Thursday, March 19, 2015

Αυστραλία.Τόνι Αμποτ: «Επιβάλλονται περικοπές για να μη γίνουμε Ελλάδα»

«Να μη γίνουμε Ελλάδα» είναι μια φράση που επαναλαμβάνεται μόνιμα εδώ και δυο χρόνια τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης

Τόνι Αμποτ: «Επιβάλλονται περικοπές για να μη γίνουμε Ελλάδα»
Δεν περνά μέρα που κάποιος Αυστραλός αξιωματούχος, από τον πρωθυπουργό Τόνι Αμποτ και τον Θησαυροφύλακα Τζο Χόκι, αλλά και οικονομικοί αναλυτές, να μην τονίζουν την ανάγκη να μειωθούν οι δαπάνες και τα ελλείμματα της Αυστραλίας «για να μη γίνει η χώρα Ελλάδα».
«Να μη γίνουμε Ελλάδα» είναι μια φράση που επαναλαμβάνεται μόνιμα εδώ και δυο χρόνια τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης.

Ορισμένοι εξηγούν και το «γιατί». Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στις οικονομικές σελίδες της εφημερίδας The Australian περιλαμβάνεται άρθρο γνώμης του Αλαν Ταντζ (Alan Tudge), κοινοβουλευτικού γραμματέα της κυβέρνησης Άμποτ, σύμφωνα με το οποίο «εσφαλμένα το επίπεδο του χρέους της αυστραλιανής οικονομίας επί του ΑΕΠ έχει επανειλημμένα συγκριθεί με το αντίστοιχο της ελληνικής οικονομίας, στο βαθμό που στην πρώτη περίπτωση γίνεται λόγος για 15% και στη δεύτερη πλησίον του 170%».

Εντούτοις, ο κ. Ταντζ υποστηρίζει ότι ακόμα και «στην ελληνική περίπτωση το χρέος είχε ξεκινήσει από χαμηλά επίπεδα, ήτοι 20,6% στη δεκαετία του '80 και 43,4% έξι χρόνια μετά, επίπεδο στο οποίο θα βρισκόταν η αυστραλιανή οικονομία το 2036, εάν είχε ακολουθηθεί η πολιτική της κυβέρνησης των Εργατικών». Συνεχίζει με στοιχεία από το 1990, όπου το χρέος της ελληνικής οικονομίας είχε ανέλθει στο «64,2% (πρόβλεψη για την Αυστραλία έως το 2043), 130,7% το 2001 και 129,7% πριν την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης».

Επιπλέον, αναφέρεται στο ποσοστό «ανεργίας 26%, στη συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας κατά 25%, στην εξαετή συνεχιζόμενη ύφεση και στη συνακόλουθη κοινωνική αναταραχή, κατάσταση η οποία θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν οι διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις ελάμβαναν σοβαρά υπόψη τις προειδοποιήσεις του ΟΟΣΑ ήδη από τη δεκαετία του ‘80». Σε ό,τι αφορά την αυστραλιανή οικονομία, υποστηρίζει ότι «οι ασφαλιστικές δικλείδες, η δυναμική της οικονομίας της και τα περιορισμένα κρούσματα φοροδιαφυγής και διαφθοράς αποτελούν τα εχέγγυα ότι η Αυστραλία δε θα βιώσει παρόμοιες με την Ελλάδα καταστάσεις».

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται άρθρο στην εφημερίδα The Canberra Times σχετικά με τις δηλώσεις του Αυστραλού Πρωθυπουργού σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνική εκπομπή ότι «εάν ακολουθείτο η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης των Εργατικών, με τα υψηλά επίπεδα δημοσίων δαπανών και δημόσιου χρέους, τότε αναπόδραστα η Αυστραλία θα βίωνε οικονομική κρίση αντίστοιχη με την ελληνική στο εγγύς μέλλον», δηλώσεις τις οποίες καταδίκασε εντόνως το κόμμα των Εργατικών δια στόματος του αρμόδιου για οικονομικά θέματα Κρις Μπόουεν (Chris Bowen).
ΣΗΜ.ΕΦΗΜΕΡΙΣ
Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο αποθανων σήμερα πρώην πρωθυπουργός των Φλελευθέρων Μαλκομ Φραίηζερ είχε αποχωρήσει απο το κόμμα του επειδη το θεωρούσε πολυ δεξιό και φυσικά διαφωνούσε και με την πολιτική του Τόνυ Άμποτ.

No comments:

Post a Comment

wibiya widget