Tuesday, October 27, 2015

«Θερμό» επεισόδιο Κίνας και ΗΠΑ στη Νότια Κινεζική Θάλασσα

Το Πεκίνο αντέδρασε με οργή, προειδοποιώντας με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ότι θα δράσει αποφασιστικά, ενώ έκανε λόγο για επικίνδυνες και προκλητικές ενέργειες

Οργισμένη ήταν η αντίδραση της κινεζικής κυβέρνησης στην παρουσία αμερικανικού αντιτορπιλικού πλοίου στην περιοχή της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας. Το Πεκίνο προειδοποίησε ότι θα αντιδράσει δυναμικά απέναντι σε οποιαδήποτε αμφισβήτηση της κυριαρχίας του στη θαλάσσια αυτή περιοχή, εκφράζοντας την αγανάκτησή του για το συμβάν.
Το αμερικανικό πλοίο USS Lassen πλησίασε στα νησιά Σπάρτλι, χωρίς να έχει εξασφαλίσει τη σχετική άδεια από την κινεζική κυβέρνηση. Όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση της ασιατικής χώρας, η  περιοχή ανήκει στη δική της αρμοδιότητα και απαιτείται ειδική άδεια σε οποιοδήποτε ξένο πολεμικό πλοίο θελήσει να τη διαπλεύσει.



Η Κίνα έκανε λόγο για επικίνδυνες και προκλητικές ενέργειες, καθιστώντας σαφές ότι θα αντιδράσει δυναμικά. Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ έχουν σχεδιάσει και άλλες το επόμενο διάστημα στην περιοχή, για τις οποίες δεν υπάρχει ενημέρωση αν θα πραγματοποιηθούν, μετά την αντίδραση του Πεκίνου.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, πάντως, ανεβάζει το «θερμόμετρο» στα ύψη και καλλιεργεί το έδαφος για περαιτέρω άμβλυνση των «τεταμένων» σχέσεων που διατηρούν οι δύο χώρες. Αναλυτικά το κείμενο της ανακοίνωσης: «Η Κίνα θα ανταποκριθεί αποφασιστικά στις εσκεμμένες προκλήσεις κάθε χώρας. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά τη συγκεκριμένη περιοχή και τον εναέριο χώρο και θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα, για την ασφάλειά της».

Να σημειώσουμε ότι η κυριαρχία του Πεκίνου στην περιοχή αυτή της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας αμφισβητείται τόσο από το Βιετνάμ, όσο και από τις Μαλαισία, Μπρουνέι, Φιλιππίνες και την Ταϊβάν, οι οποίες προβάλλουν αξιώσεις.

Η Κίνα θεωρεί χωρικά της ύδατα τη ζώνη των 12 ναυτικών μιλίων γύρω από τα νησιά αυτά, που κατασκευάστηκαν πάνω σε νησιά τα οποία μερικές φορές μόλις που διακρίνονται.

Ωστόσο οι ΗΠΑ απορρίπτουν τον ισχυρισμό αυτό, και υποστηρίζουν ότι η Κίνα δεν μπορεί να χτίζει έτσι μια κυριαρχία σε αυτά τα στρατηγικής σημασίας χωρικά ύδατα. «Επιχειρούμε ως συνήθως στη Νότια Κινεζική (ή Σινική) Θάλασσα και πλέουμε στα διεθνή ύδατα όταν θέλουμε», είχε δηλώσει νωρίτερα ο αμερικανός αξιωματούχος.

Το Πεκίνο διεκδικεί δικαιώματα σχεδόν σε όλη τη Νότια Κινεζική Θάλασσα όπου διεξάγει μεγάλες επιχειρήσεις επιχωμάτωσης, επιταχύνοντας εδώ και ένα χρόνο τη μετατροπή κοραλλιογενών υφάλων σε λιμάνια, διαδρόμους και άλλες υποδομές.

Οι ΗΠΑ και οι χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας φοβούνται πραξικόπημα από τον κινεζικό γίγαντα, με το οποίο μπορεί να αποσπάσει τον έλεγχο μιας από τις πιο στρατηγικές θαλάσσιες οδούς παγκοσμίως.

Τα Σπράτλι, που περιλαμβάνουν περίπου εκατό ακατοίκητα νησάκια και υφάλους, διεκδικούνται από το Βιετνάμ, τις Φιλιππίνες, τη Μαλαισία και το Μπρουνέι.

Σύμφωνα με έκθεση του Πενταγώνου που χρονολογείται από το καλοκαίρι, σχεδόν 12.000 στρέμματα τεχνητής γης κατασκεύασε η Κίνα στα χωρικά ύδατα. «Η Κίνα επιχωμάτωσε 17 φορές περισσότερη γη σε 20 μήνες σε σχέση με αυτά που έκαναν όλες οι άλλες χώρες σε 40 χρόνια» διεκδικώντας το αρχιπέλαγος.

Η Κίνα κατασκεύασε διάδρομο μήκους 3.000 μέτρων επί του υφάλου Fiery Cross, ο οποίος πλέον αποκαλείται από τους αναλυτές «το δεύτερο κινεζικό αεροπλανοφόρο».

Οι ΗΠΑ ζητούν εδώ και χρόνια έναν «κώδικα δεοντολογίας» μεταξύ των χωρών της περιοχής και τάσσονται υπέρ μιας επίλυσης της εδαφικής διαφοράς έπειτα από διαπραγμάτευση. Επισήμως αρνούνται να τοποθετηθούν επί της ουσίας, αλλά υποστηρίζουν ντε φάκτο τις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας απέναντι στο τετελεσμένο γεγονός που προβάλλει η Κίνα.

No comments:

Post a Comment

wibiya widget