Thursday, October 15, 2015

Συρία: Kυβερνητικές δυνάμεις - Ρωσία επεκτείνουν την εκστρατεία τους- 15/10/15

Image

Ο συριακός στρατός, με την υποστήριξη της ρωσικής αεροπορίας, επέκτεινε σήμερα την εκστρατεία του στην κεντρική Συρία, πραγματοποιώντας επίθεση κατά των ανταρτών στην επαρχία Χομς, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο στρατός άρχισε νωρίς το πρωί επιχείρηση στο βόρειο και το βορειοδυτικό τμήμα της επαρχίας Χομς με στόχο να "αποκαταστήσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στα χωριά και τις τοποθεσίες της περιοχής", έπειτα από σφοδρούς βομβαρδισμούς από αέρος και από μονάδες πυροβολικού, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση επικαλούμενη στρατιωτικές πηγές. Οι κυβερνητικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τα χωριά Χαλιντίγια και αλ-Νταρ Αλ-Καρίμπα, μεταξύ των πόλεων Χομς και Τέιρ Μάλα.

Ο συριακός στρατός, με τη στήριξη ξένων συμμάχων ανάμεσά τους το Ιράν, έχει αρχίσει εδώ και δύο εβδομάδες εκστρατεία για την ανακατάληψη εδαφών στη χώρα. Πριν από μερικές ημέρες άρχισε επιχείρηση για την ανακατάληψη εδαφών στην κεντρική Συρία.

Στρατιωτική πηγή στη Συρία επιβεβαίωσε ότι "οι επιχειρήσεις στην επαρχία Χομς και τη γειτονική Χάμα είναι στρατηγικά συνδεδεμένες. και θα συνεχιστούν μέχρι την επίτευξη του στόχου, δηλαδή την αποκατάσταση της ασφάλειας στη βόρεια Χομς και τη διακοπή των επαφών ανάμεσα στους αντάρτες της Χάμα και αυτούς της Χομς".
Το μεγαλύτερο μέρος της πόλης της Χομς ελέγχεται από τις κυβερνητικές δυνάμεις, όπως και το μεγαλύτερο μέρος της Χάμα. Όμως οι περιοχές ανάμεσα στις δύο επαρχιακές πρωτεύουσες ελέγχονται από τους αντάρτες.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διευκρίνισε ότι τα ρωσικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν 15 επιδρομές στην περιοχή όπου διεξήχθησαν οι μάχες, με αποτέλεσμα 11 άνθρωποι --5 πολίτες και 6 αντάρτες-- να σκοτωθούν στην Τέιρ Μάλα, περίπου 5 χλμ. βόρεια της Χομς.

Σφοδρές συγκρούσεις μαίνονται μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και ανταρτών κοντά στη Χομς, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, κυρίως νοτίως της περιοχής Ταλμπισέ, που βρίσκεται πάνω στη λεωφόρο που συνδέει τη Χομς με τη Χάμα.
Η Ταλμπισέ τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών από το 2012 και όλες οι προσπάθειες του τακτικού στρατού για την ανακατάληψή της έχουν αποτύχει μέχρι σήμερα.
Με την υποστήριξη της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, η οποία άρχισε τις επιδρομές στις 30 Σεπτεμβρίου, ο στρατός προσπαθεί να προωθηθεί, χωρίς μεγάλη επιτυχία μέχρι σήμερα, στη βόρεια πλευρά της Χάμα και στην πεδιάδα Γαμπ, στο σημείο όπου ενώνονται οι επαρχίες Χάμα (κεντρική Συρία), Ιντλίμπ (βορειοδυτική) και Λαττάκεια (δυτική).

Ο στόχος των κυβερνητικών δυνάμεων είναι η κατάληψη της λεωφόρου που συνδέει τη Χομς με το Χαλέπι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας. Η λεωφόρος διασχίζει τις επαρχίες Χάμα και Ιντλίμπ, οι οποίες σχεδόν στο σύνολό τους είναι στα χέρια των ισλαμιστών ανταρτών, συμμάχων της οργάνωσης Μέτωπο αλ-Νόσρα που είναι το παρακλάδι της Αλ-Κάιντα στη Συρία. Τοπικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο στρατός, με την υποστήριξη ιρανικών ενισχύσεων, ετοιμάζει χερσαία επιχείρηση γύρω από την πόλη του Χαλεπίου, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

onalert.

No comments:

Post a Comment

wibiya widget