Monday, December 14, 2015

Τουρκία προς Ρωσία: Και η υπομονή έχει όρια!

Το αίμα της πίσω για την κατάρριψη του μαχητικού αεροσκάφους της από τουρκικά μαχητικά στα τέλη Νοεμβρίου παίρνει με κάθε ευκαιρία η Ρωσία δημιουργώντας απανωτά «θερμά» επεισόδια σε Αιγαίο και Μαύρη Θάλασσα, οδηγώντας την Αγκυρα σε αναδίπλωση.

<p>Το ρωσικό πολεμικό «Caesar Kunikov», το οποίο βρέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής όταν ένας ναύτης του φωτογραφήθηκε κρατώντας έναν εκτοξευτή ρουκετών με φόντο την Κωνσταντινούπολη, πέρα
Το ρωσικό πολεμικό «Caesar Kunikov», το οποίο βρέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής όταν ένας ναύτης του φωτογραφήθηκε κρατώντας έναν εκτοξευτή ρουκετών με φόντο την Κωνσταντινούπολη, πέρασε τα Στενά του Βοσπόρου χθες. Πίσω του διακρίνονται η Αγια-Σοφιά και το Μπλε Τζαμί
Η ρωσική πίεση εκφράστηκε εκ νέου χθες όταν μία κορβέτα και ένα πλοίο της ακτοφυλακής ανάγκασαν τουρκικό εμπορικό πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα να αλλάξει ρότα, καθώς εμπόδιζε νηοπομπή ρυμουλκών πλοίων της πετρελαϊκής εταιρείας Chernomorneftegaz.
Το περιστατικό αυτό ήρθε μόλις ένα 24ωρο αφότου ρωσικό αντιτορπιλικό έριξε προειδοποιητικές βολές όταν τουρκικό αλιευτικό σκάφος το πλησίασε επικίνδυνα και ενώ η επίσημη αντίδραση της Αγκυρας γι' αυτό το περιστατικό ήταν χλιαρή.
Πιο συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του για το περιστατικό ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανέφερε: «Το δικό μας σκάφος ήταν απλά ένα αλιευτικό και μου φαίνεται ότι η αντίδραση του ρωσικού αντιτορπιλικού ήταν κάπως υπερβολική. Η Ρωσία και η Τουρκία πρέπει οπωσδήποτε να αποκαταστήσουν τις σχέσεις εμπιστοσύνης που είχαν πάντα, όμως η υπομονή μας έχει και τα όριά της».
Ο κ. Τσαβούσογλου μεταξύ άλλων στη συνέντευξη που έδωσε στην ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera» άσκησε κριτική στη στάση της Ρωσίας για το θέμα της κατάρριψης του Su-24 λέγοντας ότι «οι κατηγορίες του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η Τουρκία κατέρριψε το ρωσικό μαχητικό για να προστατεύσει τις προμήθειες πετρελαίου του Ισλαμικού Κράτους βάζουν τη Ρωσία σε μια γελοία θέση. Κανείς δεν πίστεψε αυτές τις κατηγορίες».
Το Κρεμλίνο, από την πλευρά του, εκτός από την τακτική των «θερμών» επεισοδίων έχει υιοθετήσει επιπλέον σκληρή στάση και σε ανώτατο επίπεδο, καθώς, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ρωσικής προεδρίας, Ντιμίτρι Πεσκόφ, η προγραμματισμένη σήμερα διμερής συνάντηση στην Αγία Πετρούπολη μεταξύ του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Τούρκου ομολόγου του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν θα πραγματοποιηθεί. Οι δύο άνδρες είχαν συμφωνήσει να συναντηθούν πριν από περίπου έναν μήνα στη Σύνοδο του G20, η οποία όμως είχε γίνει πριν από την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τα τουρκικά F-16 στη συροτουρκική μεθόριο.
Την ίδια στιγμή, πάντως, η ρωσική πλευρά φαίνεται ότι εντατικοποιεί τις επαφές της με τις ΗΠΑ, καθώς σήμερα αναμένεται στη Μόσχα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι. Εν όψει της επίσκεψης ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του, στην οποία συμφώνησαν ότι είναι αναγκαία μια σύνοδος με άλλες μεγάλες δυνάμεις για το θέμα της Συρίας και ο κ. Κέρι, όπως έγινε γνωστό, ανέφερε ότι στόχος είναι η σύνοδος αυτή να γίνει στη Νέα Υόρκη στις 18 Δεκεμβρίου. Στη σχετική ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ πάντως αναφερόταν ότι η Μόσχα κάλεσε την Ουάσιγκτον να αναθεωρήσει την πολιτική της, η οποία «χωρίζει τους τρομοκράτες σε καλούς και κακούς».
Συνομιλία
Τηλεφωνική συνομιλία με την αμερικανική πλευρά είχε όμως και η τουρκική κυβέρνηση. Οπως ανέφερε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, και η αμερικανική πλευρά χαιρέτισε ως θετική κίνηση την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από τη βάση Μπασίκα του βόρειου Ιράκ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κ. Μπάιντεν χαρακτήρισε την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη βάση Μπασίκα ως «ένα σημαντικό βήμα προς την αποκλιμάκωση της πρόσφατης έντασης» και τόνισε ότι «η στρατιωτική παρουσία στο Ιράκ θα πρέπει να έχει την έγκριση της ιρακινής κυβέρνησης».
Μεταξύ άλλων, όπως έγινε γνωστό, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση «να συνεχίσει τον διάλογο με τη Βαγδάτη για να ληφθούν επιπλέον μέτρα που θα βελτιώσουν τις σχέσεις των δύο χωρών».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

No comments:

Post a Comment

wibiya widget