Ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο και ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμασυνομίλησαν τηλεφωνικά χθες για την περιοδεία του πάπα Φραγκίσκου στις δύο χώρες, που ξεκινά σήμερα Σάββατο, καθώς και για τα νέα μέτρα που προώθησε η κυβέρνηση των ΗΠΑ και σηματοδοτούν την περαιτέρω χαλάρωση του αμερικανικού εμπάργκο στη νήσο, ανακοίνωσε η Αβάνα.
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν ακόμη για την πρόσφατη αποκατάσταση των σχέσεων των δύο χωρών —άσπονδων εχθρών επί Ψυχρού Πολέμου— και για την επικείμενη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στην οποία ο Ομπάμα και ο Κάστρο αναμένεται να μιλήσουν την 28η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Κούβας.

Να αρθεί οριστικά η πολιτική του εμπορικού

«Ο πρόεδρος Ραούλ Κάστρο επέμεινε στην ανάγκη να βαθύνουν [τα μέτρα των ΗΠΑ] και να αρθεί οριστικά η πολιτική του [εμπορικού] αποκλεισμού, κάτι που θα είναι σε όφελος και των δύο χωρών», σημειώνεται στην ανακοίνωση, σε μια αναφορά στα μέτρα που προώθησε η κυβέρνηση Ομπάμα χθες και αίρουν περαιτέρω εμπορικούς, ταξιδιωτικούς και επενδυτικούς περιορισμούς που επιβάλλονταν σε βάρος της Κούβας.
Οι δύο ηγέτες «μίλησαν επίσης για την άμεσα επικείμενη επίσκεψη της αγιότητάς του πάπα Φραγκίσκου στην Κούβα και στις ΗΠΑ, αναγνωρίζοντας τη συμβολή του στην έναρξη ενός νέου σταδίου στις διμερείς σχέσεις», σημειώνεται ακόμη στην ανακοίνωση.


Ο πρωθυπουργός προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στις μυστικές συνομιλίες ανάμεσα στις κυβερνήσεις της Κούβας και των ΗΠΑ, καθώς είχε στείλει επιστολές τόσο στον Κάστρο όσο και στον Ομπάμα το 2014, συμβάλλοντας στην αποκατάσταση των διμερών διπλωματικών σχέσεων φέτος.

Ενδιαφέρον Ομπάμα για αποκατάσταση των διμερών σχέσεων

Ανακοίνωση του Λευκού Οίκου σχετικά με τη συνδιάλεξη των Ομπάμα και Κάστρο εξάλλου αναφέρει ότι οι ηγέτες συζήτησαν σχετικά με βήματα που θα μπορούσαν να κάνουν τα δύο μέρη για την προώθηση της διμερούς συνεργασίας. Στη σύντομη ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας σημειώνεται πως ο Μπαράκ Ομπάμα υπογράμμισε τη σημασία που έχει η αποκατάσταση των διμερών σχέσεων και το άνοιγμα πρεσβειών. Ακόμη, επισημαίνεται ότι οι δύο ηγέτες χαιρέτισαν τον ρόλο που διαδραμάτισε ο πάπας Φραγκίσκος στην βελτίωση των σχέσεων των δύο κρατών.
Νωρίτερα χθες, η κυβέρνηση Ομπάμα ανακοίνωσε μέτρα για την περαιτέρω άμβλυνση του εμπάργκο. Ανάμεσα στις αλλαγές που προωθούνται είναι ότι θα δοθεί η δυνατότητα σε ορισμένες αμερικανικές επιχειρήσεις να ανοίξουν γραφεία στην Κούβα, για πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες, η αύξηση των τραπεζικών και διαδικτυακών δραστηριοτήτων και επαφών, η άρση των περιορισμών στα χρήματα που μπορούν να μεταφέρονται στη νήσο κ.ά.
Σύμβουλοι του Ομπάμα παρουσίασαν τα μέτρα αυτά —τα οποία προώθησε αψηφώντας τους επικριτές του στο Κογκρέσο— ως έναν τρόπο για την τόνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και την προώθηση οικονομικών και πολιτικών μεταρρυθμίσεων στην Κούβα.
Επικριτές του προέδρου των ΗΠΑ ωστόσο επέκριναν με σφοδρότητα τα μέτρα, κάνοντας λόγο για μια μονομερή παραχώρηση της Ουάσινγκτον χωρίς ανταλλάγματα, ιδίως στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αντιδράσεις για τα μέτρα προστασίας στην Κούβα εν όψει της επίσκεψης του Πάπα

Την ίδια ώρα, οργάνωση αντιφρονούντων υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγόρησε χθες την κυβέρνηση της Κούβας ότι επιδόθηκε σε μια «κοινωνική εκκαθάριση» ενόψει της επίσκεψης του πάπα Φραγκίσκου, καταγγέλλοντας πως η αστυνομία μάζεψε από τους δρόμους χιλιάδες επαίτες και άστεγους στις τρεις πόλεις στις οποίες θα ταξιδέψει ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
Η Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Εθνική Συμφιλίωση στην Κούβα εξέφρασε «βαθιά αγανάκτηση και ανησυχία» για την αστυνομική επιχείρηση που όπως ανέφερε βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αβάνα, στο Ολγκίν και στο Σαντιάγο, τις τρεις πόλεις που θα επισκεφθεί ο πάπας από σήμερα Σάββατο έως και την Τρίτη.
«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, είχε αποτέλεσμα στον εγκλεισμό χιλιάδων επαιτών, αλητών, ψυχικά ασθενών και άλλων ευάλωτων περιπλανώμενων, στην πλειονότητά τους άστεγων», ανέφερε η οργάνωση αυτή σε ανακοίνωσή της, εκτιμώντας ότι η επιχείρηση διεξήχθη έγινε με την έγκριση της κυβέρνησης.

Κοινωνική εκκαθάριση καταγγέλλουν οι Κουβανοί

«Αυτή η "κοινωνική εκκαθάριση" έχει σκοπό να απομακρυνθούν από τα βλέμματα των πιστών, των ξένων δημοσιογράφων και άλλων επισκεπτών» που θα έλθουν για να δουν τον πάπα, πρόσθεσε η οργάνωση.
Είναι άγνωστο το πού βρίσκονται οι άνθρωποι που συνελήφθησαν από την αστυνομία, σημείωσε η Επιτροπή, καλώντας δημόσια τον πάπα Φραγκίσκο να επέμβει και να ζητήσει την απελευθέρωσή τους.
Η Επιτροπή καταγράφει τις συλλήψεις και τις φυλακίσεις αντιφρονούντων αλλά και κακοποιών του κοινού ποινικού δικαίου. Στην πιο πρόσφατη ετήσια έκθεσή της, έκανε λόγο για 60 πολιτικούς κρατούμενους και άλλους 11 ανθρώπους που έχουν αποφυλακιστεί υπό περιοριστικούς όρους και δεν τους επιτρέπεται να εγκαταλείψουν τη νήσο.
Η οργάνωση δημοσιεύει σε μηνιαία βάση εκθέσεις για τους αντιφρονούντες που συλλαμβάνονται για πολιτικές δραστηριότητες. Υποστήριξε ότι 768 άνθρωποι τέθηκαν υπό κράτηση τον Αύγουστο, ένας αριθμός που είναι ο μεγαλύτερος φέτος.
NEWS 247/APE