Thursday, July 16, 2015

Της ημέρας. ΝΑΙ, ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ .. Toυ Γιώργου Πένταρη*

Γράφει ο
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΝΤΑΡΗΣ

Δεν ξέρω από πού να αρχίσω. Από την «αριστερή φιλορωσική πλατφόρμα», από την πρόεδρο της Βουλής, από τον ρίψασπι Μπαρουφάκη από, από, από πού; Υπάρχουν εκατοντάδες θέματα που κάποιος θα μπορούσε να πάρει και να γράψει ένα πολυσέλιδο άρθρο. Αυτή τη στιγμή που γράφω, 8.00μμ Τετάρτης 15/7/15, η Γαλλία ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της χρηματοδότησης της Ελλάδας και οι δικοί μας δεν έχουν καν αρχίσει την συζήτηση. Γίνονται διεργασίες για να πειστούν οι βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ των μέτρων. Τώρα που γράφω βλέπω στην τηλεόραση πρακτικά την σύμπλευση της Χρυσής Αυγής και του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι εξηγείται η αποφυλάκιση Κασιδιάρη πριν περάσει το 18-άμηνο. Όπως είπε και ο κ. Πρωθυπουργός, κανένας δεν του έφερε ένα εμπεριστατωμένο σχέδιο για έξοδο από το ΕΥΡΩ. Όλοι, από τον «καθηγητή» Λαμπαβίτσα μέχρι και τον τελευταίο αδαή Συριζαίο που είναι διατεθειμένος να φάει πίτουρα για να απελευθερωθεί από την ΕΕ, υποστηρίζουν την εθνική αξιοπρέπεια και ανεξαρτησία. Οι περισσότεροι που είναι αμόρφωτοι αυτά τα πιστεύουν. Οι καθοδηγητές τους όμως αν και γνωρίζουν την αλήθεια, δεν τους τη λένε γιατί ο απώτερος σκοπός τους είναι η εξαθλίωση του λαού με την κρυφή ελπίδα ότι θα δημιουργηθούν επαναστατικές συνθήκες για να φέρουμε τον σοσιαλισμό. Αν δεν τα πιστεύετε αυτά διαβάστε παρακαλώ την ιστοσελίδα της «αριστερο-λενινιστικής πλατφόρμας iskra.gr». Για τους μη γνωρίζοντες, iskra σημαίνει σπίθα στα Ρώσικα και ήταν το όνομα της εφημερίδας του Λένιν την εποχή της Ρώσικης επανάστασης του 1917. Θέλω να σημειώσω εδώ, ότι ο αρχικός υπεύθυνος της σημερινής κατάστασης είναι ο Σαμαράς που μετά τις ευρωεκλογές άλλαξε πορεία μη εφαρμόζοντας τις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει η χώρα. Για του λόγου του αληθές διαβάστε την δημοσίευση στο capital.gr του Νοεμβρίου 2014 http://www.capital.gr/story/2158373 όπου εκεί αναφέρεται για πρώτη φορά το Grexit που πολύ καλά γνώριζε ο Σαμαράς. Ο ιστορικός του μέλλοντος θα αποδώσει τις ευθύνες και αν τα πράγματα πάνε στραβά ίσως και ο δικαστής του άμεσου μέλλοντος. Δεν θέλω άλλο να συνεχίσω με τέτοια θέματα, αλλά να παραμείνω στην ουσία του μνημονίου και των προτεινόμενων μέτρων. Ξεκινώ λοιπόν με τα μέτρα:
  1. Η Αθήνα να ζητήσει τη συνέχιση του προγράμματος του (ΔΝΤ) και μετά τον Μάρτιο του 2016 (που λήγει) για να συμβάλει με ποσό της τάξης των 16 δισ. ευρώ στο συνολικό δάνειο. Αυτό όμως ενοχλεί ιδεολογικά τους αδαείς αριστερούς. Εσείς φταίτε κύριοι που με τα πειράματά σας για προετοιμασία εξόδου από το ΕΥΡΩ μας φέρατε σε αυτή τη θέση.
  2. Η ψήφιση στις 15 Ιουλίου των φορολογικών μέτρων (ΦΠΑ, διεύρυνση της φορολογικής βάσης), των μέτρων για το συνταξιοδοτικό και της περαιτέρω ανεξαρτητοποίησης της ΕΛΣΤΑΤ. Ποιόν πειράζει να ανεξαρτητοποιηθεί η Στατιστική Υπηρεσία; Με ποιους είναι ο ΣΥΡΙΖΑ για τον ΦΠΑ; Με τους χλιδάτους της Μυκόνου; Στα φτωχά νησιά ο ΦΠΑ θα επιστρέφεται.
  3. Η ψήφιση στις 22 Ιουλίου του κώδικα πολιτικής δικονομίας και η ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της κοινοτικής οδηγίας για την εξυγίανση των τραπεζών. Σας πειράζει η εξυγίανση των τραπεζών ή η εξυγίανση των δικαστηρίων που μια απλή δίκη κάνει 7 χρόνια να τελεσφορήσει; Πού είναι το δίκιο του εργάτη; Ο πλούσιος έχει λεφτά και καθυστερεί την δίκη ο φτωχός «που υποστηρίζετε εσείς» τι μπορεί να κάνει;
