Friday, November 27, 2015

Στις 12:00 του Σαββάτου το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών















Στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου θα συγκληθεί το Συμβούλιο των Αρχηγών, με θέματα το προσφυγικό, την κοινωνική ασφάλιση και τη συνταγματική αναθεώρηση, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.



 

Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών το Σάββατο με στόχο την καταγραφή απόψεων

Ο Πρωθυπουργός την Παρασκευή στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς τους ενημέρωσε ότι ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκληθεί η σύσκεψη προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για το Προσφυγικό, ενόψει και της Συνόδου ΕΕ – Τουρκίας, καθώς και να προσδιοριστεί από κοινού διαδικασία Εθνικού Διαλόγου σχετικά με το Ασφαλιστικό και την Συνταγματική Αναθεώρηση.
Παράλληλα διευκρίνισε στους Πολιτικούς Αρχηγούς ότι δεν θέτει ως προαπαιτούμενο την συναίνεση, αλλά αυτό που καταρχάς επιδιώκεται είναι ο συντεταγμένος Εθνικός Διάλογος, η καταγραφή των απόψεων και βεβαίως, η σύνθεση, εφόσον διαπιστωθεί ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό.
Ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε με τον μεταβατικό πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννη Πλακιωτάκη ο οποίος είπε ότι η ΝΔ θα συμμετάσχει αλλά αυτό δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως στήριξη στους τακτικισμούς –όπως είπε- του κ. Τσίπτρα.
Ο διάλογος του πρωθυπουργού με τον μεταβατικό πρόεδρο της ΝΔ.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Συγχαρητήρια κύριε πρόεδρε. Έλειπα χθες γι’ αυτό δεν σας τηλεφώνησα. Ζήτησα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για να σας ενημερώσω για το ασφαλιστικό, το προσφυγικό κ την συνταγματική αναθεώρηση. Καταλαβαίνω ότι η συναίνεση είναι δύσκολη ωστόσο ένας διάλογος καλό είναι να γίνει.
Γ. ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ : Άργησες. Η ΝΔ θα ανταποκριθεί στον θεσμικό της ρόλο. Θα έρθω για να ακούσω.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εύχομαι καλή δύναμη στο έργο σας είναι προσωρινό αλλά είναι δύσκολο και σας εύχομαι καλή επιτυχία.
Η Φώφη Γεννηματά θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, αρνήθηκε όμως να λάβει μέρος στην συζήτηση για το ασφαλιστικό.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο διάλογος που είχαν ήταν σε έντονο ύφος.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Δεν συμμετέχω σε διάλογο για το Ασφαλιστικό, υπό αυτούς τους όρους. Αν ήθελες να κάνεις διάλογο για το Ασφαλιστικό, θα μπορούσες να μας είχες ενημερώσει, να είχες προκαλέσει προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Το Ασφαλιστικό είναι ζήτημα εθνικό, αφορά και τις επόμενες γενιές.
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Εθνικό ζήτημα είναι και η Παιδεία, αλλά προχώρησες με τον Μπαλτά, χωρίς διάλογο.
Η κα Γεννηματά με επιστολή της στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επέμεινε ότι δεν θα συνομιλήσει για το ασφαλιστικό.
Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Πρωθυπουργός και με τον ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, που επανέλαβε ότι το ΚΚΕ δε θα συμμετέχει στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών γιατί: «Θα αξιοποιηθεί για να καλλιεργηθεί, κλίμα ψευδεπίγραφης συναίνεσης, δήθεν «εθνικής ομοψυχίας», έτσι ώστε να αποσπάσει την ανοχή των κομμάτων και του λαού στα μέτρα σφαγιασμού του, που έχουν ήδη δρομολογηθεί με το μνημόνιο. Αλλά και στην περαιτέρω εμπλοκή της χώρας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις» .
Ο κ. Τσίπρας επικοινώνησε με τον επικεφαλής του Ποταμιού, ο οποίος θα προσέλθει στην συνάντηση. Ο Σταύρος Θεοδωράκης εκφράζει επιφυλάξεις γιατί η κυβέρνηση και ο ΠΘ δεν έχουν δείξει διάθεση για ειλικρινή διάλογο και συνεννόηση, ενώ θέτει ως προτεραιότητα το ζήτημα του εκλογικού νόμου.
Θετικά ανταποκρίθηκε και ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης στη σύγκλιση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, ενώ την πρόσκληση δεν αποδέχτηκε η Χρυσή Αυγή. «Δεν έχουμε να πούμε τίποτε με μία κυβέρνηση για το λεγόμενο «προσφυγικό ζήτημα». Ούτε βεβαίως για το ασφαλιστικό, το οποίο σύμφωνα με το Μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσει στην εξαθλίωση τον λαό μας», δήλωσε ο γγ της ΧΑ Νίκος Μιχαλολιάκος.
Θετικό γεγονός χαρακτήρισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη την ανταπόκριση των πολιτικών αρχηγών στην πρόσκληση του πρωθυπουργού. «Οι όποιες αντιδράσεις και κριτικές, είναι αυτή τη στιγμή απολύτως δευτερεύουσας σημασίας. Το ουσιαστικό είναι ότι, αύριο, η Σύσκεψη θα γίνει. Και είμαστε βέβαιοι ότι οι Πολιτικοί Αρχηγοί θα συμβάλλουν εποικοδομητικά, με τις θέσεις και τις προτάσεις τους, σε όλα τα θέματα που θα συζητηθούν».
Από την Ιταλία πάντως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι στη Συμβούλιο δεν θα ληφθούν αποφάσεις.
«Είναι μια διαδικασία για το πως θα προσεγγίσουμε, από κοινού, κύριας σημασίας θέματα», τόνισε ο Προκόπης Παυλόπουλος και προσέθεσε ότι στο συμβούλιο θα μετάσχουν «όλα τα κόμματα με ευρωπαϊκό προσανατολισμό» και ότι θα συζητηθούν η αναθεώρηση του Συντάγματος, το προσφυγικό και το ασφαλιστικό σύστημα.
ΕΡΤ-1

No comments:

Post a Comment

wibiya widget