Στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Μυτιλήνης οδηγήθηκαν οι 12 συλληφθέντες, μέλη του κυκλώματος που φέρεται ότι πλαστογραφούσε έγγραφα και διακινούσε μετανάστες, έναντι αδράς αμοιβής. Εγκέφαλος της σπείρας φέρεται ένας 28χρονος Πακιστανός που δρούσε μαζί με άλλους 8 συμπατριώτες του και τρεις Έλληνες, ηλικίας από 22 έως 46 ετών.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία οι συλληφθέντες αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφίας, παροχής διευκόλυνσης σε παράτυπους αλλοδαπούς και παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών.
Οι εμπλεκόμενοι είχαν συγκροτήσει εγκληματική ομάδα με σκοπό την κατάρτιση πλαστών υπηρεσιακών σημειωμάτων και την περαιτέρω διάθεση τους, έναντι χρηματικής αμοιβής, σε μη νόμιμους αλλοδαπούς στην ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης, προκειμένου να διευκολύνουν την παράνομη κίνηση και διαμονή τους στην ελληνική επικράτεια.
Ο 28χρονος φερόμενος ως εγκέφαλος, μαζί με άλλα δύο διαμόρφωναν τα πλαστά έγγραφα σε υπολογιστή και στη συνέχεια τα εκτύπωναν σε καταστήματα της περιοχής. Τα πλαστά έγγραφα μεταφέρονταν στα δύο σπίτια, όπου έγινε η αστυνομική επιχείρηση χθες το πρωί και σε αυτά τοποθετούνταν οι φωτογραφίες και σφραγίζονταν με πλαστή σφραγίδα.
Μετά την ετοιμασία των πλαστών εγγράφων αναλάμβαναν δράση τα υπόλοιπα μέλη του κυκλώματος τα οποία προμηθεύονταν ακτοπλοϊκά εισιτήρια από πρακτορεία, επιδεικνύοντας τα πλαστά έγγραφα και τα παρέδιδαν όλα μαζί στους μετανάστες. Σύμφωνα με πληροφορίες για κάθε πλαστό έγγραφο το κύκλωμα λάμβανε 150 – 200 ευρώ.
Να σημειωθεί πως η δραστηριότητα του κυκλώματος εκτιμάται ότι ξεκίνησε πριν από περίπου οκτώ μήνες. Περίοικοι των δύο σπιτιών είχαν παρατηρήσει την αυξημένη κινητικότητα στα δύο σπίτια όπου διέμεναν οι συλληφθέντες, αλλά δεν υπήρχαν υποψίες για κάποια παράνομη δραστηριότητα.
Στο πλαίσιο των ερευνών, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: ξύλινο τμήμα στρογγυλής σφραγίδας, Εντύπωμα ανάγλυφης στρογγυλής σφραγίδας της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Μυτιλήνης, η οποία ήταν επιμελώς κρυμμένη στην κεραμοσκεπή οικίας. Επίσης, 53 πλαστογραφημένα υπηρεσιακά σημειώματα αλλοδαπών, τα οποία φέρεται να έχουν εκδοθεί από την Υ.Α. Μυτιλήνης, 6 ηλεκτρονικοί υπολογιστές, 23 κινητά τηλέφωνα, πλήθος χειρόγραφων σημειώσεων, σημειωμάτων και καρτών SIM, δύο νάιλον συσκευασίες περιέχουσες ποσότητα ακατέργαστης ινδικής κάνναβης βάρους 2,6 γραμμαρίων και χρηματικό ποσό των 1.550 ευρώ και 100 δολαρίων.