Monday, December 7, 2015

«Κόκκινος συναγερμός» για πρώτη φορά στο Πεκίνο λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, το Πεκίνο κηρύχθηκε τη Δευτέρα για πρώτη φορά σε κατάσταση «κόκκινου» συναγερμού, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού, και υιοθέτησε έκτακτα μέτρα καθώς η αποπνικτική ατμόσφαιρα απειλεί την πρωτεύουσα της Κίνας, της χώρας με τις μεγαλύτερες στον κόσμο εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Ο συναγερμός αυτός - που κηρύσσεται ενώ η διάσκεψη για το κλίμα (COP21) στο Παρίσι μπαίνει στην τελικη ευθεία της - θα επιφέρει από το πρωί της Τρίτης και μέχρι την Πέμπτη ορισμένους περιορισμούς για τους περίπου 21 εκατομμύρια κατοίκους του Πεκίνου, ανακοίνωσε το γραφείο περιβαλλοντικής προστασίας του Δήμου.

Η βόρεια Κίνα ασφυκτιά τις τελευταίες ημέρες κάτω από μια πυκνή ομίχλη ρύπων, που η κυβέρνηση απέδωσε σήμερα στα «οχήματα με κινητήρα», αλλά η οποία ενισχύεται επίσης από την αυξημένη κατανάλωση κάρβουνου εξαιτίας του χειμώνα.

Θα επιβληθεί εναλλάξ κυκλοφορία των οχημάτων - ανάλογα με το τελευταίο, μονό ή ζυγό ψηφίο της πινακίδας κυκλοφορίας τους - σε όλα τα ιδιωτικά και επίσημα αυτοκίνητα, με εξαίρεση τα ηλεκτρικά.

Σε μια επιπλέον προσπάθεια, οι δημοτικές Αρχές ανακοίνωσαν επίσης την προσωρινή απόσυρση από την κυκλοφορία του 30% των υπηρεσιακών οχημάτων τους.

Σε αντιστάθμισμα, 200 επιπλέον λεωφορεία, «κατά προτεραιότητα ηλεκτρικά ή υβριδικά», θα κυκλοφορήσουν στους δρόμους της πόλης, σύμφωνα με την εταιρεία μεταφορών του Πεκίνου, την οποία επικαλείται η εφημερίδα Beijing Daily.

Τα εργοτάξια που λειτουργούν σε εξωτερικούς χώρους θα διακόψουν τις εργασίες τους και θα απαγορευθεί η κυκλοφορία των φορτηγών που μεταφέρουν μπάζα και σκουπίδια, ενώ θα σταματήσει και η λειτουργία των πιο ρυπογόνων εργοστασίων.

Τα σχολεία καλούνται εξάλλου να αναστείλουν τα μαθήματα, ένα μέτρο που «συνιστάται», αλλά δεν είναι υποχρεωτικό. Χθες το Πεκίνο είχε καλέσει τα εκπαιδευτικά ιδρύματα να σταματήσουν για τρεις ημέρες όλες τις υπαίθριες δραστηριότητες.

Αυτά τα περιοριστικά μέτρα έγιναν στο σύνολό τους θετικά δεκτά από τους κινέζους χρήστες του Ίντερνετ.
Το Πεκίνο είχε γνωρίσει πριν από μια εβδομάδα επίπεδα ρύπανσης ρεκόρ για τρεις διαδοχικές ημέρες, παρά το κλείσιμο χιλιάδων εργοστασίων.

Η μητρόπολη είχε πνιγεί σε μια πυκνή ασπριδερή ομίχλη με έντονη μυρωδιά κάρβουνου, που περιόριζε πάρα πολύ την ορατότητα.

Η πυκνότητα των σωματιδίων διαμέτρου 2,5 μικρών (PM 2,5), που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για την υγεία, είχε φθάσει τότε πάνω από 600 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, σύμφωνα με τα επίπεδα αναφοράς που μετρώνται από την αμερικανική πρεσβεία στο Πεκίνο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά ένα μέσο ανώτατο όριο μόλις... 25 μικρογραμμαρίων για 24 ώρες.

Η συγκέντρωση αυτών των νοσογόνων μικροσωματιδίων έφθανε απόψε, σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα 224 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, αλλά το επίπεδο αυτό είναι πιθανό να αυξηθεί μέσα στις ερχόμενες ημέρες.

No comments:

Post a Comment

wibiya widget