Friday, August 21, 2015

Στα μάτια της γάτα σας είστε κι εσείς μια γάτα. Πώς σκέφτονται οι γάτες για τους ιδιοκτήτες τους

ΓΑΤΑ

Η εξημέρωση της γάτας τοποθετείται χρονικά περίπου 9.500 χρόνια πριν. Από τότε τα τετράποδα αυτά πλάσματα ανέπτυξαν έναν πολύ ιδιαίτερο δεσμό με τους ανθρώπους.
Σήμερα, μόνο στις ΗΠΑ ο αριθμός των κατοικίδιων γατών ξεπερνά τα 80 εκατομμύρια, ενώ εκτιμάται ότι η αναλογία ανάμεσα σε αυτές και τους σκύλους σε όλον τον πλανήτη είναι τρεις γάτες για κάθε έναν σκύλο, γράφει η Christine Dell'Amore στο National Geographic.
Κι όμως οι άνθρωποι εξακολουθούν να μη γνωρίζουν πολλά για τον τετράποδο και χαδιάρη φίλο τους, όπως για παράδειγμα τι μπορεί να σκέφτεται γι’ αυτούς.
Σύμφωνα με τον ειδικό στη συμπεριφορά των γατών John Bradshaw από το πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, και συγγραφέα του βιβλίου «Cat Sense», οι γάτες δεν καταλαβαίνουν τον άνθρωπο όπως οι σκύλοι.
Στο πλαίσιο της έρευνάς του, ο ίδιος έχει παρατηρήσει πολλές ομάδες από γάτες προκειμένου να διαπιστώσει πώς αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και πώς διαμορφώνουν την κοινωνική δομή τους.
Όπως για παράδειγμα, πώς συμπεριφέρονται οι γάτες του δρόμου, αλλά και όσες βρίσκονται σε καταφύγια ζώων, όπου πολλές από αυτές μοιράζονται κοινoύς χώρους. «Είναι πολύ ενδιαφέρον να παρατηρεί κανείς τις δυναμικές που αναπτύσσονται, όταν στην ομάδα μπαίνει ένα καινούριο μέλος» είπε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, έχει μελετήσει τον τρόπο με τον οποίο οι γάτες παίζουν με τα παιχνίδια τους και πώς συμπεριφέρονται σε διαφορετικές ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ακόμη, παρατηρεί τη σχέση που έχουν αναπτύξει με τους ιδιοκτήτες τους, ζητώντας από τους τελευταίους να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια, προκειμένου να διαπιστώσει, πώς εκείνοι αντιλαμβάνονται τη σχέση τους με το κατοικίδιό τους.
Από την πολύχρονη μελέτη του ο John Bradshaw κατέληξε σε ένα πολύ ενδιαφέρον συμπέρασμα: ότι οι γάτες δεν καταλαβαίνουν τον άνθρωπο, όπως ένας σκύλος.
«Έχουν γίνει πολλές έρευνες γύρω από το πώς αλληλεπιδρούν οι άνθρωποι με τα σκυλιά και έχει γίνει κατανοητό, ότι οι σκύλοι αντιλαμβάνονται τους ανθρώπους ως κάτι διαφορετικό από τους ίδιους. Με το που θα αντικρίσουν έναν άνθρωπο, αλλάζει η συμπεριφορά τους. Επιπλέον, ο τρόπος με τον οποίο παίζει ένας σκύλος με τον άνθρωπο είναι τελείως διαφορετικός από όταν παίζει με έναν άλλο σκύλο» πρόσθεσε.
Ο Bradshaw υποστηρίζει ότι οι επιστήμονες δεν έχουν ανακαλύψει ακόμη κάτι, που να υποδηλώνει ότι οι γάτες βάζουν τους ανθρώπους σε ένα «διαφορετικό κουτί», όταν αλληλεπιδρούν μαζί τους.
«Σίγουρα αντιλαμβάνονται ότι είμαστε μεγαλύτεροι από αυτές σε μέγεθος, όμως δε φαίνεται να έχουν προσαρμόσει την κοινωνική τους συμπεριφορά ανάλογα. Σηκώνουν την ουρά τους ψηλά, τρίβονται στα πόδια μας, κάθονται δίπλα μας και μας περιποιούνται… αυτό ακριβώς κάνουν μεταξύ τους» ανέφερε στη δημοσιογράφο του National Geographic.
Ο ίδιος επισημαίνει ακόμη, ότι το πιο συναρπαστικό στοιχείο που ανέκυψε από την έρευνά του ήταν, ότι πολλές κατοικίδιες γάτες μπορεί να νιώθουν πολύ μεγάλο στρες, χωρίς να το καταλαβαίνουν οι ιδιοκτήτες τους, κάτι που επηρεάζει την ποιότητα της ψυχικής και σωματικής τους υγείας.
«Οι γάτες πολλές φορές δεν τα πηγαίνουν και πολύ καλά με άλλες γάτες, κάτι που οι άνθρωποι μπορεί να μην αντιλαμβάνονται, με αποτέλεσμα να στρεσάρονται. Πολλές γάτες εμφανίζουν εντελώς μυστηριωδώς δερματίτιδες ή κυστίτιδες, και γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρο, ότι αυτά τα ιατρικά προβλήματα επιδεινώνονται από το ψυχολογικό στρες που βιώνουν».
Ο Bradshaw πιστεύει ακόμη, αντίθετα με την επικρατούσα άποψη, ότι οι γάτες μπορούν να εκπαιδευτούν.
«Αν η γάτα σας έχει αποκτήσει, για παράδειγμα, την κακή συνήθεια να ανεβαίνει στο τραπέζι της κουζίνας, υπάρχουν μερικοί τρόποι για να το αποτρέψετε.
Θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε ένα παιχνίδι με ελατήριο, έτσι ώστε κάθε φορά που η γάτα θα πηδά επάνω σε κάτι, αυτό να αναπηδά στον αέρα. Στις γάτες δεν θα αρέσει αυτό και θα δείτε ότι θα κατεβαίνουν κάτω.
Μια άλλη –πιο ύπουλη- στρατηγική είναι να χρησιμοποιήσετε ένα παιδικό νεροπίστολο. Όμως φροντίστε η γάτα σας να μην καταλάβει ότι το κρατάτε. Οι γάτες δε συγχωρούν και μόλις συνειδητοποιήσουν ότι κάποιος τους προκαλεί άγχος ή τις πονά, αποτραβιούνται».
Τέλος, αυτό που σύμφωνα με τον ερευνητή πρέπει να αντιληφθούν οι άνθρωποι είναι, ότι οι γάτες είναι μεν κοινωνικά ζώα, όμως αυτό μέχρι ενός σημείου.

No comments:

Post a Comment

wibiya widget