  4. Για να δοθούν ΔΑΝΕΙΚΑ (και ίσως αγύριστα) θα πρέπει να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις όπως:
• Στο συνταξιοδοτικό, με διατήρηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος ή θέσπιση ισοδύναμου μέτρου, έως τον Οκτώβριο του 2015. Εδώ τα λεφτά τα φάγανε οι συνταξιούχοι προκαταβολικά. Επί τέλους κ.κ. συνταξιούχοι αφήστε λίγα χρήματα και για τους 1,5 εκ. ανέργους... Δεν τα πληρώσατε όλα τα λεφτά που παίρνετε. Για να βάλουμε τα πράγματα στην θέση τους στο θέμα αυτό, σας λέω ότι για το δημόσιο, για την κύρια σύνταξη γίνονται κρατήσεις αυτή τη στιγμή 111€ το μήνα. Αν τα λεφτά τα έβαζε στην τράπεζα ο συνταξιούχος για 30 χρόνια (που στην πράξη το ποσό κράτησης για τα προηγούμενα χρόνια είναι μικρότερο), και με μέσο επιτόκιο 7% με ανατοκισμό, θα μάζευε 135.416€. Αυτό το ποσό αν επιμεριστεί σε μηνιαία σύνταξη 800€ τότε το ποσό διαρκεί για 14 χρόνια. Άρα ένας συνταξιούχος που παίρνει σύνταξη στα 58, έχει φάει το ποσό του στα 72 του χρόνια. Τα υπόλοιπα ποιος τα πληρώνει; Να σημειώσω ότι ο υπολογισμός έγινε με εντελώς ανώτατα ποσά. Η πραγματικότητα είναι ότι τα 135.416€ είναι κάτω των 100.000€ για να μη μιλήσω για αυτούς που πήραν σύνταξη από τα 45 τους.
Στην εφαρμογή των εργαλειοθηκών του ΟΟΣΑ Ι και ΙΙ. Τι νομίζετε ότι λέει η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ; Απελευθέρωση των επαγγελμάτων. Να μας πουν οι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ: Είναι με την πλουτοκρατία των συμβολαιογράφων, με τους δημοσιογράφους που ζητάνε να τους πληρώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές οι επιχειρήσεις ή με τις επιχειρήσεις που αν αναπτυχθούν θα ελαττώσουν την ανεργία;
• Στην αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ ή εφαρμογή ισοδύναμου μέτρου. Αν διαβάσετε τον Νόμο 4001/2011 για τον ΑΔΜΗΕ θα δείτε ότι η τρόικα δεν ζητά τίποτα άλλο από την εφαρμογή αυτού του νόμου. Τώρα ο ΑΔΜΗΕ εξαρτάται από τη ΔΕΗ και δεν μπορεί να εφαρμόσει πολιτικές για μείωση των τιμών ρεύματος. Ουσιαστικά η προστασία του ΑΔΜΗΕ είναι προστασία των συμφερόντων της ΔΕΗ εις βάρος των καταναλωτών. Αν ιδιωτικοποιηθεί ο ΑΔΜΗΕ δεν θα πληρώνουν οι υπάλληλοι της ΔΕΗ μειωμένο τιμολόγιο. Αυτό θέλετε ανόητοι επαναστάτες της δραχμής;
Στην αγορά εργασίας, διασφαλίζοντας ότι δεν θα επιστρέψουν παλαιότερες πολιτικές. Δηλαδή μας λέει να παραμείνει το σημερινό καθεστώς. Αν θέλουμε να το αλλάξουμε να βάλουμε δικά μας λεφτά. Ποιος λογικός άνθρωπος θα έλεγε το αντίθετο;
Στην ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού τομέα. Δηλαδή ενίσχυση των τραπεζών ώστε να μπορούν να δανειοδοτήσουν επιχειρήσεις να ανοίξουν οι δουλειές τους, να κάνουν προσλήψεις, να μειωθεί η ανεργία, να βελτιωθεί το ασφαλιστικό, να αυξηθεί το ΑΕΠ, να μειώσουμε γρηγορότερα το χρέος για να μην μας πιάνουν τον κώλο οι Φιλανδοί, ηλίθιοι υπερήφανοι και ανεξάρτητοι Έλληνες του όχι.
6. Η δημιουργία ανεξάρτητου Ταμείου για τις ιδιωτικοποιήσεις, στο οποίο θα μεταφερθούν περιουσιακά στοιχεία έως και 50 δισ. ευρώ. Και πολύ καλά κάνουν!! Καλά, δεν βλέπετε τι έχει γίνει με τα Ολυμπιακά ακίνητα; Ρημάζουν κύριοι, ρημάζουν. Πάρτε παράδειγμα το ΠΑΛΑΙ στο Γαλάτσι. Αν το λειτουργούσε η εταιρεία που προσπάθησε να το πάρει δεν θα απασχολούσε σήμερα τουλάχιστον 100 το λιγότερο εργαζόμενους; Θέλουνε οι Γαλατσιώτες να έχουν αθλοπαιδιές και να πληρώνω εγώ με τους φόρους μου από τον Πύργο την συντήρηση του ΠΑΛΑΙ; Ντροπή σας.
