Monday, September 28, 2015

Πρόστιμο 30.000 ευρώ στον 56χρονο που εκτέλεσε σκύλο με καραμπίνα στις Σέρρες


Ένας 56χρονος άνδρας συνελήφθη χθες από αστυνομικούς του Α.Τ. Νέας Ζίχνης Σερρών καθώς σε αγροτική περιοχή είχε εκτελέσει με το κυνηγετικό του όπλο – για το οποίο δεν είχε άδεια – τον σκύλο ενός 54χρονου κτηνοτρόφου.
Σύμφωνα με την Αστυνομία ο δράστης στο πλαίσιο του αυτοφώρου οδηγήθηκε στον εισαγγελέα ο οποίος όρισε δικάσιμο για την υπόθεση και τον άφησε ελεύθερο ενώ από το Α.Τ. Νέας Ζίχνης βεβαιώθηκε διοικητικό πρόστιμο ύψους 30.000 ευρώ.
Η Αστυνομία με αφορμή και αυτό έγκλημα επισημαίνει ότι «ο βασανισμός, η κακοποίηση και η βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε ζώου, αλλά και η αναίτια θανάτωσή του, είναι πράξεις άδικες που διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος, τιμωρούνται δε με φυλάκιση και χρηματική ποινή.
Οπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, η ΕΛ.ΑΣ., στο πλαίσιο της ευαισθησίας και της υποχρέωσης για την εξάλειψη τέτοιων περιστατικών, προτρέπει τους πολίτες να ενημερώνουν τις κατά τόπους Αστυνομικές Αρχές για ανάλογα περιστατικά».
Η διαδικασία επιβολής και κύρωσης του διοικητικού προστίμου
Το πρόστιμο που βεβαίωσε το αρμόδιο Αστυνομικό Τμήμα, όπως ορίζει η νομοθεσία, θα επικυρώσει τις επόμενες μέρες ο διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της αρμόδιας Περιφέρειας ή του αρμόδιου Δήμου αφού ακούσει την ένσταση που μπορεί να καταθέσει ο δράστης.
Το διοικητικό πρόστιμο σύμφωνα με το άρθρο 21 του νόμου 4039/2012 για ΚΑΘΕ ζώο που κακοποιείται ή θανατώνεται είναι 30.000 ευρώ.
Το πρόστιμο στη συνέχεια θα κοινοποιηθεί στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. του παραβάτη για τα περαιτέρω. Ο νόμος ορίζει ότι το διοικητικό πρόστιμο καταβάλλεται στον δικαιούχο Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.):
- κατά το ήμισυ, εντός δέκα (10) ημερών από τη βεβαίωση της παράβασης.
- χωρίς έκπτωση, εντός δύο (2) μηνών από τη βεβαίωση της παράβασης.
Μετά την πάροδο άπρακτης της ανωτέρω προθεσμίας, το διοικητικό πρόστιμο βεβαιώνεται υποχρεωτικά εντός τριών (3) μηνών από τον οικείο Ο.Τ.Α. στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. φορολογίας του παραβάτη.
Πηγή: zoosos.gr

No comments:

Post a Comment

wibiya widget