Friday, December 4, 2015

Το καραβάνι τρέχει μες στη σκόνη. Του Πάσχου Μανδραβέλη

Πάσχος Μανδραβέλης ΠΑΣΧΟΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ


Ο συνεργάτης του Μπιλ Κλίντον, και πρώην εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζορτζ Στεφανόπουλος έδωσε μια καλή συμβουλή στον διάδοχό του: «Αν όλα πάνε στραβά, ρίξε το φταίξιμο στο Τύπο». Ο ελληνικός λαός θα το έλεγε καλύτερα: «ο πνιγμένος από τα Μέσα πιάνεται». Και η κυβέρνηση πνίγεται στην ανικανότητά της, στις παλινωδίες της, στα γινάτια, στα ρουσφέτια, στην αγραμματοσύνη, στο γενικώς «άλλα λέω κι άλλα κάνω», με αποτέλεσμα τώρα να της φταίνε τα Μέσα Ενημέρωσης. Ετσι, ανάμεσα στα σκυλιά που ουρλιάζουν και στα καραβάνια που τάχα προχωρούν, ο πρωθυπουργός είπε στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για «ένα μιντιακό σύστημα που ξεψυχά και βρυχάται» (1.12.2015).

Η αλήθεια είναι πως δεν είναι άμοιρο το σινάφι μας στην καταστροφή της χώρας. Οχι όμως για τους λόγους που λέει ο πρωθυπουργός ή φαντασιώνονται οι σύντροφοί του. Τα ΜΜΕ συνέβαλαν τα μάλα στην προώθηση της ατζέντας ΣΥΡΙΖΑ: το πρωί έκλαιγαν για τις συντάξεις που θα πάγωναν, το μεσημέρι ελεεινολογούσαν τις επενδύσεις που θα ’ρχονταν και το βράδυ επισήμαιναν τους κινδύνους των ιδιωτικοποιήσεων που θα γίνονταν. «Θέλουν να πουλήσουν και τα τασάκια του Δημοσίου» ούρλιαζαν κάποτε στο μεγάλο κανάλι και δεν βρέθηκε ένας πολιτικός να τους πει ότι, λόγω της απαγόρευσης καπνίσματος, τα τασάκια -όπως και πολλά άλλα πράγματα στο Δημόσιο- είναι άχρηστα.

Ο λαϊκισμός των ηλεκτρονικών ΜΜΕ ήταν ο τροφοδότης λογαριασμός των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Εχουν μεγάλο μερτικό στις ευθύνες για την καταστροφή, όχι γιατί αντιπολιτεύτηκαν την ψευδοψυχοπονιάρικη Αριστερά, αλλά γιατί συμπολιτεύτηκαν στην ατζέντα της. Σιγά μην είχαν πρόβλημα τα καφενεία των οκτώ με τις έξι προσλήψεις για τρεις θέσεις που επιδιώκει ο υπουργός Μεταφορών κ. Χρήστος Σπίρτζης, με τη μη είσπραξη των παράνομων επιδοτήσεων που δήλωσε ότι δεν θα υλοποιήσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευάγγελος Αποστόλου, με τις επαναπροσλήψεις που έκανε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, με τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις που συνέχιζε ο πρώην υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Δημήτρης Στρατούλης. Το σουξέ των ελληνικών ΜΜΕ υπήρξε διαχρονικά «ο λαός δαπάνες θέλει, φτάνουν τα προβλήματα...»

Το παράδοξο όμως είναι ότι τα ΜΜΕ δεν επικρίθηκαν ποτέ για τον ανεύθυνο λαϊκισμό τους, διά του οποίου συνέβαλαν στην ουσιαστική χρεοκοπία του τόπου, αλλά στηλιτεύτηκαν εσχάτως όταν ορθώς χτύπησαν το καμπανάκι για την τυπική χρεοκοπία στην οποία μας οδηγούσε η διαπραγμάτευση με τα πουκάμισα έξω που έκανε η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Δεν υπάρχουν αθώοι για την κρίση που ζούμε. Υπάρχουν μόνο διαβαθμίσεις ευθύνης και τα ΜΜΕ έχουν μεγάλο μερτικό από αυτή. Σαφώς πρέπει να κριθούν αυστηρά διότι έχασαν τη μεγαλύτερη είδηση της μεταπολίτευσης, δηλαδή τη χρεοκοπία της χώρας, αλλά όχι διότι τώρα προειδοποιούν πως η κυβέρνηση με την αβελτηρία της, τις παλινωδίες και τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα μάς οδηγεί σε ακόμη χειρότερες μέρες. Διότι τα καραβάνια, που ανέφερε ο πρωθυπουργός, βαδίζουν προς τον γκρεμό. Και υπήρχαν αρκετοί στα ΜΜΕ που πριν από το 2009 ούρλιαζαν για την επικείμενη χρεοκοπία. Αλλά τα καραβάνια έτρεχαν μες στη σκόνη του διάχυτου λαϊκισμού δίχως να δίνουν σημασία.
Έντυπη

No comments:

Post a Comment

wibiya widget