Saturday, April 11, 2015

Επι τέλους! Ομπάμα: Ιστορική καμπή… Ραούλ: Εντιμος άνδρας ο Ομπάμα

Ομπάμα: Ιστορική καμπή… Ραούλ: Εντιμος άνδρας ο Ομπάμα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε “σημείο καμπής” την ιστορική αναθέρμανση των σχέσεων ΗΠΑ-Κούβας απευθυνόμενος σε 34 άλλους περιφερειακούς ηγέτες, ανάμεσά τους και τον κουβανό πρόεδρο Ραούλ Κάστρο με τον οποίο αντάλλαξε νωρίτερα χειραψία κι είχε μία πολύ σύντομη συνομιλία στη Σύνοδο Κορυφής της Αμερικής.

Οι δύο ηγέτες ξεκίνησαν μία ιστορική συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου–την πρώτη συνάντηση μεταξύ των προέδρων των δύο αυτών χωρών από το 1956, δηλαδή πέντε χρόνια πριν από τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων ΗΠΑ-Κούβας.
Απευθυνόμενος στην ίδια ολομέλεια, στην Πόλη του Παναμά, κατά τη σημερινή δεύτερη ημέρα της Συνόδου, ο Κάστρο έκανε έκκληση για την άρση του οικονομικού αποκλεισμού που μετρά δεκαετίες.
Ο ίδιος περιέγραψε τον Ομπάμα ως “έντιμο άνδρα” έπειτα από μία μακροσκελή ομιλία που επικεντρώθηκε κυρίως στην ιστορία των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.
“Όταν μιλάω για την επανάσταση, με πλημμυρίζει το πάθος. Θα πρέπει να ζητήσω συγγνώμη από τον πρόεδρο Ομπάμα. Δεν ευθύνεται για ό,τι συνέβη πριν από την προεδρία του”, είπε ο κουβανός ηγέτης.
Νωρίτερα ο Ομπάμα είχε δηλώσει ότι “αυτή η στροφή στην αμερικανική πολιτική αντιπροσωπεύει ένα σημείο καμπής για ολόκληρη την περιοχή μας. Το γεγονός ότι ο πρόεδρος Κάστρο κι εγώ καθόμαστε σήμερα μαζί εδώ σηματοδοτεί ένα ιστορικό γεγονός”.
Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ παραδέχτηκε ότι μεταξύ των δύο χωρών παραμένουν σημαντικές διαφορές.
Επίσης, ο Ομπάμα ζήτησε από τους λατινοαμερικανούς ηγέτες να βελτιώσουν την κατάσταση στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας.
Απαντώντας στην κριτική που δέχτηκε από άλλους ηγέτες για την παρελθούσα αμερικανική πολιτική στη Λατινική Αμερική, περιλαμβανομένης της υποστήριξης σε στρατιωτικά πραξικοπήματα και δικτατορίες στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ο Ομπάμα είπε ότι το ιστορικό της Ουάσινγκτον απέχει πολύ από το τέλειο, αλλά ότι έχει αλλάξει και ότι ο ίδιος θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις για περισσότερη δημοκρατία.
ΠΗΓΗ: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ – Φωτογραφία ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ

No comments:

Post a Comment

wibiya widget