Thursday, August 6, 2015

Ο στιχουργός των Ελλήνων και των ξενητεμένων Κώστας Βίρβος , μας άφησε γεια

ΚΩΣΤΑΣ ΒΙΡΒΟΣ
Στο πάνθεον των αθανάτων πέρασε την Πέμπτη, 7/8/2015, ό σπουδαίος συνθέτης και στιχουργός Κώστας Βίρβος, δημιουργίες του οποίου έχουν τραγουδήσει όλοι οι Έλληνες. Πέθανε σε ηλικία 89 ετών. Τον τελευταίο χρόνο βρσικόταν στο σπίτι του στο Παλαιό Φάληρο διασωληνωμένος ύστερα από βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο.
Ο Κώστας Βίρβος γεννήθηκε το 1926 στα Τρίκαλα της Θεσσαλίας. Ήταν πτυχιούχος του Παντείου Πανεπιστημίου.



Ο «ποιητής του λαϊκού τραγουδιού», όπως χαρακτηρίστηκε, γεννήθηκε το 1926 στα Τρίκαλα της Θεσσαλίας και υπηρέτησε τον στίχο για 60 χρόνια. Έγραψε πάνω από 2.000 τραγούδια, πολλά από τα οποία έχουν χαρακτηριστεί κλασικά. Συνεργάστηκε με τους περισσότερους από τους κορυφαίους συνθέτες και ερμηνευτές του ελληνικού τραγουδιού, μεταξύ των οποίων ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ο Στέλιος Καζαντζίδης, ο Γιώργος Νταλάρας και ο Γιάννης Μαρκόπουλος.
Πολλά τραγούδια του αγαπήθηκαν από εκατομμύρια Ελλήνων, όπως τα: «Ένα όμορφο αμάξι με δυο άλογα», «Της γερακίνας γιος», «Μια παλιά ιστορία», «Καταχνιά», «Νυχτερίδες κι αράχνες», «Το καράβι», «Το κουρασμένο βήμα σου», «Μια παλιά ιστορία», «Σου “χω έτοιμη συγγνώμη» κ.α.
Πέρασε και στους ολοκληρωμένους κύκλους τραγουδιών: «Καταχνιά» σε μουσική Χρήστου Λεοντή, «Θεσσαλικός κύκλος » σε μουσική Γιάννη Μαρκόπουλου, «Θάλασσα, πικροθάλασσα» σε μουσική Μίμη Πλέσσα, «Α-Ω» σε μουσική Γρηγόρη Μπιθικώτση κ.ά.
Το πρώτο τραγούδι που κυκλοφόρησε με δικό του στίχο ήταν το «Να το βρεις από άλλη» (1948), σε μουσική Απόστολου Καλδάρα, με ερμηνευτές τη Σούλα Καλφοπούλου και τον Μάρκο Βαμβακάρη.
Όπως γράφει και η ιστοσελίδα ΚΥΠΡΟΣ Ο Κώστας Βίρβος είχε στενούς δεσμούς και με την Κύπρο την οποία επισκέφθηκε πολλές φορές και έδωσε συνεντεύξεις σε έντυπα και ραδιόφωνα.
Δείτε αφιέρωμα στον στιχουργό της ξενιτιάς Κώστα Βίρβο από το Δημήτρη Παπαγεωργιου στην EFHMERIS. 

No comments:

Post a Comment

wibiya widget