Wednesday, November 25, 2015

Οι οικονομικοί εισαγγελείς θα «ξεσκονίσουν» τη λίστα με τις καταθέσεις 10.588 Ελλήνων σε ελβετική τράπεζα ύψους 7 δισ. ευρώ (vid)

Οι οικονομικοί εισαγγελείς θα «ξεσκονίσουν» τη λίστα με τις καταθέσεις 10.588 Ελλήνων σε ελβετική τράπεζα ύψους 7 δισ. ευρώ (vid)

Νέα λίστα με ονόματα 10.588 Ελλήνων με καταθέσεις σε ελβετική τράπεζα, που αφορούν τα έτη 2006 και 2008, έχει πλέον στη κατοχή του το υπουργείο Οικονομικών, στοιχεία της φορολογικής διοίκησης της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας. Πρόκειται για λογαριασμούς με συνολικό υπόλοιπο περίπου 7 δισ. ευρώ.

Τη λίστα Ρηνανίας-Βεστφαλίας, έναν ακόμα κατάλογο με Έλληνες καταθέτες του εξωτερικού, έχει στα χέρια του το οικονομικό επιτελείο. Τα στοιχεία συνέλεξαν οι γερμανικές Αρχές αυτή τη φορά, στο πλαίσιο των δικών τους ερευνών για τον εντοπισμό φοροφυγάδων.
Πρόκειται για 10.588 τραπεζικούς λογαριασμούς σε ελβετική τράπεζα. Το συνολικό τους υπόλοιπο ανερχόταν το 2006 σε 3,9 δις ελβετικά φράγκα και σε 2,9 δις ελβετικά φράγκα το 2008.
Τα στοιχεία θα ξεσκονιστούν από τους οικονομικούς εισαγγελείς και το Κέντρο Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου ώτσε από τον έλεγχο πόθεν έσχες να διαπιστωθεί εάν οι φορολογικές τους δηλώσεις δικαιολογούν το ύψος των καταθέσεων που περιλαμβάνονται στη γερμανική λίστα.
Την ίδια στιγμή, τελευταία ευκαιρία δίνει το υπουργείο οικονομικών σε όσους έχουν μαύρα κεφάλαια να τα αποκαλύψουν, με τον αστερίσκο ότι όσοι μπορούν να δικαιολογήσουν την προέλευση των χρημάτων τους δεν κινδυνεύουν. Το τελικό πλαίσιο για την λεγόμενη ρύθμιση «οικειοθελούς συμμόρφωσης» σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπει
– ότι η νομιμοποίση των αδήλωτων εισοδημάτων που δεν δικαιολογούνται από τις φορολογικές δηλώσεις θα γίνει με την καταβολή φόρου εισοδήματος.
– το ποσό του φόρου θα εξαρτάται από το έτος που αυτά αποκτήθηκαν και με βάση την κλίμακα που ίσχυε. Επί της ουσίας λοιπόν οι φορολογούμενοι θα μπορούν να επιλέξουν τη χρονιά που τους εξυπηρετεί
Βοnus μεγάλων εκπτώσεων που θα φτάνουν και στο 50% του φόρου που θα προκύψει θα έχουν οι υπόχρεοι εάν αξιοποιήσουν το νομιμοποιηθέν ποσό. Όσοι δηλαδή τα χρήματα που έχουν κρυμμένα στα στρώματα, σε θυρίδες ή στο εξωτερικό τα καταθέσουν ή τα μεταφέρουν σε ελληνικές τράπεζες ή εάν με τα κεφάλαια αυτά προχωρήσουν εντός συγκεκριμένο χρονικού ορίου στην αγορά ακινήτου ή σε κάποια επένδυση.
Το σχέδιο νόμου για τις αδήλωτες καταθέσεις θα τεθεί προς έγκριση στους θεσμούς και θα κατατεθεί τις επόμενες εβδομάδες. Μετά την ολοκλήρωση και του περιουσιολογίου ό,τι εντοπιστεί και δεν έχει δηλωθεί θα κατάσχεται.
 ΕΡΤ1.Ρεπορτάζ: Χρύσα Παπασταύρου



No comments:

Post a Comment

wibiya widget