Monday, August 10, 2015

Μάθετε πως να κολυμπάτε γρηγορότερα



Όταν μερικά δέκατα του δευτερολέπτου μπορούν να κάνουν τη διαφορά για να κερδηθεί ένα χρυσό μετάλλιο, οι κολυμβητές είναι ...
πρόθυμοι να κάνουν δραστικά πράγματα
με τις τρίχες του σώματός τους. Οτιδήποτε προκαλεί αντίσταση στο νερό - από ένα φαρδύ μαγιό έως μερικές παραπάνω τρίχες στο στήθος ή τις γάμπες σου - μπορεί να σε κάνει να χάσεις μια κολυμβητική κόντρα με ένα φίλο (ή εχθρό). 

Αν δεν μπορείς να αντέξεις οικονομικά τα ειδικά σχεδιασμένα μαγιό κολύμβησης από τη ΝΑSA (δες το βίντεο), υπάρχουν άλλοι τρόποι για τη μείωση της οπισθέλκουσας δύναμης.

Σήμερα οι περισσότεροι κολυμβητές ξυρίζονται σε όλο τους το σώμα, στηριζόμενοι στην τεχνική που εφάρμοσαν πρώτοι οι Αυστραλοί Murray Rose και Jon Henricks. Οι δύο πρωταθλητές που κέρδισαν χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς του ’56 ήταν οι πρώτοι που κατέβηκαν στους πιο σημαντικούς αθλητικούς αγώνες της ανθρωπότητας ξυρισμένοι παντού. 
Επιστημονικά αποδεδειγμένο: με ξυρισμένο σώμα κολυμπάς γρηγορότερα

Ίσως σου φανεί περίεργο το πώς ένας άτριχος βραχίονας ή μια ξυρισμένη γάμπα επιταχύνει το σώμα σου στο νερό. Πολλοί υποστηρίζουν ότι ακόμη και αν το ξύρισμα δεν συμβάλει στη μείωση της οπισθέλκουσας δύναμης, δίνει στον κολυμβητή μια ψυχολογική ώθηση, μιας και το ξύρισμα παρέχει μια αίσθηση αναζωογόνησης σε όλο το δέρμα - είναι η ίδια αίσθηση τόνωσης και αυτοπεποίθησης που νιώθεις αμέσως μετά το ξύρισμα στο πρόσωπο. 

Όλα αυτά τα χρόνια, οι ερευνητές δεν έχουν σταματήσει να εξετάζουν αν πραγματικά ένα ξυρισμένο σώμα γλιστράει γρηγορότερα μέσα στο νερό. Η πρώτη σχετική επιστημονική μελέτη εκπονήθηκε το 1989 από τους Sharp και Costill και το πόρισμά της ήταν το εξής: οι μονάδες μέτρησης της οπισθέλκουσας δύναμης έδειξαν 4,8 πριν το ξύρισμα και μόλις 1,8 μετά το ξύρισμα του δέρματος. Το ξύρισμα, όντως, μειώνει την αντίσταση.

Είτε είσαι επαγγελματίας κολυμβητής, είτε θέλεις να είσαι ο κυρίαρχος στις κόντρες στη θάλασσα ή την πισίνα, το ξύρισμα θα σε βοηθήσει να νικάς. 


No comments:

Post a Comment

wibiya widget