Friday, September 25, 2015

Πούτιν: Υποστήριξη στον Ασαντ ο μόνος τρόπος να σταματήσει ο πόλεμος

Image

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν εκτιμά ότι ο μόνος τρόπος για να τερματιστεί ο πόλεμος στη Συρία είναι να υποστηριχτεί ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Ασαντ στον αγώνα του κατά της τρομοκρατίας, σύμφωνα με απόσπασμα συνέντευξής του το οποίο μετέδωσε χθες το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS.

Οι νέες αυτές δηλώσεις του επικεφαλής του Κρεμλίνου, από τη συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή 60 Minutes του CBS η οποία θα μεταδοθεί ολόκληρη την Κυριακή, διατυπώνονται λίγο πριν από την επίσκεψή του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τη Δευτέρα, και την προβλεπόμενη συνάντησή του στη Νέα Υόρκη με τον ομόλογό του των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Οι ΗΠΑ εκφράζουν ανησυχίες εδώ και δύο εβδομάδες για τις στρατιωτικές προθέσεις της Μόσχας στη Συρία. Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, οι ρωσικές δυνάμεις κατασκευάζουν προωθημένη αεροπορική βάση στην επαρχία της Λαττάκειας, προπύργιο του Άσαντ. Τουλάχιστον 28 ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη έχουν αναπτυχθεί εκεί, σύμφωνα με αμερικανικές πηγές. Οι Ρώσοι δεν διέθεταν μέχρι τώρα στη Συρία παρά μόνο τη ναυτική βάση στην Ταρτούς.

Όταν ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο για το γεγονός ότι η αύξηση αυτή της στρατιωτικής δύναμης έχει στόχο να "σώσει" τον Άσαντ, ο πρόεδρος Πούτιν απάντησε: "Εχετε δίκιο".
"Πιστεύω βαθιά ότι όλες οι ενέργειες προς την αντίθετη κατεύθυνση --που έχουν στόχο να καταστρέψουν τη νόμιμη κυβέρνηση (στη Συρία)-- θα δημιουργήσουν μια κατάσταση που έχει ήδη παρατηρηθεί σε άλλες χώρες της περιοχής ή σε άλλες περιοχές, όπως για παράδειγμα στη Λιβύη, όπου όλοι οι κρατικοί θεσμοί έχουν διαλυθεί. Παρακολουθήσαμε μια παρόμοια κατάσταση στο Ιράκ", υποστήριξε ο Πούτιν.
"Και δεν υπάρχει άλλη λύση στη συριακή κρίση παρά η ενίσχυση των κυβερνητικών δομών και η παροχή βοήθειας προς αυτές στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας",
 τόνισε υποδηλώνοντας την καταπολέμηση της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Ο Πούτιν τόνισε ότι μόνο ο συριακός λαός έχει το δικαίωμα να αποφασίσει ποιος και πώς θα κυβερνά τη χώρα του και οι εταίροι του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς στρατιωτικού συνασπισμού που πραγματοποιεί επιδρομές κατά θέσεων του ΙΚ πρέπει να το λαμβάνουν αυτό υπόψη.

Οι ΗΠΑ υπογραμμίζουν, αντίθετα, ότι το καθεστώς της Δαμασκού λειτούργησε ως "μαγνήτης" στην εξάπλωση των τζιχαντιστών στη Συρία και ότι ο πρόεδρος Άσαντ πρέπει να αποκλειστεί από οποιαδήποτε πολιτική λύση στη Συρία.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι επανέλαβε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Λονδίνο ότι ο πρόεδρος Ασαντ θα πρέπει να "φύγει", αλλά το χρονοδιάγραμμα ενδεχόμενης αποχώρησής του είναι διαπραγματεύσιμο.

No comments:

Post a Comment

wibiya widget