7. Η κατάθεση πρότασης έως τις 20 Ιουλίου για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης με στόχο την αποπολιτικοποίησή της και μειώσεις μισθών. Δηλαδή τι θέλετε; Να έχει το κάθε πολιτικό κόμμα που είναι στην κυβέρνηση τον δημόσιο τομέα τσιφλίκι του, να διορίζει και να κάνει παιχνίδι με τα ΕΣΠΑ, ιδιωτικές επενδύσεις κ.τ.λ.; Οι δανειστές ζητάνε το αυτονόητο που γίνεται σε όλο τον κόσμο και χαρακτηρίζει ένα σύγχρονο κράτος.
8. Η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα για επιτόπιους ελέγχους, με την κυβέρνηση να «οφείλει να διαβουλεύεται και να συμφωνεί με τους θεσμούς όσον αφορά όλα τα νομοσχέδια στους σχετικούς τομείς, αρκετό χρόνο πριν από την υποβολή τους σε δημόσια διαβούλευση ή στη Βουλή». Βέβαια να επιστρέψει η τρόικα γιατί αποδειχτήκαμε αναξιόπιστοι. Μόνο με αυτούς θα γίνει δουλειά. Η υπερηφάνεια κερδίζεται και με την αξιοπιστία που δυστυχώς έχουν απολέσει όλοι οι πολιτικοί μας.
11. Η αξιολόγηση του τραπεζικού συστήματος μετά το καλοκαίρι από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM). Έτσι μόνο οι τράπεζες θα αποκτήσουν αξιοπιστία που θα έχει σαν συνέπεια την ταχύτερη πρόσβαση της χώρας στις αγορές για να βγούμε από την κρίση.
12. Η υιοθέτηση περαιτέρω μέτρων ελάφρυνσης για το ελληνικό χρέος θα εξεταστεί, «εάν χρειαστεί», μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του πρώτου ελέγχου επί του νέου προγράμματος. Τα μέτρα θα αφορούν επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και της περιόδου χάριτος και όχι «κούρεμα». Ούτε αυτό το θέλουμε; Ζητάμε να πάμε δραχμή, να πτωχεύσουμε για να μην πληρώσουμε το χρέος; Είστε γελασμένοι. Οι δανειστές δεν είναι κορόιδα. Σε αποκλείουν από παντού, ξεμένεις από πρώτες ύλες και να μην περιγράψω το τι θα γίνει. ISIS θα γίνει η Ελλάδα. Αυτό θέλετε; Ή μήπως η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει με την εξαθλίωση του λαού να γίνει ζύμωση επαναστατικών συνθηκών για την μετάβαση στον σοσιαλισμό;
13. Η παροχή πακέτου 35 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη, ενώ η Επιτροπή προτείνει την αύξηση του επιπέδου προχρηματοδότησης κατά 1 δισ. ευρώ για την άμεση τόνωση των επενδύσεων. Σου δίνουν λεφτά. Εσύ ελληνικό κράτος και τώρα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μπορείς να τα αξιοποιήσεις με τον βέλτιστο τρόπο για το καλό των λαϊκών στρωμάτων και όχι όπως ο Σαμαράς με τα 500 εκ. που μοίρασε από το πρώτο πρωτογενές πλεόνασμα;
Για να κλείσω το θέμα: Όποιοι από τους πολίτες θιασώτες της δραχμής επιμένουν, τότε παίζουν το παιχνίδι της ηγετικής αριστερής και αριστερίστικης πλατφόρμας της Ίσκρας. Άθελά σας προετοιμάζετε μια ζοφερή κατάσταση που θα βλαστημάτε την ώρα που γεννηθήκατε.
Κλείνω απαντώντας στο ερώτημα: Ποια πρέπει να είναι η πολιτική μας; ΕΙΝΑΙ Η ΥΠΣΟΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ. ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ΚΑΙ ΑΓΡΙΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΙ ΝΑ ΤΑ ΑΚΥΡΩΣΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ.

*Ο Γιωργος Πένταρης είναι καθηγητής Μαθηματικών και πληροφορικής,ειναι υπευθυνος στα κομπιούτερς του Υπουργείου Οικονομικών και΄στη δεκαετία του 80 ήταν  Γραμματέας της Ν.Ε Πασοκ στη Μελβούρνη..

No comments:

Post a Comment

wibiya widget