Monday, May 18, 2015

ΣΚΟΠΙΑ. «Πόλεμος» διαδηλώσεων..ΣΤΑ ΧΑΡΑΚΩΜΑΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Εντείνεται η πάλη για την εξουσία στην ΠΓΔΜ, με αντιπολίτευση και κυβέρνηση να δίνουν μάχη μέχρις εσχάτων, κλιμακώνοντας την αντιπαράθεσή τους με μεγάλες συγκεντρώσεις εκατέρωθεν, μέσα σε ένα αδιέξοδο σκηνικό γενικευμένης πολιτικής κρίσης.
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ζόραν Ζάεφ εππιμένει στην παραίτηση του Ν. Γκρούεφσκι μετά τα σκάνδαλα που έχουν αποκαλυφθεί.
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ζόραν Ζάεφ εππιμένει στην παραίτηση του Ν. Γκρούεφσκι μετά τα σκάνδαλα που έχουν αποκαλυφθεί.

Χθες η αντιπολίτευση, με επικεφαλής το SDSM (Σοσιαλδημοκρατική Ενωση) και τους συμμάχους του, μαζί με άλλες οργανώσεις και παρουσία εκπροσώπων της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο, πραγματοποίησε μπροστά στο κτίριο της κυβέρνησης μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις που έχουν γίνει στην πόλη των Σκοπίων εδώ και πολλά χρόνια.
Οι διαδηλωτές, που ξεπερνούσαν τις 50.000, σύμφωνα με τοπικούς δημοσιογράφους, με το σύνθημα «Ερχόμαστε», ζητούσαν την παραίτηση του ακραίου πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος κατηγορείται για μια σειρά μεγάλα σκάνδαλα, όπως έχουν αποκαλυφτεί από το περιεχόμενο των τηλεφωνικών υποκλοπών, που έχουν έρθει στο φως.
Σήμερα ο Ν. Γκρούεφσκι και το κόμμα του, το VMRO-DPMNE, επιχειρώντας να απαντήσουν στην αντιπολίτευση σε επίπεδο εντυπώσεων, οργανώνουν επίσης μια μεγάλη... φιλοκυβερνητική συγκέντρωση, που θα πραγματοποιηθεί μπροστά στο κτίριο της Βουλής.

Ο πρωθυπουργός από την πλευρά του εμφανίζεται ανυποχώρητος
Ο πρωθυπουργός από την πλευρά του εμφανίζεται ανυποχώρητος

Τα κυβερνητικά μέσα επιχειρούσαν να μειώσουν τη χθεσινή αντικυβερνητική συγκέντρωση της αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι ο κόσμος δεν ξεπερνούσε τα 20.000 άτομα, ενώ από την πλευρά του το SDSM έκανε λόγο για 100.000 άτομα.
Την ίδια ώρα εντείνονται οι πιέσεις του δυτικού παράγοντα προκειμένου να ξεπεραστεί η πολιτική κρίση στα Σκόπια, που δεν υποχωρεί παρά τις απομακρύνσεις δύο υπουργών και του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, στις οποίες υποχρεώθηκε να προχωρήσει την προηγούμενη εβδομάδα ο Ν. Γκρούεφσκι. Η συνάντηση των αρχηγών των τεσσάρων μεγάλων κομμάτων της ΠΓΔΜ που έγινε την περασμένη Πέμπτη, παρουσία των πρέσβεων των ΗΠΑ και της ΕΕ, δεν κατέληξε σε κανένα αποτέλεσμα, ενώ, όπως εκτιμάται, παρόμοιο προδιαγράφεται και το αποτέλεσμα της νέας συνάντησης αυτήν την εβδομάδα.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ζόραν Ζάεφ εμφανίζεται ανυποχώρητος από τη θέση να παραιτηθεί ο Ν. Γκρούεφσκι και να πάει η χώρα σε εκλογές με υπηρεσιακή κυβέρνηση. Παράλληλα πρωτοβουλία για την υπέρβαση της πολιτικής κρίσης στα Σκόπια έχουν πάρει και βουλευτές Ευρωκοινοβουλίου, όπου έχουν κληθεί και θα πάνε τις επόμενες ημέρες στο Στρασβούργο Γκρούεφσκι και Ζάεφ.
Για τον τελευταίο μάλιστα χρειάστηκε να επιστραφεί το διαβατήριό του από την εισαγγελία των Σκοπίων, η οποία του είχε απαγορεύσει την έξοδο από τη χώρα στο πλαίσιο των κατηγοριών που αντιμετωπίζει για την υπόθεση «πραξικόπημα», ύστερα από καταγγελία του ίδιου του Ν. Γκρούεφσκι.
Το περασμένο Σάββατο ο Ζ. Ζάεφ προχώρησε την 33η αποκάλυψη, δίνοντας στη δημοσιότητα το περιεχόμενο τεσσάρων νέων τηλεφωνικών συνομιλιών, που είναι προϊόν παρακολούθησης και υποκλοπής, όπως έχει καταγγείλει, των ίδιων των μυστικών υπηρεσιών της ΠΓΔΜ.
Αυτήν τη φορά είχε και ελληνικό ενδιαφέρον, αφού ήταν συνομιλίες των Ν. Γκρούεφσκι, του πρώην υπουργού Εξωτερικών Αντόνιο Μιλοσόσκι, του πρώην διαπραγματευτή της ΠΓΔΜ Ζόραν Γιολέφσκι και του μέχρι την περασμένη εβδομάδα επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Σάσο Μιγάλκοφ αναφορικά με το θέμα της ονομασίας.
Από το περιεχόμενο των συνομιλιών και όσα είπε ο Ζ. Ζάεφ υποστηρίζεται ότι την περίοδο της κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου γίνονταν μυστικές επαφές και συνομιλίες με τη μεσολάβηση από την πλευρά της ΠΓΔΜ του πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών και πρώτου εξαδέλφου του Γκρούεφσκι, του Σάσο Μιγιάλκοφ.
Από την ελληνική πλευρά αναφέρονται τα ονόματα ενός πρώην μέλους του ΔΣ της ΟΚΤΑ του Μ. Μαλέλη, του Αλεξ Ρόντου, και ενός «ευτραφούς» όπως αναφέρεται Ελληνα επιχειρηματία. Σε μία από αυτές ο Αντ. Μιλόσοσκι ακούγεται να λέει στον Ν. Γκρούεφσκι ότι μια σύνθετη ονομασία συμφέρει τα Σκόπια, καθώς η παρένθεση (Ανω ή Βόρεια) θα «ξεχαστεί» απ' όλους σε μερικά χρόνια και θα μείνει μόνο η ονομασία Ανεξάρτητη ή Κυρίαρχη Δημοκρατία της Μακεδονίας.


ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ -ΕΘΝΟΣ. gr

No comments:

Post a Comment

wibiya widget