά φαγητά σου προκαλούν αηδία
Και δεν εννοούμε αυτά που ήδη ΔΕΝ σου άρεσαν, αλλά κάποια που έτρωγες καθημερινάΗ εγκυμοσύνη μπορεί να ενισχύσει την αίσθηση της όσφρησης σε σημείο τόσο έντονο ώστε να σου έρχεται εμετός αν μυρίσεις μαγιονέζα, ας πούμε, ενώ πριν δεν σε ενοχλούσε. "Η αποστροφή για συγκεκριμένα φαγητά είναι από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα και αρχίζει να συμβαίνει λίγες εβδομάδες μετά την σύλληψη", υποστηρίζει η δρα. Μ. Σοφοκλή.

9. Έχεις πόνους περιόδου, αλλά χωρίς να έχεις περίοδο 
Μερικές γυναίκες αισθάνονται καθημερινά τέτοιες κράμπες, και μάλιστα καθ' όλη  την εγκυμοσύνη τους, ενώ άλλες τις νιώθουν μόνο στην αρχή. Προσοχή όμως: οι εξαιρετικά επώδυνες κράμπες που ακολουθουνται από κηλίδες αίματος θα μπορούσαν να είναι πρώιμο σημάδι της αποβολής, οπότε αν σου συμβεί κάτι τέτοιο, κάλεσε αμέσως το γιατρό σου. 

10. Έχει εξαφανιστεί κάθε διάθεση για σεξ 
Στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, το αίσθημα εξάντλησης σε συνδυασμό με τις πιθανές ναυτίες, μπορεί να εκμηδενίσουν την όρεξη σου για σεξ (μην ανησυχείς πάντως: επανέρχεται στο δεύτερο τρίμηνο). 

11. Βλέπεις πιο θολά  

Σύμφωνα με το δρα. Μ. Σοφοκλή, αυτό είναι πιο σπάνιο, αλλά έχει παρατηρηθεί ότι σε μερικές γυναίκες η όραση επηρεάζεται προς το χειρότερο-με αποτέλεσμα να βλέπουν πιο θολά.

Μόλις διάβασες μερικές πιθανές ενδείξεις εγκυμοσύνης. Παρ'ολα αυτά μόνο με ένα τεστ εγκυμοσύνης ή με ένα ραντεβού με το γιατρό σου θα επιβεβαιώσεις τις όποιες τυχόν υποψίες ή σημάδια.

cosmopolitan.com