Sunday, December 13, 2015

Αντιπελάργηση. Αξίζει να μάθετε τη σημασία της


ΑΝΤΙΠΕΛΑΡΓΗΣΗ και η σημασία της λέξης.
Τον όρο δεν τον γνώριζα.Τον έμαθα από την δημοσίευση του φίλου Har.Aφορά την φροντίδα των νέων πελαργών προς τους ηλικιωμένους γονείς τους και περιγράφεται από τον Μ.Βασίλειο: 

"Οι πελαργοί, όταν ο γονιός τους γυμνωθεί τελείως από τα φτερά, επειδή όταν γεράσει, αρχίζουν και πέφτουν, τον βάζουν ανάμεσά τους και τον ζεσταίνουν με τα δικά τους φτερά. Και του ετοιμάζουν άφθονο φαγητό, και τον βοηθούν όσο είναι δυνατόν όταν πρέπει να πετάξει, σηκώνοντάς τον απαλά, με τη φτερούγα τους, πότε ο ένας εκ δεξιών και πότε ο άλλος εξ αριστερών. Και τούτο είναι πασίγνωστο, ώστε μερικοί και την ανταπόδοση των ευεργεσιών να την ονομάζουν "αντιπελάργηση". (Μέγας Βασίλειος)

Όταν ο πατέρας  γέρασε και δεν μπορούσε να αυτοεξυπηρετηθεί,  πήρε ο γιος του, ο πολεμιστής Σπαρτιάτης,  μια κουβέρτα, τον έβαλε μέσα και πήγε να τον αφήσει στον Καιάδα να πεθάνει από πείνα και δίψα όπως γινόταν μέχρι τότε. 

Καθώς απομακρυνόταν,  τού φώναξε ο πατέρας : Γιέ μου, πάρε την κουβέρτα! Θα την χρειαστεί ο γιός σου για να κουβαλήσει εσένα, όταν έρθει η ώρα.
O γιός, μόλις άκουσε εκείνα τα λόγια, γύρισε πίσω και ξαναπήρε τον πατέρα του πίσω στην πόλη, μπροστά στα μάτια των έκπληκτων συμπολιτών του. 

Λένε πως έτσι καταργήθηκε η θανάτωση των ηλικιωμένων στον Καιάδα.

Ευχαριστούμε την κ ΕΒΗ ΣΑΡΑΝΤΕΑ για το Εμαίηλ

No comments:

Post a Comment

wibiya widget